BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net12.02.2014

Decizie CSJ: Legea civilă de procedură NU este RETROACTIVĂ

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Screen Shot 2014-03-13 at 7.04.45 PM

La 2 decembrie 2013 Curtea de Apel Chișinău, Judecător Maria Morarufără examinarea fondului și fără să aibă cunoștințe despre cauză, a emis Încheierea catâr prin care a modificat prin hotărâre (încheiere – hotărâre… ce-i asta???) rangul unui creditor cu creanță în valoare de peste 12 milioane de lei, aplicând retroactiv (contrar art. 6 Cod civil și art. 3 Cod de procedură civilă) Legea nr. 149 cu privire la insolvabilitate intrată în vigoare la 13 martie 2013, desființând efectele juridice produse în urma aplicării în anul 2011 a Legii nr. 632 cu privire la insolvabilitate, în vigoare la acel moment.

Deși Curții de Apel Chișinău s-au prezentat destule articole din legislația națională prin care se spune că Legea civilă de procedură nu este retroactivă, iar retroactivitatea este o autoritate incontestabilă, după cum a decis și Curtea Constituțională a Republicii Moldova în anul 1998, instanța, judecătorul Maria Moraru, a încălcat flagrant articolele nominalizate și a admis cererea de revizuire, cu încălcarea principiului neretroactivității legii civile.

Astăzi, 12 februarie 2014, Curtea Supremă de Justiție a casat Încheierea catâr ca fiind ilegală, întemeind astfel că Legea civilă nu are efect retroactiv și nu desființează efectele juridice produse până la intrarea în vigoare a unei noi legi.

Remarca CSJ: Admiterea cererii de revizuire (n.a. cu încălcarea principiului neretroactivității) înseamnă încălcarea principiului securității raporturilor juridice și a drepturilor celorlalte părți la un proces echitabil, gatantate de art. 6/1 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale (Hotărârea CEDO din 6 decembrie 2005 pe cazul Popov (2) contra Moldovei nr. 19960/04).

În fapt, la Curtea de Apel Chișinău a fost depusă cerere de revizuire pe temeiul intrării în vigoare a unei noi legi a insolvabilității la 13 martie 2013, cu toate că la Articolul 449 CPC, cu privire la temeiurile de revizuire, nu se prevede cale de revizuire intrarea în vigoare a unei noi legi civile. Cu toate acestea, Curtea de Apel Chișinău, Judecător Maria Moraru a admis cererea și a emis o încheiere despre care în Moldova nu este o noutate, pentru că judecătorii nu au răspundere și este le indiferent dacă aplică legea corect sau nu.

Ce spune Codul de procedură civilă cu privire la neretroactivitatea legii?

Art. 3: alin. 2) Noua lege procedurală nu duce la modificarea efectelor juridice deja produse ca rezultat al aplicării legii abrogate şi nu le desfiinţează. De la data intrării în vigoare a noii legi procedurale, efectele vechii legi încetează dacă noua lege nu prevede altfel; alin. 3) Legea procedurală civilă care impune obligaţii noi, anulează sau reduce drepturile procedurale ale participanţilor la proces, limitează exercitarea unor drepturi ori stabileşte sancţiuni procedurale noi sau suplimentare nu are putere retroactivă.

Pentru a se convinge instanța că Legea nr. 149 este de procedură, la art. 1 scrie destul de clar: Scopul prezentei legi este instituirea cadrului juridic privind stabilirea unei proceduri colective pentru satisfacerea creanţelor creditorilor din contul patrimoniului debitorului prin aplicarea faţă de acesta a procedurii de restructurare sau a procedurii falimentului şi prin distribuirea produsului finit.

Reieșind din aceste prevederi, un judecător competent respingea din prima zi cererea de revizuire depusă în baza retroactivității legii și nu adopta o Încheiere catâr, ilegală, care de fapt este o rușine pentru sistemul judecătoresc din Moldova.

Încheierea dată este semn că reformele trebuie să meargă mai departe și să fie eliberați judecătorii care aplică eronat lege, din motive cunoscute pentru toți, dar necunoscute pentru cei care bagă capul în nisip, după cum a remarcat și Dl Oleg Efrim, ministrul Justiției.

Pe această cale mulțumesc judecătorilor CSJ pentru dreptatea făcută, deja pentru a 8-a orară în 2 ani!

 vox.publika.md
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog