BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net25.03.2014

Despre: Liberali, CSI și socialiștii cu Uniunea Vamală

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Zilele acestea avem parte de contraste pe scena politică a Republicii Moldova. Liberalii cer ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, iar socialiștii lansează o amplă campanie de promovare și îndreptare a populației către Uniunea Vamală.

Zic contraste deoarece cineva cere ieșirea dintr-o uniunea, iar alții cer reintegrarea în aceeași, numai că mai mică și cu un singur conducător veșnic și atotputernic – Rusia.

De observat că, liberalii propun părăsirea grupului statelor independente, care au scăpat de Rusia în perioada 89-92, dar nu propun în loc ceva mai bun și nici nu arată un plan ce se va face mai departe cu piețele de desfacere, atât timp cât Moldova încă este pe calea asocierii cu Uniunea Europeană și Acordul de liber schimb încă nu a fost semnat și nici nu va fi degrabă. Or, odată ce liberali propun abandonarea acestui grup de interese, în care Moldova importă produse din statele CSI fără achitarea taxelor vamale și beneficiază inclusiv de alte scutiri, trebuia de venit cu o alternativă prin care importatorii din Moldova să fie scutiți de aceste taxe (TVA și altele).

La fel, în cazul solicitării liberalilor trebuie de atras atenția că Moldova mai mult exportă decât importă produse din statele CSI, iar în statul membru CSI nu se achită taxe de import pentru produsele importate din țara noastră, ceea ce duce la încurajarea exporturilor moldovenești. Oare companiile de acolo vor mai fi interesate să facă comerț cu Moldova? Vor căuta surse de marfă din cercul CSI, sau din alte state? Cred că vor căuta și vor uita de Moldova! De altfel, vor trebui să crească prețurile cu cel puțin 20%, în dependență de mărimea taxei pe valoare adăugată din fiecare țară membră a CSI.

Astfel, liberalii propun să ne rupem, chiar acum, de o piață de desfacere pentru o mare parte din produsele moldovenești, fără ca Moldova să aibă posibilitatea exportării acestora în alte țări, inclusiv europene, unde sunt produse mult mai bune și mai ieftine.

Ce înseamnă de fapt propunerea PL?

Propunerea PL înseamnă de fapt instaurarea unui auto-embargou la toate produsele moldovenești care sunt cu destinația spre CSI. Dacă acum ne plângem că Rusia a interzis importul de vinuri și se înregistrează pierderi de milioane, atunci pe cine vom da vina când importatorii din CSI nu vor mai vrea marfă dintr-un stat non-CSI? PL este gata să suporte consecințele economice negative?

Trebuie de remarcat că propunerea liberalilor nu este nimic altceva decât o emoție ghimpistă, gândită în sediul renovat din banii publici, care ar duce la prăbușirea economiei Moldovei în câteva zile. Pe scurt, e populism politic și nimic gândire economică.

La polul opus, PSRM vine cu Uniunea Vamală, care, spre deosebire de liberali, ar putea avea mai mult succes, din câteva motive simple.

Unul din motive este că ieșirea din CSI, după cum am notat mai sus, izolează Moldova economic și ne lasă pe un banc de nisip politic de unde vom scăpa cu greu și pe care nu se va vinde și nu se va cumpăra nimic, pentru că economie va fi la pământ.

Socialiștii susțin că apropierea de Uniunea Vamală păstrează și aprofundează scutirile de taxe vamale, precum și ar putea aduce tarife mai mici pentru resursele energetice. Tot dinspre CSI, zona Uniunii Vamale, vin cele mai mari remitențe, ceea ce este gură de aer atât pentru economie, cât și pentru necesitățile de trai a majorității cetățenilor Republicii Moldova.

Dacă ați face o analiză profundă și ați pune cap la cap ce propun liberalii și ce vor socialiștii, veți vedea că cei mai mulți vor alege partea Rusiei.

De alegerea oamenilor nu trebuie să ne mirăm prea mult și nici nu ar trebui să acuzăm uni pe alții, pentru că, după cum se vede, liberalii vin în fața oamenilor doar cu argumente politice, care nu se mănâncă, iar socialiștii vin cu argumente economice, care deja sunt puse în aplicare prin acordurile CSI.

Aici trebuie de menționat că Uniunea Vamală nu vine cu prea multe noutăți, dar vine cu propuneri care s-au implementat în cadrul CSI, care au dus la următoarele: libera circulație fără vize în Rusia, export-import cu scutiri de taxe, exporturi mai mari spre țările estice decât spre vestice. Mia are nevoie moldoveanul nostru de ceva mai simplu? Cred că nu! Dă-i voie să se ducă la Moscova să lucreze și nu-l mia doare dacă Moldova își bate capul de el sau nu.

Nu țin partea nici la un actor politic nominalizat mai sus, dar studiind acțiunile acestora se poate anticipa din timp ce vor alege oamenii. Probabil vina este în aceea că PL este condus de juriști, iar PSRM este condus de economiștii. Unii vin cu emoții politice, alții cu propuneri economice, pe alocuri reale.

Apreciați singuri fiecare propunere în parte și faceți alegerea pe care doriți.

Mențiune: Moldova ar putea semna până în iunie doar acordul politic de asociere la UE, nu și acordul economic. În cazul ieșirii din CSI până la semnarea acordului economic ar însemna pentru Moldova tăierea de sub picioare a crenguței exportului și remitențelor. PL nu se gândește la așa ceva, pentru că ei fac doar politică populistă, în rest nimic economic.

vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog