- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Vitalie Burlacu, suspectat de tentativa de a corupe un deputat, nu poate fi sancționat

Scris de: Corneliu Gandrabur la data Martie 9, 2014 @ 19:20 in Actualitate | 1 Comment

În dimineața zilei de 7 martie 2014 Centrul Național Anticorupție a anunțat că a reținut o persoană suspectată de tentativa de corupere a unui deputat.

Imediat după anunț a început să ardă presa și analiștii în materie despre ce sancțiuni vor fi aplicate acestui individ.

Cercetând art. 325 din Codul penal, observăm că Vitalie Burlacu, individul reținut, nu poate fi condamnat pentru fapta sa, deoarece articolul în cauză ne spune despre corupția activă, care constă din următoarele: Corupția activă este promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, unei persoane publice sau unei persoane publice străine de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întîrzia sau a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia.

Astfel, condiția specială pentru sancționarea în baza acestui articol este să transmită personal, sau prin alte persoane, iar faza doi este ca cel corupt să îndeplinească, ori să nu îndeplinească ceva ce ține de exercitarea funcției acestuia.

Din câte se cunoaște, banii nu au fost transmiși, rămânând la etapa de tentativă, curmată de către CNA. Pe de altă parte, banii ar fi trebuit să ajungă la deputatul PLR, Arhire, proaspăt reformat, iar destinația finală era părăsirea fracțiunii PLR, părăsirea PLR și a Coaliției de guvernare.

Raportând la solicitările comanditarului, enumerate mai sus, și la Legea cu privire la statutul deputaților, nu găsim în atribuțiile de stat ale deputatului să fie membru a unei fracțiuni, partid sau coaliție. Toate acestea sunt doar activități politice, care nu țin de funcția deputatului în calitatea sa de legiuitor.

Tot raportând la Legea nominalizată mai sus, constatăm că fostul polițist, Vitalie Burlacu, nu putea fi pedepsit pentru fapta sa nici dacă transmitea banii deputatului Arhire, pentru că acesta din urmă urma să întreprindă acțiuni care nu țin de statutul legal al acestuia, dar de statutul politic și de activitatea politică.

În toată această vâltoare de lucruri, putem să zicem că Burlacu poate fi tras la răspundere pentru alte acțiuni, cum ar fi să răspundă pentru suma de bani, în cazul dacă nu poate explica proveniența dolarilor, după cum a remarcat Veaceslav [1] pe Facebook. Tot pe Facebook am citit și despre faptul precum că Burlacu este căutat pentru revolta din 2009, pe când activa în calitate de polițist și ar fi lovit mai mulți tineri. În acest caz ar trebui din nou să ne uităm bine la Codul penal, pentru că autoritățile noastre lipsite de testicule au statu ani la rândul cu mâinile la spate, iar în privința lui Burlacu și alții a expirat termenul de prescripție pentru multe fapte de care sunt bănuiți că le-ar fi săvârșit.

Până la urmă, cred că Burlacu va fi uitat în câteva zile, dacă va demonstra de unde are suma de bani, iar pentru tentativa de corupere a unui deputat nu va fi pedepsit niciodată, pentru că nu este bază legală de a sancționa un om care convinge un deputat să părăsească fracțiunea, partidul sau coaliția de guvernare.

Foto: vox.publika.md. Puteți să citiți acest articol și aici: http://gandrabur.net/vitalie-burlacu-suspectat-de-tentativa-de-a-corupe-un-deputat-nu-poate-fi-sanctioat/ [2]

 vox.publika.md
blogpostt [3]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [4] pe TWITTER [5]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2014/03/09/vitalie-burlacu-suspectat-de-tentativa-de-a-corupe-un-deputat-nu-poate-fi-sanctionat/

URLs in this post:

[1] Veaceslav: https://www.facebook.com/veaceslav.burlac

[2] http://gandrabur.net/vitalie-burlacu-suspectat-de-tentativa-de-a-corupe-un-deputat-nu-poate-fi-sanctioat/: http://gandrabur.net/vitalie-burlacu-suspectat-de-tentativa-de-a-corupe-un-deputat-nu-poate-fi-sanctioat/

[3] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[4] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[5] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.