BlogPost.Timpul.md
22.05.2014

În căutarea unui diagnostic pentru Voronin

 
Bloggeri / autori

Iurie Morărescu

 
 

Nebănuite sunt căile tale Doamne. Am aflat, ieri seară, cu stupoare că PCRM nu mai vrea nici integrare în uniunea vamală. Ca să înțelegi cât de grav este acest lucru, trebuie să vă amintiți că actuala opoziție și-a schimbat vectorul extern de vreo patru ori în ultimii zece ani. Inițial făcea anticamera la Kemlin, după care s-a supărat pe ruși și a cerut susținerea lui Băsescu, iar după 2009 au abandonat cursul european în favoarea unei structuri inexistente – uniunea vamală. Iar surpriza cea mare ne-a furnizat-o Voronin, Ieri, la Moldova 1. A spus că vrea deja altceva – politică neutră ca să “sugă de la două vaci”.

Confuzia este principalul dușman al omenirii, spunea un fracez. Este grav atunci când, la un moment dat, nu mai ai scopuri bine definite și nu știi încotro te îndrepți. Te zbați în sărăcie, dar în același timp nu întreprinzi nimic. Ți-e frică să lupți pentru bunăstarea ta de parcă ai avea ce pierde.

Asta am cititi aseară printre ridurile lui Voronin, un bătrân confuz care a spus că e bine cum este. Nu este cazul să aderăm nici la UE și, mai nou, nici la uniunea vamală. Mai mult, Vladimir Nicoleavici abia acum a descoperit că uniunea vamală nu există. Prin urmare, e ebsurd să te integrezi într-o structură inexistenă. Asta ar însemna că până acum moșul și-a mințit electoratul. Un motiv ar fi că liderul PCRM iarăși s-a supărat pe ruși după ce Rogozin i-a spus că nu uită trădarea lui Voronin.

Dacă vă amintiți, toamna trecută, comuniștii au încercat să organizeze o revoluție de catifea, iar comsomoliștii lui Voronin au tot scandat că vor integrare în ununea vamală. Mă iritau, dar le respectam alegerea. Așa e corect într-o democrație. Ieri, însă, am aflat că, în zadar au fluturat steaguri roșii. Peste noapte, politica externă a PCRM s-a schimbat la 180 de grade. Voronin a declarat că vițelul blând suge de al două vaci. Altfel spus, liderul PCRM ne propune să sugem în măsură egală atât de la europeni cât și de la ruși, fără să ne integrăm într-o structură sau alta. El crede că poți mulge concomitent și Moscova și Bruxellesul, fără să le oferi ceva în loc.

Neutralitatea, însă, este chiar mai periculoasă decât integrarea euroasitică. În cazul unei integrări într-o structură vamală, fie ea chiar una din est, îți mai cade printre degete câte un beneficiu, iar neutralitatea este privită ca și nedorință de a colabora cu anumite state și structuri internaționale. Este privită ca și o autoizolare. Promovând neutralitate, batem pasul pe loc. Va trebui să ne dezvoltăm pe cont propriu. Lucru practic imposibil pentru o economie atât de minusculă. Un asemenea mod de guvernare este benfic exclusiv celor de la guvernare. Pentru că nivelul redus de colaborare cu partenerii străini crează circumstanțe ideale pentru a fura în liniște. Nimeni nu-ți poate controla fluxurile financiare. Probabil ăsta e visul lui Voronin. Să revină la guvernarnea și să fure în liniște…

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
08.06.2014

VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND

 

De sâmbăta morțiilor, Voronin l-a petrecut pe Tkaciuk pe ultimul drum. Dacă până ieri, viitorul politic al fostului strateg PCRM era în moarte clinică, astăzi, Vladimir Nicolaevici l-a deconectat de la aparate. I-a închis oxigenul. Finalul a fost letal și pentru pacienții Muntean și Petrenco, care la fel, începând de astăzi sunt cadavre politice. Da…așa... (1 VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND )

26.05.2014

Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început!

 

Pentru că diminica asta am tot „luptat” cu perna, acum, la miez ne noapte urmăresc cu sufletul la gură rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina și, într-o măsură mai mică, europarlamentarele. De la Euronews aflu că în țările UE o bună parte dintre alegători votează un partid sau altul, abia după ce-i studiază programul electoral. Și... (0 Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început! )

23.05.2014

Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare?

 

Faptul că Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat nu mai este ştire. Întrebarea zilei este: De ce a făcut-o? De ce a trebuit să renunţe la statutul de ales al poporului, dar în acelaşi timp să rămână în partid? PCRM a luat apă-n gură. Excepţie a fost Iurie Muntean, pe care l-a luat gura pe... (0 Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog