- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

E oficial! Doar Formuzal și Moscova vrea referendum în Găgăuzia

Scris de: Iurie Morărescu la data Februarie 21, 2014 @ 18:34 in Actualitate | No Comments

În zece zile, sau mai exact pe 2 februarie găgăuzii sunt așteptați la urne. Facem abstracție de faptul că judecătoria de la Comrat a declarat ilegală intența bașkanului de a organiza cele două plebiscite, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru samovolnicie. Vreau să mă refer la sursa de finanțare a referendumurilor planificate pentru că este mai mult decât dubioasă.

Trebuie să încep prin a aminti că locuitorii autonomiei vor fi întrebați dacă optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală sau se pronunță pentru eurointegrare. La fel, votanții vor răspunde dacă sunt de-acord ca regiunea să-și decidă de una singură soarta în condițiile în care Republica Moldova își va pierde statutul de stat independent. Frumos, nu? Ghiciți din trei tentative unde au fost scrise întrebările.

Corect. La Moscova, fapt care a fost confirmat odata-n plus de o scrisoare dubioasă venită de la răsărit. Ați auzit cică un găgăuz, care s-a îmbogățit în Rusia, i-a scris bașkanului Formuzal că este gata să ofere un milion de lei pentru bună desfășurare a referendumurilor. Cine o fi acest Dmitri Iacubov? Dumnezeu știe că deșteptul google nu-l cunoaște. În răvașul său, Iacubov spune că pentru el este foarte importantă părerea poporului. Prin urmare este gata să susțină un exercițiu al democrației nu doar cu vorba.

Bine. Haideți să nu ne gândim la faptul că rușii au găsit o soluție diplomatică pentru a finanța referendumurile. Admitem că banii vin direct din buzunarul pretinsului om de afacere. Dar nu pot să cred că acest Dmitri Iacubov aruncă un milion fără să aibă interese. Admitem prin absurd că umila mea persoană finanțează un plebiscit din satul X. Credeți-mă că nu dau un leu până nu mă asigur că rezultatul referendumului mă avantajează sau cel puțin nu-mi va compromite imaginea și afacerea.

Nu știu ce spune legea, dar, după mine, autoritățile trebuie să interzică finanțarea privată a tot ce înseamnă alegeri și referendum. Pentru că vom afla că majoritatea este de părerea sponsorului. Și în acest caz pun pariu că Dmitri Iacubov este convins că poporul găgăuz va vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală și pentru autoproclamarea independenței autonomiei în cazul în care Băsescu va mai îndrăzni să facă o banală declarație unionistă.

Doar nu în zadar ambasadorului rus de la Chișinău le face declarații de dragoste gagauzilor. Vă amintiți cum Farid Muhamdșin a spus că administrația de la Comrat este un exemplu demn de urmat și că, în acest an, Rusia va acorda o atenție deosebită acestei regiuni? Pentru noi, însă, din păcate, această “atenție” înseamnă provocare sau, Doamne ferește, vărsare de sânge, potrivit scenariului din Transnistria. La Comrat rușii au aruncat a doua ancoră dar și un agent FSB, în persoana bașkanului Formuzal.

 Sursa: vox.publika.md
blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2014/02/21/e-oficial-doar-formuzal-si-moscova-vrea-referendum-in-gagauzia/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.