BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net31.05.2014

Despre extinderea prescriției ”7 aprilie”, eliminată de Curtea Constituțională

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Acum mă aflu la Bălți, pentru timp de 3 zile. Mi-am amintit că nu am scris nimic despre anularea modificării Codului penal privind extinderea prescripției pentru faptele din 7 aprilie 2009.

Să luăm cu încetișorul și să înțelegem ce a fost

La 7 aprilie 2009 cineva a organizat, spre seară, evenimentele sângeroase, în care au murit și oameni. Totul a început ca un protest pașnic, dar în seara de 7 aprilie au luat foc edificiile de stat, iar a doua zi am aflat că au murit și oameni.

Comanda suspenctată a fost, evident, aia aflată la guvernare, printre care se regăsea și actualul democrat Marian Lupu.

În fiecare an, înainte de ziua sângeroasă, politicienii au tot promis că ne vor arăta adevărul ce a fost atunci, în aprilie 2009. În acest an, știind că nu au mișcat un deget pentru a descoperi adevărul, iar Procuratura și sistemul justiției fiind practic în mâinele la doi oameni, dragii noștri politicieni au ieșit cu inițiativa de extindere a prescripției de atragere la răspundere a celor care au comis careva infracțiuni în ziua de 7 aprilie, din acel an revoluționar, când au căzut comuniștii.

Imediat după propunerea înaintată au fost trase semnale de alarmă că nu e bine ce se face și chiar este ilegal. Însă, politicienii noștri, majoritatea din Coaliția de guvernare proeuropeană, au ridicat mâinile și au susținut în continuare această prostie neconstituțională.

La fel, unul din avocații pe care-i cunosc, precum și mulți alți specialiști în drept, mi-au zis că modificările la codul penal, în modul care s-au propus, nu pot fi efectuate, deoarece același Cod penal spune că orice persoană, cetățean, are dreptul la un proces echitabil și că toți sunt egali în fața legii.

Cu toate aceasta, am văzut o susținere masivă a acțiunii politice, numită ”extinderea prescripției”. Mai mult, în acest concert a intrat și ministrul Justiției, care este un specialist în drept, dar a aplecat capul și a mers după cum i s-a comandat, pentru că altfel nu-i posibil. Om de partid și nu avea unde se feri. Însă, înțelegem aceste lucruri, dar, pe lângă toate, oamenii cu studii juridice ar trebuie să calce pe comenzile cuiva și să spună deschis că ”așa nu se poate!”

Unul dintre cei mai mari ”căscați” este și Vlad Filat, care de fiecare dată când venea perioada respectivă din aprilie tot apărea în fața mulțimilor și spunea că va face tot posibilul ca persoanele vinovate să fie atrase la răspundere. El mai bine se ducea la Procuratură să recunoască anumite fapte, precum și că a protejat, cât a fost posibil, pe adevărații criminali, pe care la sigur îi știe.

Știu că va fi cu supărare, dar Filat ar trebui să depună și diploma de absolvire a facultății de drept, deoarece a făcut studii în zadar, demonstrând că este de fapt un prost în materie, trâmbițând despre eliminarea prescripției la stânga și la dreapta. Mai mult, acest ”spcialist” în drept chiar a avut nasul să dea de înțeles prin presa sa de partid (ziarul naț…) că inițiativa a venit chiar de la el, că este ”un proiect inedit prin care Filat vrea să pedepsească responsabilii de evenimentele din 7 aprilie 2009”. Chiar Filat, când s-a gândit împreună cu echipa sa de PR asupra acestui subiect, nu și-a amintit ce a învățat la facultate, că prescripția nu poate fi eliminată pentru anumite categorii de persoane și că oamenii simpli, individual, nu au drept de inițiativă legislativă?

Dar, dacă tot Filat s-a lăudat că a înaintat această inițiativă legislativă legată de prescripția în Dosarul 7 aprilie, putem spune dar că el este inițiatorul celei mai mari prostii legate de acest eveniment și că el este cel care a pus la cale tot circul, despre care ne dăm seama acum, dar când deja este prea târziu. Presupun că asemenea gogoașe electorale, politice, va scoate și anul viitor, dacă dă bunul Mason să-l mai bage la guvernare, pentru că nu prea are șanse. De altfel, ce va mai spune Filat anul viitor la 7 aprilie? El trebuie neapărat să tragă câte o gogoașă coaptă undeva pe strada București 88, pentru că de altfel cei turmentați cu ghinda stejarului nu vor mai înțelege de ce nimeni nu-i minte și în acel an despre ce a fost. Deci e clar, Filat a scris scenariul circului i a fost susținut de restul.

Alți protectori de criminali sunt și deputații din PD, care în loc să se împotriviească au ales să susțină demersul lipsit de sens și acoperire legală. Chiar în PD nu-s juriști care cunosc Codul penal? A rămas în acest partid doar civiliști și nici unul din ei nu știe ce înseamnă egalitate în fața legii? Jalnic dragii noștri democrați! Mai bine renunțați la ceastă sintagmă din denumirea partidului și rămâneți doar cu Partidul din Moldova, pentru că sunteți doar partid, care faceți politică și atât tot, iar despre prosperare și legalitate în această țară nu vă interesează.

Dar pe cei din PLR, chiar dacă au pus o persoană care a scris versuri în memoria lui Lenin, oricum nu-i scutește să cunoască legea, pentru că de fapt se știe: necunoașterea legii nu duce și la eliberarea de răspundere.

Să nu uităm și de PL, unde se tot laudă marele jurist Valeriu Munteanu că este mare cunoscător în virgule din lege, care atacă câte ceva la CC în fiecare săptămână. El nu cunoștea că prescripția pentru anumite categorii nu poate fi eliminată? De ce a tăcut și a participat la acest joc? Să ne amintim și de fostul judecător Mahil Fiodci Ghimpu, care e jusrist până la urma urmei și a stat cu mâinile pe legislație. El la Colonița, când stătea la umbra salcâmului și se pregătea de seminarii, nu a învățat nimic despre prescripție? Ce-i cu jocul acesta stimați tovarăși cu mâini ale Moscovei? Protejați criminalii și faceți circ?

Ceilalți care au votat la fel cunosc foarte bine Codul penal și noțiunile ce țin de prescripție, însă s-au aruncat mai mult să-și apere fundul politic, decât să miște degete până acum pentru a scoate la iveală adevărații responsabili de vărsarea de sânge de acum câțiva ani.

Cine nu a votat acest proiect, cei care nu au participat la ședințe din motive întemeiate, că erau în deplasări de lucru? Acestora nu se poate imputa prea multe, pentru că nu au ridicat mâinile și picioarele pentru a votat, dar câtuși de puțin se poate învinui că nu au dat măcar o declarație în scris prin care să transmită: oameni buni, stimați colegi deputați, nu mințiți poporul cu televizorul și cu modificări de Cod penal!

E trist că au mers pe acest pas. Dar, luând pe scurtătură, vedem că întradevăr politicienii noștri ne-au luat pe scurtătură cu acest proiect de lege, pentru a nu se ridica masele împotriva lor la atâția ani de la măsura democrată, pașnică, scăldată în sânge și nu în lapte de libertate.

Ne-am cam săturat noi de aceste activități politice, lovite de nulități la CC. Dar, colac peste pupăză, marii juriști din PL vin cu o nouă inițiativă legislativă deja propunând ridicarea prescripției în cazul BEM și Aeroport, chiar dacă în prezent aceasta nu este necesar, iar în aceeași zi când liberalii au depus sesizarea la CC a fost anulată modificarea Codului penal cu privire la Dosarul 7 aprilie.

Despre prescripție ne-a spus și președintele CC, Alexandru Tănase, la postul N4. Acesta susține că o astfel de inițiativă vine să creeze un precedent periculos. A menționat și despre legatul la ochi a celor din PL, care, văzând că se poate, repede au înaintat un proiect de lege cu privire la prescripție, de extindere în alte situații.

Potrivit președintelui CC, marea înaintare a extinderii prescripției în cazul 7 aprilie nu a fost nimic altceva decât o bifă pusă frumos, din punct de vedere politic, că s-a făcut ceva în acest sens.

Tot președintele Curții ne dă de înțeles că, extinderea în cazul 7 aprilie nu rezolvă nimic, iar dacă s-ar întâmpla evenimente de acest gen în altă dată, în alt loc, dar de același grad, atunci acestea nu vor putea fi cercetate și nu va fi nimeni atras la răspundere dacă se depășește prescripția, deoarece prostologia înaintată de Filat (după cum se laudă el) e doar asupra celor întâmplate la 7 aprilie 2009, în PMAN.

Dragii noștri politicieni, încercați să nu mai hrăniți oamenii cu gogoși, pentru că nu e frumos, iar acum CC v-a întors în poziția inițială, adica cu fundul în sus în fața electoratului, căruia ați promis multe despre primăvara 2009, dar până acum nu ați făcut nimic concret. Să nu încercați să dați vina pe CC, că ați extins dar Curtea v-a anulat prostia, pentru că legea spune clar: toți sunt egali în fața legii!

Acușica trece anul și vine 7 aprilie. Ce prostie neconstituțională mai pregătiți? Filat, ai un plan de ungere a o ochilor?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog