BlogPost.Timpul.md

Chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles. „Am construit molecule care să lupte cu cancerul. Sunt de sute de ori mai puternice, decât orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă”

news_big_19848_ZrQ6t22m

20 de ani a petrecut în laborator în speranţa că va identifica moleculele cu proprietăţi anticanceroase. Acum le-a descoperit. Au un efect de câteva sute de ori mai puternic decât orice medicament existent şi, deocamdată, este singurul om de ştiinţă din lume căruia i-a reuşit această performanţă. El este cel care decide dacă molecula va rămâne în ţară şi astfel să fie dezvoltate medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer din ţara noastră. El ar putea însă să-şi vândă invenţia şi să devină cel mai bogat chimist premiat cu aur din ţara noastră.

Chimistul cu potenţial este Aurelian Gulea. Mediul academic îl cunoaşte foarte bine. Este apreciat şi în afară pentru succesele sale remarcabile. L-am găsit în biroul său de la Universitatea de Stat din Moldova în speranţa că îmi va explica totul despre moleculele – minune pe care le-a descoperit acum câţiva ani şi care ar putea contribui la crearea unui medicament mult mai efectiv în tratamentul cancerului.

Constructorul de molecule

Biroul său este îmbâcsit de cărţi, tot felul de mape de toate culorile. Tot felul de distincţii. Îmi spune că a început să caute molecula-minune acum 20 de ani. Tot acest timp l-a petrecut în laboratoarele din Moldova, dar şi peste hotare în speranţa că va crea acea structută reuşită dintre atomi care să corespundă aşteptărilor, şi anume să ucidă cancerul şi totodată să nu afecteze masiv celulele sănătoase.

„A apărut acest interes atunci când am făcut un stagiu în Canada la Universitatea Laval din Quebec. De atunci, am testat peste 600 de substanţe şi iată am descoperit nişte inhibitori de proliferare a celulelor de cancer”, explică Aurelian Golea.

„Scopul nostru este de a sintetiza molecule noi care nu există în natură, construirea lor cu un anumit design, compoziţie, capabile să penetreze celula şi după aceea să interacţioneze cu acidul ribonucleic. Nu toate sunt capabile să facă acest lucru. Este destul să schimbi poziţia unui atom de azot astfel ca activitatea substanţei să se reducă la zero”.

După ani întregi de muncă în laborator a construit moleculele în care omul de ştiinţă şi-a clădit multe speranţe. Acestea au fost testate pe celule canceroase – de cancer mamar, de ficat şi de prostată. Testele au fost efectuate peste hotare, deoarece în Moldova nu există laboratoare dotate pentru acest lucru.

„Acum suntem în etapa de teste preclinice. Rezultatele au fost încurajatoare, a fost demonstrată o selectivitate. S-au făcut analize pe ficat, muşchi, sânge sănătos. Am verificat dacă nu provoacă mutaţii genetice”, mai spune chimistul.

Mai concentrat, mai ieftin şi mai puţin toxic

Aceste molecule au capacităţi mult mai concentrate de luptă cu cancerul, explică savantul. „Sunt de câteva zeci şi chiar sute de ori mai puternice decât ceea ce există acum pe piaţa din toată lumea. Datorită capacităţii mari de proliferare cantitatea de substanţă folosită va fi mult mai mică, respectiv şi preparatul va costa mai puţin”, mai spune Gulea. În plus, ne asigură el, substanţa nu este atât de toxică precum sunt preparatele anticancer cisplatinice pe care le utilizează industria farmaceutică acum.

Totuşi, ca molecula să ajungă în farmacii sub formă de medicament, mai este nevoie de timp, de multe cercetări şi de mulţi bani. Acum, acestea sunt în etapa testelor preclinice, care se fac pe şobolani, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Cea mai complicată etapă este partea testării viitorului medicament pe oameni. Asta este şi partea cea mai costisitoare.

„Sunt cheltuieli foarte mari. Este nevoie de o echipă. Am câştigat un proiect în programele de stat acordate de Academia de Ştiinţe în valoare de 400 de mii de lei. Banii sunt pentru doi ani. Până acum au mai fost cheltuite resurse şi din programe de stat şi din proiecte internaţionale de cercetări cu Canada, Franţa, România. Dacă aş avea un partener care să investească în acest scop, lucrurile s-ar mişca mult mai repede”, spune inventatorul care, de altfel, este destul de optimist. În trei, maxim cinci ani medicamentul care va conţine substanţa lui ar putea apărea pe piaţă.

În cazul în care testele clinice vor trece cu brio, Aurealian Gulea are mai multe opţiuni – să breveteze invenţia sau să o vândă unui gigant farmaceutic.

„Deocamdată nu m-am gândit la acest lucru, dar aş vrea ca medicameantul să rămână în ţară. Aş putea breveta substanţa şi oferi dreptul de utilizare sau să o vând unei companiei farmaceutice. N-am avut convorbiri până acum cu niciun potenţial cumpărător, le socot timpurii”, precizează el.

Moleculele nu au nume deocamdată şi designul lor este ţinut în secret. Acestea sunt cifrate. Pentru invenţia sa, Aurealian Golea a fost premiat cu aur la salonul de inventică de la Bruxelles, în luna noiembrie.

Scurt CV

Aurelian Gulea este specialist în domeniul chimiei anorgane şi fizicii. Este profesor universitar, şef al catedrei de chimie anorganică şi fizică a USM. Gulea este laureat al Premiului şi al Medaliei de Aur OMPI (Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală, Geneva); Cavaler, Ofiţer şi Comandor al Ordinului Belgiei „Merite de l`Invention”; deţine Ordinul European de Merit (Comunitatea Europeană, ACEOM), fiind şi Ofiţer al Ordinului Belgo-Spaniol de Merit, Cavaler şi Comandor al Ordinului de Malta, deţinând Medalia de Aur „Henry Coandă”.

De asemenea, acesta este deţinǎtorul Medaliei de Aur a Comunităţii Europene pentru promovarea inventatorilor.

În total, Aurelian Gulea a fost distins cu peste 100 de medalii de aur, argint şi bronz ale Saloanelor mondiale şi internaţionale de inventică.

Autor: Irina Papuc Sursa: e-sanatate.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.isocarp.net/_private.html

Simply inflate these and put them in the rumpus area or living room Absolutely the particular quality and reliability of the made use of ingredient noticeably is different of which appearance of no matter what In professional basketball,,, there is a 24-second shot clock,,, meaning a team has 24 seconds to shoot or they lose possession Moreover, there are some financial loan suppliers as well as experts that can cost increased fees that aren’t commonly root piece with the many property finding m

Iunie 10, 2015 at 03:21 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Pentru mine 10 MAI este ziua nationala a Romaniei. Romania are un singur imn '' Traiasca Regele''.

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog