BlogPost.Timpul.md
27.01.2014

Despre Renato Usatîi, moldovenism, “jurnalişti liberi” MAI şi SIS

 
Bloggeri / autori

Gabriel Calin

 
 

Pe Renato Usatîi l-am cunoscut la offline-ul cu bloggerii, care s-a desfăşurat anul trecut, într-un restaurant din centrul capitalei. La acea întâlnire, cei prezenţi vor confirma, Usatîi a avut ce spune şi ce povesti.

Cel mai interesant este că acesta a lansat atunci o frază pe care voi încerca acum să o reproduc cât mai aproape de original: “Dacă ceea ce vă spun eu acum se vor dovedi a fi minciuni, puteţi să nu mă consideraţi de om şi să scrieţi că sunt cea mai mârşavă persoană pe care aţi cunoscut-o vreodată”

După asta a urmat dezvăluirea care, într-o ţară europeană, acolo unde zicea Vlad Filat şi Iurie LeanCĂ CĂ vom merge fără vize din 2012, ar fi provocat cel puţin un dosar penal: “FILAT ar fi folosit în alte scopuri o donaţie pentru sinistraţii inundaţiilor în valoare de 400 000 de lei, pe care Usatîi i-a transmis-o personal în mână.”

Atunci toţi bloggerii au fost rugaţi să nu scrie nimic despre asta până la emisiunea de la TVC 21 (post controlat indirect de Vlad Filat) care urma să aibă loc peste două sau trei zile. După ce s-a aflat ce urmează să spună Usatîi în emisiune, aceasta a fost anulată “din motive tehnice”.

Ulterior, Usatâi a decis totuşi să spună întregii lumi ceea ce vroia să spună în emisiune şi a organizat o transmisiune live chiar din Moscova, acolo unde se află reşedinţa sa. Usatîi a lansat pe facebook un apel către toţi jurnaliştii din Republica Moldova pe care i-a invitat la Moscova să participe la acea “transmisiune”. Acesta a specificat că va acoperi toate cheltuielile necesare pentru deplasare.

Exact însă cum a fost anulată din motive tehnice emisiunea de la TVC 21, exact aşa le-a fost anulată şi libertatea reporterilor care ar fi vrut să dea curs invitaţiei.

La Moscova am zburat eu împreună cu Sorin Bucătaru de la deschide.md, jurnaliştii de la omg.md şi o echipă de jurnalişti din Bălţi. Atât. Restul nu au avut acordul redacţiilor. Mai bine zis a partidelor care le întreţin. Pentru că cel care trebuia să-l intervieveze pe Usatîi a dispărut în ultimul moment, pur întâmplător mi-a revenit mie această misiune.

Iată că în cadrul acestei transmisiuni live care a durat aproape 3 ore, Usatîi a făcut mai multe dezvăluiri, care au fost urmărite de mii de oameni în direct şi de zeci de mii, ulterior pe youtube.

Fiţi siguri că printre cei ce au urmărit declaraţiile omului de afaceri se regăsesc şi mulţi procurori, angajaţi ai SIS, poliţişti etc. Deşi acuzaţiile lansate au fost destul de grave, nu a urmat nimic. Nici un dosar penal. Nici o autosesizare.

Atunci, după transmisiune am fost intervievat de un reporter de la Europa Liberă şi i-am spus: După asemenea acuzaţii lansate trebuie să răspundă cineva – ori Usatîi pentru calomnie, ori Filat pentru fapta comisă.

Peste numai câteva zile a urmat o întrebare incomodă pusă lui Filat de către jurnalişti, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul PLDM. Ştiţi ce a spus acesta ? Exact, nu a infirmat cele declarate de Usatîi în trasmisiunea de la Moscova şi i-a sugerat să meargă în satele inundate să vadă ce lucru s-a făcut acolo. Atât.

Toate aceste lucruri mă fac să cred că Usatîi a fost sincer şi cu bloggerii şi cu restul cetăţenilor cărora a încercat să le explice anumite lucruri despre mai-marii statului în care ne-a fost dat să trăim. De aici a şi apărut interesul meu continuu pentru acest personaj – pentru mine, ca jurnalist, orice sursă de informaţii prezintă interes. Iar o sursă care s-a aflat în apropierea liderilor politici de la guvernare – cu atât mai mult. Şi toate acestea până la proba care demonstrează că sursa trişează.

Mai apoi, un grup de jurnalişti au făcut public scandalul zborului lui Filat la finala Champions League. Filat iarăşi nu a negat acuzaţiile şi a răspuns, din nou evaziv: “Credeţi că nu-mi ajung bani să-mi permit să merg la Finala Champions League ?”.

Acum s-a copt un nou scandal legat de Usatîi – pe mailurile tuturor redacţiilor a fost trimisă o scrisoare semnată de un grup de ofiţeri SIS la care sunt ataşate pozele unor maşini care ar aparţine SIS şi care îl filează pe Usatîi, dar şi o înregistrare audio din care reiese că acesta este luat în lucru de către MAI şi SIS.

Întrebarea mea este următoarea: după toate cele întâmplate, de ce nu aş crede că e aşa? Presa care se consideră liberă şi echidistantă, de ce nu a reacţionat ? MAI şi SIS ce au de spus ?

Pot să vă ofer şi o variantă de răspuns: Răspunsul MAI încă nu a fost scris de staff-ul de pe strada Bucureşti, presa echidistantă este liberă numai când vrea şefu’, iar eu chiar cred că MAI i se subordonează lui Filat prin Recean, iar SIS-ul se ocupă uneori şi de comenzi politice, ca în cele mai bune timpuri comuniste.

Dacă este aşa cum bănuiesc, atunci, dragi concetăţeni, ar trebui să ne fie ruşine că locuim în asemenea ţară, or, vorba ceea – fiecare popor îşi merită conducătorii.

P.S. Faptul că Usatîi vorbeşte “moldoveneasca”, este un lucru pe care nu-l agreez. Limba e română şi punctum. Deşi nu avem o viziune comună asupra unei chestiuni, din punctul meu de vedere, principiale, acest lucru nu mă încurcă să-l cred, până la proba contrarie.

vox.publika.md
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
25.06.2014

Referendumul lui Filat, o încercare mascată de a băga Moldova în NATO

 

Mulţi s-au grăbit să cadă în capcana liderului PLDM, după ce acesta a anunţat că vrea ca în noiembrie să ‎fie organizat un referendum privind includerea în Constituţie a scopului Moldovei de a adera la UE. L-au criticat în toate felurile pentru că vine iar cu iniţiative prosteşti de PR. Mai mult, Dodon şi-a bătut... (1 Referendumul lui Filat, o încercare mascată de a băga Moldova în NATO )

24.06.2014

‎Filat și Recean fac curățenie în presă

 

Poliția politică a lui Recean și Filat se arată foarte preocupata de mine și de alți colegi. Am primit mai multe “avertismente” zilele acestea, dar unii au încercat să-mi transmită că dacă mă liniștesc și nu mai scriu nimic de Fiat, Recean și PLDM-ul lor corupt, voi fi lăsat în pace. Eu vreau să le... (0 ‎Filat și Recean fac curățenie în presă )

23.06.2014

Toţi jurnaliştii în puşcărie până în 2020! Proiectul electoral al PLDM

 

Cel care încearcă să asocieze toate meritele pentru parcursul european al Republicii Moldova cu propriul nume, adică Vlad Filat, demonstrează pe zi ce trece exact contrariul. Or, anume el este cel care calcă în picioare, fără pic de remuşcare pe obrazu-i gros ca scoarţa stejarului secular de pe sigla partidului, tot ceea ce înseamnă valori... (4 Toţi jurnaliştii în puşcărie până în 2020! Proiectul electoral al PLDM )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog