BlogPost.Timpul.md
22.02.2014

Votul uninominal şi temerea PL de a nu accede în viitorul Parlament

 
Bloggeri / autori

Iurie Morărescu

 
 

Aţi auzit, probabil, că liderul PL a convocat, astăzi, o conferinţă ca să critice iniţiativa de introducere a votului uninominal. Mai pe înţelesul tuturor, s-a declarat împotriva ideii ca 50 de deputaţi să fie votaţi direct de alegători, iar restul pe liste de partid, aşa cum s-a practicat la ultimele scrutine.

Am aşteptat argumente, doar că, aşa cum ne-am obişnuit, Mihai Ghimpu a mizat mai mult pe emoţii. “Au hotărât să pună mâna şi pe suveranitate şi pe voinţa cetăţeanului de a face o alegere libera”, a spus liderul PL. Aţi înţeles ce a avut în vedere. Altfel spus, potrivit lui Ghimpu, este mai democratic să votezi partide decât oameni concreţi. Fiţi de-acord că fiecare dintre noi îşi doreşte să voteze oameni vii cu anumite merite şi nu liste de partid cu inşi dubioşi. Oare nu este mai liber să decidem noi în locul partidelor cine merită să ajungă în Parlament?

Principalul argument pro este unul de necontestat şi anume ar fi faptul că cetăţenii vor fi mai bine reprezentaţi – astfel parlamentarii vor şti pe cine reprezintă şi cetăţenii vor şti cine îi reprezintă. Dacă mergi în orice sat şi întrebi cine e primar, vei primi imediat un răspuns. Dar dacă întrebi ce deputaţi sunt din raionul X sau Y afli că oamenii nu-i cunosc.

O dovadă în plus că moldovenii vor să-şi aleagă de unii singuri deputaţii este şi faptul că oamenii au mai multă încredere în cei care îi aleg ei însăşi decât în partidele pentru care şi-au dat votul. Drept argument este faptul că nivelul încrederii în primari este pe locul trei în sondaje, după biserică şi mass media, în timp ce politicienii sunt plasaţi pe penultimul loc.

Nu în ultimul rând, guvernarea trebuie să ţină cont nemijlocit de preferinţele cetăţenilor. Potrivit unui sondaj, făcut public acum două luni, doar 16% din respondenţi au declarat că optează pentru păstrarea sistemului electoral actual iar 22% – pentru trecerea la sistemul de vot uninominal.

Da, aveţi dreptate! Există pericolul ca în urma aplicării votului uninominal în Parlament să ajungă şi politicieni ai căror campanie va fi finanţată de anumite partide, dar care oficial ne mint că sunt independenţi. Mincinoşii, însă, vor fi taxaţi la următoarele alegeri. Patru ani, cred eu, că este suficient pentru a urmări activitatea parlamentarului pentru care a votat.

Luând în calcul argumentele de mai sus, înclin să cred că votul uninominal ar fi un pas înainte, întrucât are mai multe avantaje decât dezavantaje.

Liberalii, însă, se tem de altceva şi nu de modificarea sistemului electoral. După lovitura reformatorilor, Ghimpu se teme că schimbarea regulilor de joc îl va lăsa în afara Parlamentului.

Sursa: vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
08.06.2014

VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND

 

De sâmbăta morțiilor, Voronin l-a petrecut pe Tkaciuk pe ultimul drum. Dacă până ieri, viitorul politic al fostului strateg PCRM era în moarte clinică, astăzi, Vladimir Nicolaevici l-a deconectat de la aparate. I-a închis oxigenul. Finalul a fost letal și pentru pacienții Muntean și Petrenco, care la fel, începând de astăzi sunt cadavre politice. Da…așa... (1 VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND )

26.05.2014

Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început!

 

Pentru că diminica asta am tot „luptat” cu perna, acum, la miez ne noapte urmăresc cu sufletul la gură rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina și, într-o măsură mai mică, europarlamentarele. De la Euronews aflu că în țările UE o bună parte dintre alegători votează un partid sau altul, abia după ce-i studiază programul electoral. Și... (0 Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început! )

23.05.2014

Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare?

 

Faptul că Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat nu mai este ştire. Întrebarea zilei este: De ce a făcut-o? De ce a trebuit să renunţe la statutul de ales al poporului, dar în acelaşi timp să rămână în partid? PCRM a luat apă-n gură. Excepţie a fost Iurie Muntean, pe care l-a luat gura pe... (0 Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog