BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net04.02.2014

Scara lui Dodon: De la nimeni, la președinte de partid

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Pentru că ultimele zile numele Dodon, în combinație cu prenumele Igor, este pe buzele mai multor analiști politici și bloggeri, am decis să dedic câteva minute acestui tânăr personaj de pe arena politică moldovenească, care, în timp nici scurt și nici lung, a ajuns, de la un simplu băiețaș de la Sadova, la președinte de partid, contestat pe alocuri de un grup de veterani.

Deși de multe ori ferește să spună acest lucru, Dodon Igor este absolventul Universității Agrare din Moldova, Facultatea de Economie. UASM a fost prima treaptă academică a tânărului politician (eu am învățat la aceeași facultate câțiva ani), după care a urmat ASE și IIM. Despre cât de bun student a fost la celelalte două instituții de învățământ nu am de unde cunoaște, pentru că nici nu m-am interesant, dar, din câte știu, la IIM nici nu prea se frecventează (cred că știți ce înseamnă aceasta :) cine nu știe poate să-l întrebe pe Stepaniuc cum a absolvit ULIM-ul fără să frecventeze orele), însă timp de șapte ani cât am intrat în blocul facultății de Economie de pe str. Mircești dădeam cu ochii de panoul de onoare unde era și fotografia liderului socialist. Din câte au povestit profesorii noștri comuni, a fost student bun, iar locul de pe panou este meritat. Deja dacă au spus-o ei în modul cel mai sincer e treaba lor, eu am considerat întotdeauna că a ajuns acolo datorită funcțiilor ocupate în conducerea statului.

Citește și: Sarcina lui Dodon: Să schimbe PCRM cu PSRM. Reușește sau NU?

După mai multe dezbateri și priviri politice, Dodon a alunecat, încetul cu încetul, în sânul PCRM, condus de Voronin. A fost asemenea unui dihor, băgând de la început capul în structurile ministeriale, apoi ajungând Ministru al economiei, după care a ajuns și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comunist. Între-timp a reușit să se împrietenească la cataramă cu Zinaida Petrovna Greceanîi (așa cum îi spuneau toți la Minister), utilizând relația strânsă pentru ascensiunea politică și administrativă.

Știm că în câțiva ani Dodon a ajuns să fie și un tânăr politician apreciat de Vladimir Voronin, care a băgat în el cunoștințe politice, chiar dacă pare că bătrânul nici el singur nu le are.

Ajutat de Vladimir Voronin, lucru pe care Dodon cred că-l recunoaște, se micșora numărul treptelor carierei lui Dodon, acesta sperând la funcții mult mai importante. Însă, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru PCRM, iar Dodon, Greceanîi și Ion Ceban au părăsit tabăra, hotărând să treacă într-un partid băgat în hibernare de ceva timp, pe care au decis să-l dezghețe și să-l readucă la viață, ca o alternativă pe eșichierul de extremă stângă a scenei politice din Moldova.

Cam peste noapte, Igor Dodon ajunge președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, promițând tuturor că va face din această formațiune cel mai puternic partid al stângii, ca alternativă la Partidul Comuniștilor. După numirea tânărul om politic a cunoscut și contestări din partea unui grup, care de fapt este un fel de partid de pensionari în cadrul PSRM. Contestările apăreau de fiecare dată când urma să fie luată o decizie importantă de către noul președinte de partid. Cea mai recentă contestare a fost în cazul susținerii referendumului din Găgăuzia, care-l va costa ceva pe Dodon și partidul acestuia, chiar dacă la moment se crede că nu și că are doar beneficii din ce a făcut acolo, susținând Rusia și băgându-se peste PCRM conștient (la această temă voi reveni).

Pe scurt, aceasta este scara politică a lui Igor Dodon, tânărul de la Călărași, care ajuns de la nimeni, adica e la un simplu băiețaș, la lider de partid de stânga.

În următoarele zile voi desfășura anumite aspecte ale activității ”eroului” acestui articol în cadrul PSRM, precum și despre pașii pe care-i face el și echipa sa, pe care trebuie să-i înțelegem până la alegeri, cât încă mai este timp.

Acest articol îl puteți citi și pe gandrabur.net

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog