BlogPost.Timpul.md

Un fumărit post-modern: Taxa pe Prostie

Screen Shot 2014-01-05 at 12.27.04 PM

Îl cunosc bine pe dl Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova. Lucrând la Chișinău, timp de șapte ani, am putut urmări – live– evoluția tânărului, pe atunci, diplomat.

Fiecare succes al său m-a bucurat foarte mult. Când a devenit prim-ministru, am fost sigur că era o soluție bună. Asta cred și astăzi.

Îl cunoasc foarte bine pe dl Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova. Am colaborat timp de câțiva ani în perioada în care era judecător la Curtea de Apel și devenea întâi membru și apoi președinte al Comisiei Electorale Centrale. Când a fost ales șef al statului, am crezut că este o soluție bună nu doar pentru ieșirea dintr-un blocaj politic, ci pe o durată ceva mai lungă. Asta cred și astăzi.

Nu îl cunosc pe dl Iulian Chifu, consilier al președintelui Traian Băsescu, dar îmi pare – scuzată fie-mi franchețea – un imbecil cu un CV impresionant. O specie foarte răspândită azi în România – Omul de Hârtie. Când realitatea scutură un pic hârtia, vezi că ”afară-i vopsit gardu’, înlăuntru-i leopardu’.”

Dacă pui față în față ce au realizat dnii Leancă și Chifu, înțelegi ridicolul la care se expune cel de-al doilea tratându-l cu o nesimțită condescendență pe cel dintâi.

Omul de Hârtie despre dl Leancă: “era diplomat, părea să aibă viitor“; “amestec în politica dâmbovițeană“; “a pierdut ocazia să tacă“; “s-a descalificat ca premier, diplomat și membru al PPE“. Și “finis coronat opus” – amenințarea: “măcar şeful său de partid ar trebui să reacţioneze, pentru a evita discutarea cazului în PPE”. 

În vreme ce, după acceptarea în NATO și intrarea în UE, marea Românie este incapabilă să aibă un proiect de țară, mica Republică Moldova are un asemenea proiect. Iată-l rezumat aici de premierul Iurie Leancă:

“Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău

Spre sfârșitul anului trecut, președintele Traian Băsescu și-a anunțat propriul proiect de țară. Unul care implică, de fapt, două state deocamdată diferite și independente. Când este vorba de lucruri care privesc două state de acest fel, este cel puțin o imprudență să faci declarații fără a consulta și partea cealaltă, fără a ține cont de proiectele ei.

Reacția dlui Iurie Leancă a fost promptă și justificată. Domnia Sa a reamintit, încă o data, care este proiectul de țară al Republicii Moldova și a adăugat că declarațiile președintelui României nu ajută Republica Moldova în realizarea proiectului.

Tot ce a înțeles dl Iulian Chifu din această situație creată nu de premierul Leancă, ci de președintele Băsescu, a fost că premierul moldovean se amestecă “în politica dâmbovițeană”, fără să știe ce se întâmplă în România. Evident, nu dl Leancă a pierdut prilejul să tacă, ci consilierul prezidențial Chifu nu a pierdut prilejul să gândească public cu ceafa-i doctorală.

Și-apoi, de unde atâta dispreț la dl Chifu față de politica dâmbovițeană? Este Domnia Sa consilier pe malul Tamisei (10 Downing Street)? Pe malul Potomacului (1600 Pennsylvania Ave NW)? Sau, cumva, pe malul Senei (Palatul Élysée)? În ce altă politică decât cea mai dâmbovițeană cu putință este Domnia Sa o rotiță vorbitoare? Dacă și dlui Chifu îi pute politica dâmbovițeană, ce ar fi de așteptat de la alții?

Înainte de a cugeta public, dl Chifu trebuia să-și facă lecțiile. Reacțiile diplomaților occidentali acreditați la Chișinău ar fi putut risipi, măcar parțial, ceața care s-a substituit materiei cenușii. Referindu-se la o reunificare a României și Moldovei, ambasadorul Germaniei, Matthias Meyer, declara că e “o furtună într-un pahar cu apă”.

Dlui Chifu nu i-a păsat nici măcar de faptul că și Comisia Europeană (CE) a deplâns declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu.

Nu e de ajuns ca președintele României să dorească o reunificare a României cu Moldova. Cum nu e de ajuns ca un asemenea act să fie dorit și de președintele Republicii Moldova. Probabil că nici dorința majorității covârșitoare a cetățenilor României și ai Republicii Moldova nu ar fi de ajuns.

E nevoie  de alte câteva lucruri, căci lumea este ceva mai complicată decât apare pe retina consilierului Chifu sau în elanurile retorice ale președintelui Băsescu. Pentru ca o asemenea reunificare să devină posibilă cândva e nevoie, mai ales, de multă înțelepciune. Istoria merge rareori în linie dreaptă. Dl Leancă sugerează că e nevoie de o mișcare graduală.  Că ea va duce, cândva, la o reunificare, rămâne de văzut. Dl Chifu se face că nu pricepe.

În raport cu proiectul de țară al Moldovei, premierul Leancă a considerat că poziția premierului Victor Ponta a fost mai potrivită decât declarația învolburată a președintelui Băsescu. Din așa ceva, Omul de Hârtie a înțeles că dl Leancă și-a permis să spună cine “e bun” și cine “e rău” la București. Manipulare grosolană a adevărului.

Dl Leancă nu s-a amestecat în treburile interne ale României și nu a afirmat că premierul Ponta are mereu dreptate și președintele Băsescu nu are niciodată dreptate. Dacă dl Leancă ar fi apărut alături de dl Ponta la TVR și nu la Antena 3,  probabil că dl Chifu ar fi fost nițeluș mai clement cu premierul Republicii Moldova. Cei doi premieri ar fi putut să apară și la B1, dar riscau să li se taie microfonul.

Să admitem că ar fi cu totul adevărat ce spune dl Traian Băsescu –  strategia politicii externe a României este o prerogativă a președintelui (deși, se “zvonește” că obiectivele principale ale politicii externe sunt stabilite de Parlament, prin programul de guvernare; în caz de coabitare, Președintele nu poate nesocoti voința majoritară, chiar dacă nu e de acord cu ea).

Atunci, la fel cred că stau lucrurile și în Republica Moldova. Dacă proiectul de țară menționat de premierul Iurie Leancă nu este cel în care se află angrenat și președintele Moldovei, cel dintâi care îl poate contrazice pe premierul moldovean este președintele Nicolae Timofti, nu un țuțăr de la Cotroceni.

Un București care, după aproape un sfert de veac de nepăsare cvasi-totală față de chestiunea reunificării, sare într-o învolburare cvasi-propagandistică nu poate fi perceput, pe plan internațional, drept un actor politic serios. De la o conștiință strict declarativă la una a marilor acte istorice nu se sare, fără riscuri majore, cum sari dintr-un partid dâmbovițean într-altul.

Diferența esențială dintre domnii Leancă și Chifu este aceea că primul conduce guvernul unei țări uitate până și de Dumnezeu, nu doar de România,  dar mereu în atenția Rusiei, în vreme ce dl Chifu se joacă de-a politica pe Facebook. Nu cunosc o cancelarie politică serioasă care să încurajeze polemici  purtate de consilieri pe Facebook. Dl Chifu, dacă are timp liber, poate exersa jocul electronic Messi vs Ronaldo.

Omul de Hârtie se dovedește nu doar prost, ci și mârșav: L-aţi auzit vreodată pe dl. Leancă solicitând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova?”

Îi recomand țuțărului prezidențial să afle cum a comentat Aleksandr Lebed (fost șef al Armatei a 14-a) o sugestie mult mai diplomatică făcută de Secretarul de Stat american, Madeleine Albright. Ar înțelege mai ușor cam cum ar reacționa Vladimir Putin angrenat într-un război al vorbelor între Moscova și Chișinău, dacă Lebed răspundea cum o făcea Washingtonului.

patriotiiÎn discuție nu este nici patriotismul dlui Leancă, nici patriotismul dlui Timofti, nici patriotismul dlui Băsescu, nici patriotismul dlui Ponta, nici măcar patriotismul dlui Chifu. În discuție este cum își exersează fiecare dintre ei inteligența, înțelepciunea pentru a servi o cauză mai mare decât ei toți, puși unul peste celălalt. Mai puțin decât oricând, cruciadele retorice au astăzi slabe șanse de câștig.

Când înalți demnitari de stat se manifestă pripit, unul dintre rolurile consilierilor este să dezamorseze impactul gafelor. În asemenea cazuri, între a pune batista pe țambal și a turna gaz peste foc, cred că e de preferat prima strategie. Cu alde Iulian Chifu și Mirel Palada (ce să mai zic de Albă ca Lăzăroiu) drept consilieri sau purtători de cuvânt, oamenii politici români devin și mai vulnerabili decât sunt fără consilieri și purtători de vorbe.

Niccolo Machiavelli, care știa câte ceva despre rolul unui consilier (a fost, printre altele, și  Secretar de Stat al Consiliului Seniorilor din Republica Florența), scria, în urmă cu 500 de ani, în Principele: “Și cea dintâi părere pe care o avem despre inteligenţa unui conducător de stat ne-o formăm cunoscând oamenii pe care îi are în jurul lui.” (trad. Nina Façon). Și cea dintâi părere este, deseori, și cea mai pregnantă.

Dacă în România s-ar introduce Taxa pe Prostie (un fel de fumărit post-modern), consilierii oamenilor politici ar fi cei dintâi care ar ajunge în sapă de lemn. După care, firește, ar deveni ei înșiși oameni politici, pentru a-și permite luxul de a avea consilieri.

Până una alta, Interpolul poate da în urmărire oameni ca dl Iulian Chifu pentru port ilegal de creier. Indiferent ce spune CV-ul unuia sau altuia dintre cei căutați.

În sfârșit, ce a făcut președintele Traian Băsescu, după ce a mai stârnit o furtună?

A râs. Și-a mai nuanțat discursul, și bine a făcut (aici). Pe urmă ne-a informat: ”Categoric mă voi ocupa de acest proiect, va fi unul din proiectele în care, după ce îmi voi termina mandatul, îmi voi pune resursele”.

Ce nu ne-a spus este în ce calitate se va ocupa de un proiect de o asemenea anvergură istorică și împreună cu cine o va face. Care ar fi resursele pe care le are la dispoziție.

Dacă se bazează pe influența internațională a europarlamentarei Elena Băsescu, s-ar putea ca dl Traian Băsescu să întâmpine ceva obstacole în drumul spre  ”Liga Helmut Kohl”.

Ca să nu mai spun că, zău, dl Iulian Chifu e greu de confundat cu Hans-Dietrich Genscher. Cel puțin deocamdată.

http://www.dorintudoran.com/un-fumarit-post-modern-taxa-pe-prostie/

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Titirez

As fi fost instare sa -mi pun viata in joc pentru Dorin Tudoran .Inca ani buni dupa revolutie. Am multe din cartile lui si le-am citit.Am prieteni care i-au fost prieteni si nu-i mai sunt. Acum am o mare,mare deceptie cu care am ramas si care ma doare nespus. CUM DE AM PUTUT SA FIU ATAT DE ORBIT DE UN OM DE NIMIC Daca l-ai cunoscut pe Leanca, nu se putea sa nu stii ca a fost secretar II la ambasada URSS la Bucuresti . La revolutie si imediat dupa, de ce nu ai iesit in ring sa ne spui si noua,prostilor, cate ceva despre cine umbla pe acolo si cu ce daraveri?

Ianuarie 5, 2014 at 13:21 Răspunde
 
RATIONAL

U7N IMBECIL sustzinut de un KRETIN. .

Articolul indica foarte clar cine conduce MAL – DAVAI – nia si ceeace trebue sa faca romanii de acum inainte :::

NICIODATA sa nu dai prajituri PORCILOR.

Ianuarie 5, 2014 at 15:53 Răspunde
 
Cum ramine cu independenta?

Nu e de ajuns ca președintele României să dorească o reunificare a României cu Moldova. Cum nu e de ajuns ca un asemenea act să fie dorit și de președintele Republicii Moldova. Probabil că nici dorința majorității covârșitoare a cetățenilor României și ai Republicii Moldova nu ar fi de ajuns.

Ianuarie 5, 2014 at 16:19 Răspunde
 
ROMANUL AMERICAN

…O…HO !!!!..CONSIDER CA AUTORUL ACSTUI ARTICOL AR TRBUI SA-SI ACHTE CU BRIO TAXA AFERETA…

Ianuarie 6, 2014 at 00:30 Răspunde
 
Nichifor

Cine este Dorin Tudoran?? Inca o coada de topor a Moscovei pentru Basarabia?

Ianuarie 6, 2014 at 12:12 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog