- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

JUMĂTATE DE MILION PENTRU DĂINUIREA LUI PLATON

Scris de: Iurie Morărescu la data Martie 13, 2014 @ 18:51 in Știri | 1 Comment

Parlamentul Republicii Moldova seamănă tot mai mult cu o bombă cu ceas, care poate exploda în orice moment. Atmosfera este atât de încinsă încât aleşii poporului se uită suspect unul la altul, întrebându-se cine vor fi trădătorii. Cine se vor lăsa corupţi pentru a vota împreună cu PCRM demisia Guvernului, compromiterea visului european şi revenirea sub influenţa Moscovei?

Părerea liderilor coaliţiei care îl bănuiesc pe Veaceslav Platon că a declanşat vânătoarea de deputaţi se pare că prinde contur, după dezvăluirile făcute, astăzi, de Centrul Anticorupţie. CNA susţine că a ridicat de la o bancă jumătate de million de euro, sumă pregătită pentru mituirea deputaţilor. Banii erau păstraţi într-un safeu arendat de femeia reţinută pe 7 martie, când ofiţerii CNA au prins două persoane tocmai în momentul în care încercau să transmită 250 de mii de dolari pentru coruperea unui deputat. Ceea ce îl incriminează pe Platon sunt detaliile capturii de jumătate de million.

1. Banii au fost găsiţi într-un safeu de la Moldinconbank. (Vezi dovada în imagine)

moldink [1]

Însuşi Veaceslav Platon a recunoscut într-un interviu că deţine un pachet de acţiuni la Moldinconbnak, iar presa a scris în repetate rânduri că aceste de facto el este patronul băncii.

2. Pe lângă cei 500 de mii de euro, au fost depistaţi şi 70 de mii de dolari împachetaţi de banca ucraineană Finbank (vezi poza)

foto_dolari_07677500 [2]

Evident că inscripţie Finbank nu demonstrează nicio legătură cu Platon, dar nu putem trece cu vederea activitatea dubioasă a omului de afaceri în Ucraina şi Rusia [3]. Or, din informaţiile prezentate pe site-ul Finbank, vedem că istituţia are şi capital rus.

Judecând după stilul în care omul ştie să câştige bani, evident că pentru el integrarea europeană a Republicii Moldova este echivalentul falimentului. Pentru că opţiunea europeană înseamnă în primul rând transparenţă în afaceri. Şi, unde mai pui că interesele afaceristului coincid cu cele promovate de agentura rusă, care luptă disperat pentru menţinearea Moldovei în spaţiul controlat de Moscova.

Doar că având în parlament o majoritatea proeuropeană, Platon şi chiar Putin au mâinile legate. Noi, însă, nici nu ne putem imagina de ce capacităţi financiare dispun oponenţii eurointegrăii şi cât de hapsâni sunt o bună parte dintre deputaţii moldoveni. Fiind conştient de riscul coruperii, mă întreb dacă nu este cazul să mai fie inventat un mechanism de prevenire a mituirii. Eventual, prin modificarea legislaţiei. Mă tem că CNA, de unul singur, nu mai poate lupta cu o astfel caracatiţă.

 vox.publika.md
blogpostt [4]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [5] pe TWITTER [6]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2014/03/13/jumatate-de-milion-pentru-dainuirea-lui-platon/

URLs in this post:

[1] Image: http://vox.publika.md/wp-content/uploads/2014/03/moldink.jpg

[2] Image: http://vox.publika.md/wp-content/uploads/2014/03/foto_dolari_076775001.jpg

[3] activitatea dubioasă a omului de afaceri în Ucraina şi Rusia: http://www.flux.md/editii/20109/articole/9014/

[4] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[5] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[6] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.