BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net18.02.2014

Moldovenii CIRCULĂ și MUNCESC mai liber prin orașele Rusiei

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Nu sunt un adept al aderării Moldovei la Uniunea Rusia-Belarus, dar deja mă toxifică știrile despre ”cât de rea” este Rusia cu muncitorii veniți din Moldova.

În fiecare zi apar știri despre sute de mii de moldoveni ”deportați”, expulzați și fugăriți din Rusia, chipurile din cauza că Moldova vrea în Uniunea Europeană. Din fericire, toate aceste știri sunt doar fîsuri urât mirositoare, iar moldovenii circulă și muncesc deja mult mai liber pe întreg teritoriul Rusiei.

Să luăm pe rând:

Până la intențiile serioase ale Republicii Moldova de a adera la UE, Rusia a admis dezmățul pe piața muncii de pe imensul său teritoriu. Zilnic în Rusia vin avioane cu mii de muncitori, necalificați în mare parte, care umplu suburbiile capitalei, și nu doar. Toți acești lucrători, printre care și sute de mii de moldoveni, odată ce pășeau pe pragul aerogării, gării auto, sau gării feroviare, nimereau într-o zonă unde lucrau unde doreau, fără să achite nimănui nimic, numai că ferit de ochii polițistului, mai ales dacă depășeau termenul de 3 luni de când au poposit în țară. Trebuie de menționat că, și până în 2013, dacă un moldovean era oprit de poliție și nu avea asupra sa documente cu privire la viza de reședință temporară, sau un permis de muncă, era amendat, însă amenda era achitată pe loc, polițistului, aceasta fiind mită. Astfel, regulile cu privire la șederea pe teritoriul RU sunt de mulți ani, nu din 2013, sau 2014. Cine se duce la Moscova frecvent, la muncă, știe despre aceasta.

Începând cu 2013, Rusia începe a renunța la permisele de muncă și obligă fiecare străin să-și facă o Patentă, cu care poate activa într-o anumită regiune, achitând statului o taxă lunară de numai 1000 Ruble, ceea ce astăzi constituie 384,4 lei, conform cursului BNM.

Cu această patentă, eliberată pentru 1 an de zile, moldoveanul circulă liber prin Rusia, muncește fără frică și nu mai este nevoit să fugă prin tufișuri când vine FMS-ul.

De fapt, moldoveanul beneficiază în Rusia de condiții de muncă mult mai bune, deoarece dacă în Moldova ar avea un salariu de 10000 lei, atunci la acest salariu trebuie să achite impozite la stat în sumă de până la 3000 lei, împreună cu angajatorul. Însă, în Rusia moldoveanul câștigă de la 18000 Ruble în sus, sunt și din cei care câștigă 100 000 Ruble pe lună, din care achită impozit doar 384,4 lei. Deci, cu un impozit de 28$ pe lună, putem spune că Rusia ”spânzură” moldovenii? Eu cred că nu!

Ce de fapt ar trebui să se scrie în știri? Nu am găsit măcar o știre că Rusia îndeamnă toți străinii să-și legalizeze șederea, să-și facă patente și să se înregistreze cu viza de reședință temporară pe teritoriul RU. Din păcate, presa noastră alterează foarte mult chestiunea ce ține de muncitorii moldoveni aflați în Rusia, iar aceasta bagă panică în rândul celor aflați acasă, precum și în rândul celor care sunt prin Rusia.

fms

Cât costă legalizarea șederii în Rusia?

S-au găsit deștepți care spun că legalizarea, adica perfectarea actelor, costă în jurul la 50 €, ceea ce este o informație eronată și care induce lumea în eroare, pentru că perfectarea Patentei pentru străini costă 0 ruble (0 lei)! Rog speculații să nu mai încurce termenul de ”perfectare actelor” cu termenul de ”taxă lunară pentru Patentă”, care de fapt este un impozit fix, în mărime de doar 384,4 lei/lună!

Am citit, tot pe un așa numit ”portal de știri”, că pantenta trebuie reînnoită la fiecare 3 luni. Păcat că acest portal nu a ”deschis” măcar site-ul FMS-lui să vadă acolo care-s regulile pentru patentă. De fapt, condiția de eliberare a patentei este să achiți din start, până la eliberare, taxa pentru o anumită perioadă viitoare, nu mai puțin de o lună și nu mai mult de 3 luni. Adica, se achită suma de 3000 ruble, apoi cu cecul se duce la ghișeu și se ridică Patenta, documentul care-l face pe moldovean pasăre liberă pe teritoriul regiunii în care se află.

După expirarea a termenului de 3 luni, sau 1 lună, în dependență ce sumă a achitat până la primirea documentelor, deținătorul de pantentă se duce la orice oficiu poștal și achită pentru următoarele luni, sau achită doar pentru o lună, fără a fi necesar de prezentat la FMS pentru careva reperfectări. FMS-ul recomandă ca fiecare cec să fie păstrat până la expirarea Pantentei, deoarece este dovada onorării obligației de a achitat acel impozit de doar 384,4 lei/lună (1000 ruble).

Acesta fiind constatate, nu înțeleg acei experți care anunță că Moldova va intra în recesiune dacă Rusia alungă toți moldovenii acasă. De fapt, Rusia nu alungă pe nimeni, dar solicită ca fiecare să-și legalizeze șederea și muncaașa cum este în țările din Uniunea Europeană (în UE de fapt regulele de angajare și de ședere sunt mult mai drastice și mai greu de perfectat actele).

Problema alarmantă este de fapt că, Moldova va intra în recesiune cu așa impozite, pentru că încasează de la cetățean până și ”rîzîna de la chiloți”, iar Rusia încasează doar 1000 ruble pe lună (384,4 lei), indiferent de câștigul obținut pe teritoriul său pe parcurs la o lună!

Pe rând, spre Rusia va pleca toată forța de muncă din Moldova, pentru că din toamna anului trecut e mult mai ușor să-ți legalizezi șederea și munca pe teritoriul RU, unde nu mai trebuie să prezinți nici-un document decât copia buletinului tradusă în RU.

Important!

Dacă intenționați să mergeți la muncă în Rusia nu uitați să faceți acasă traducere la pașaport în limba rusă, autentificată notarial, pentru că în Moldova costă până la 200 lei, iar în Rusia costă peste 1500 de ruble. Și încă una: nu uitați să indicați când intrați pe teritoriul RU că sunteți în scopuri de muncă, pentru că dacă nu ați indicat aceasta în fișa de migrație, atunci FMS-ul nu acceptă actele pentru procesare. Și ultima: procesarea actelor nu durează mult!

Informații utile găsiți aici: http://www.fmsmoscow.ru/docs/work_migration/ig.html

Foto: point.md

 vox.publik.md
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog