- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

ANALIZĂ: 12 „mituri” despre euro-integrare!

Scris de: Ion Manole la data Mai 28, 2014 @ 16:59 in Actualitate | No Comments

Societatea moldovenească este intoxicată acum ca niciodată cu diferite „mituri” şi „adevăruri” despre vectorul extern pe care şi l-a ales ţara. Cei care opt ani de zile au terorizat Moldova, încearcă şi astăzi să provoace panică şi să deturneze parcursul nostru european. Să prostească oamenii simpli, să-i îndobitocească şi să le creeze falşi duşmani.

Iata mai jos 12 „mituri” pe care parazitează cei care îndeplinesc comenzi din alte ţări şi care vor să ne ducă în… Asia. Sper că oamenii întregi la minte, pot face diferenţa dintre grâu şi neghină. (http://gov.md/europa/ro/content/12-cele-mai-r%C4%83sp%C3%A2ndite-minciuni-despre-acordul-de-asociere):

1.   Minciună: Ne va fi subminată suveranitatea și independența

Adevăr: Acordul de Asociere promovează respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului, pentru independența și inviolabilitatea hotarelor lui. Scopul Acordului este preluarea, de către Republica Moldova, a celor mai bune practici la nivel comunitar, nicidecum impunerea unor decizii ce nu ar fi benefice pentru viitorul și modernizarea ţării. Este vorba, în mod special, de împărtășirea unor valori și principii comune – democrația și statul de drept, respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, economia de piață și dezvoltarea durabilă.

 2.      Minciună: Va trebui să renunţăm la cultura și tradițiile moldovenești

Adevăr: Republica Moldova va continua să-și afirme identitatea culturală, valorile naţionale şi tradiţiile. Europa nu ne obligă să ne dezicem de tradiţiile şi de datinile noastre. Dimpotrivă, Uniunea Europeană – al cărei slogan e „Unitate în diversitate” – promovează și încurajează diversitatea culturală a statelor membre. Astfel, fiecare țară a comunității a putut să își păstreze limba națională și credința. Italienii au rămas italieni, polonezii – polonezi, chiar dacă sunt membri ai Uniunii Europene.

3.      Minciună: Ne vor forța să devenim catolici, iar în cimitire morții vor fi înmormântați fără de cruci

Adevăr: În Acordul de Asociere nu există nicio referire la religie, iar convingerile religioase ale fiecărui cetăţean sunt de neatins în Europa. Patru țări-membre sunt predominant ortodoxe: România, Bulgaria, Cipru și Grecia, iar credinţa cetățenilor lor nu a avut de suferit după aderare. Ortodocșii reprezintă circa 10% din totalul populației Uniunii, importante comunități ortodoxe există în Țările Baltice și în Finlanda. Peste tot, unde trăiesc ortodocși, crucile în cimitire sunt puse în stil ortodox, iar România și Bulgaria sunt cele mai apropiate exemple în acest sens.

4.      Minciună: Moldova va trebui să permită căsătoriile persoanelor de același sex

Adevăr: Apărăm şi respectăm valorile familiei tradiţionale, principiile morale şi creştine. Nici Acordul de Asociere, nici un alt document semnat cu UE nu conține vreo prevedere sau vreun cuvânt prin care Moldova se angajează să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex. Nu sunt obligate să facă acest lucru nici țările UE, decizia fiind una individuală. Singurul angajament al Republici Moldova este asigurarea egalității de șanse, pentru a proteja cetățenii împotriva discriminării și pentru a le asigura un tratament egal, în special, la angajarea în câmpul muncii.

 5.      Minciună: Nu vom putea sacrifica porcul de Crăciun sau în orice altă zi

Adevăr: Este un fals evident și aici vom invoca  – în satele europene tradiționale populația respectă datinile lăsate de strămoși. Reglementările europene vizează exclusiv situațiile când carnea obținută în condiții casnice este scoasă spre vânzare. În aceste cazuri se impune un control strict, lucru care deja e respectat în Moldova.

 6.      Minciună: Ni se va interzice să facem vin de casă

Adevăr: Vinul de casă continuă sa fie produs și consumat în toate țările cu tradiții vinicole din Europa. În Ungaria, bunăoară, care de zece ani e membră a UE, vinul de casă reprezintă 20% din totalul celui consumat. În Italia, România, Ungaria sau Cehia sunt organizate anual festivaluri tradiționale, la care se consumă bucate și vinuri de casă. În același fel, moldovenii și cei care ne vizitează țara vor continua să se bucure de Festivalul Vinului la fiecare început de octombrie, ca şi pană acum.

 7.      Minciună: Ni se va spune când și cum ne putem tăia copacii din curte

Adevăr: Europenii apără şi respectă proprietatea, protejează libertăţile cetăţeanului. Fiecare proprietar este liber să decide dacă și cum își taie un copac în curtea proprie. Excepție fac monumentele naturii (de exemplu, Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt). Pentru domeniul public, decid autoritățile locale sau centrale.

 8.      Minciună: După ridicarea vizelor cu UE, țara va rămâne fără oameni

Adevăr: Libertatea de a pleca le va garanta oamenilor și libertatea de a reveni, fără teamă, acasă. Astfel, chiar dacă nu ne oferă dreptul la muncă, ci doar la călătorii de maximum 90 de zile timp o șase luni, regimul fără vize aduce noi șanse. Călătorind liber, oamenii vor putea studia și încheia mai ușor contracte, inclusiv de muncă, vor stabili noi contacte umane și de afaceri, intensificând schimburilor culturale și educaționale. Toate vor avea un efect pozitiv pentru nivelul nostru de bunăstare.

9.      Minciună: Va crește tensiunea dintre Chișinău și Tiraspol

Adevăr: Noi ne dorim o regiune stabilă într-un stat modern, iar Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova. Oamenii de afaceri de peste Nistru sunt încurajați să profite de viitoarele facilități economice pe care le va aduce Zona de Liber Schimb cu UE. Cetățenii din stânga Nistrului se bucură de aceleași drepturi ca și cei de pe malul drept – fie că este vorba de asistență pe infrastructură, de desfășurarea afacerilor cu parteneri europeni sau de călătoria fără vize în Europa.

 10.   Minciună: Moldova va trebui să adere la NATO, dacă vrea în Europa

Adevăr: Sub nicio formă, euro-integrarea nu este condiționată de aderarea la vreo structură militară. Dovadă: în UE există mai multe țări care nu sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice – Finlanda, Suedia, Austria -, fapt ce nu le împiedică însă să fie membre UE de succes. Astfel, cei care spun că apropierea de UE înseamnă, automat, prezența Republicii Moldova în NATO, pur și simplu mint cetățenii.

11.   Minciună: Moldovenii nu sunt capabili să trăiască după standardele UE

Adevăr: Standardele și regulile europene – a căror menire e să dea fiecărui individ șansa de dezvoltare și de afirmare și care și-au dovedit viabilitatea – pot constitui motorul modernizării și pentru noi. Lupta cu corupția, un stat de drept puternic şi o infrastructură solidă sunt în interesul şi beneficiul nostru. Un accent puternic se pune pe cooperarea pentru educaţie, instruire, multilingvism, tineret, ceea ce va aduce o plus valoare şi mai multe șanse de dezvoltare pentru copii şi pentru adulţi.

 12.   Fals: Oamenii de rând nu au bani pentru călători fără vize

Adevăr: Europa este un spațiu în care trăiesc oameni cu un nivel diferit de venit. Poți să stai într-un hotel scump, dar și într-un hostel de 10-15 euro. Poți să iei masa la restaurant, dar și să mănânci pe săturate la cantină. Iar ca să ajungi acolo poți alege de la maxi-taxi până la avion, căci, după liberalizarea spațiului avia, biletele s-au ieftinit. Și, apropo, în majoritatea capitalelor europene există o duminică pe lună în care intrarea în toate muzeele este gratuită. Încercați și vă veți convinge!

PS: Cei care dirijează din umbră aceste mituri ştiu foarte bine care sunt diferenţele culturale, religioase, politice şi sociale dintre ţările UE şi cele din aşa-numita Uniune Euro-Asiatică. Ştiu foarte bine că astfel de manipulări nu sunt admise în UE, iar cei care le practică, riscă să ajungă la gunoi. Sau… în puşcărie.

Europa – pentru fiecare, Europa – pentru toţi!

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2014/05/28/analiza-12-mituri-despre-euro-integrare/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.