BlogPost.Timpul.md

2014 în politica lumii: Clarificări sau adâncirea dilemelor?

Screen Shot 2013-12-25 at 8.33.46 AM

La finele anului trecut, pe Contributors.ro, propuneam o listă a temelor relevante de politică internaţională pentru anul care avea să urmeze.

În mare parte, acestea s-au dovedit reale, dinamice şi elocvente în raport cu ceea ce au însemnat dosarele esenţiale de politică internaţională într-un 2013 mediocru, dominat de turbulenţele post – „primăvara arabă” din Orientul Mijlociu (în special în Siria şi Egipt, dar într-o oarecare măsură şi în Libia sau Tunisia), de eforturile politice şi economice ale Uniunii Europene de a depăşi vârful crizei în zona Euro (cu câteva succese notabile de etapă dar şi cu falimentul mascat al Ciprului, respectiv explozia şomajului în sudul Europei), de dosarul nuclear iranian şi instalarea noului preşedinte al Republicii Islamice (cu toate consecinţele revizitărilor discursive ale Teheranului, după 3 august), de aşteptările consistente legate de noul secretar de stat american John Kerry privind dinamizarea politicii externe a Statelor Uniteîn al doilea mandat al lui Barack Obama, pe anumite teme trenante, şi, în fine, de importanţa în continuă creştere a politicii energiei, importanţă validată (din nefericire pentru România, Ungaria şi Bulgaria) de comentariile intense în urma eşecului Nabucco West, proiectul gazoductului strategic destinat „coridorului sudic” al Uniunii Europene.

Angela Merkel a fost reconfirmată fără mari emoţii pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, elementul oarecum surprinzător fiind revenirea la marea coaliţie CDU/CSU-SPD din primul ei mandat (aproape 80% în Bundestag), în urma eşecului liberalilor de la FDP de a intra în Parlament. Stabilitatea pe termen mediu a marii coaliţii de la Berlin va depinde în primul rând de performanţele economiei germane în contextul zonei Euro şi de gradul de satisfacţie economico-socială a germanilor, existând în orice moment riscul repoziţionării social-democraţilor ca partid de opoziţie, cu pretenţii la câştigarea viitorului scrutin, mai ales după trei victorii consecutive ale creştin-democraţilor.

Asia a confirmat de asemenea predicţiile, cu o escaladare a tensiunilor sino-japoneze în Marea Chinei de Est şi cu încercările dramatice ale Coreei de Nord de a speria vecinii şi lumea cu rachetele pe care le expune periodic în delirante parade roz, în speranţa relaxării sancţiunilor economice internaţionale. Ca element de noutate, prezentarea publică, la Phenian, a informaţiilor privind eliminarea unui influent unchi al actualului lider Kim Jong Un şi a anturajului acestuia a reprezentat mesajul cât se poate de transparent al regimului privind întărirea puterii tânărului dictator şi acceptarea definitivă, de către sistem, a celei de-a treia generaţii a dinastiei Kim.

Desigur, a mai fost Summitul de la Vilnius, un semi-eşec al Uniunii Europene şi al Programului „Parteneriatul Estic”, dar ar fi bine să realizăm că, la nivel global, parafarea Acordurilor de Asociere de către Georgia şi Republica Moldova, chiar dacă importantă pentru aceste două state şi pentru regiunea noastră, nu reprezintă totuşi o temă cu impact major, care să marcheze cu adevărat politica internaţională. Cu atât mai mult cu cât parafarea în sine nu este, tehnic vorbind, nici începutul, nici sfârşitul unui lung proces de apropiere a celor două mici republici post-sovietice de Uniunea Europeană, proces cu final incert. Privit de peste Atlantic, de pildă, Summitul de la Vilnius nici nu mai figurează astăzi pe lista evenimentelor politice semnificative ale anului care se încheie.

Surprizele nu au lipsit. Neaşteptate şi îngrijorătoare au fost anul acesta exacerbărilepopulismului, euroscepticismului, xenofobiei şi revizionismului în unele ţări europene (dincolo de limitele, să zicem rezonabile, ale intereselor electorale de moment), precum şiprotestele din marile oraşe ale Turciei şi Braziliei, care au erupt împotriva cursului unor spectaculoase creşteri economice şi de profil public internaţional, din ultimii zece ani, ale celor două state membre ale G20. Desigur, privind retrospectiv, pentru fiecare din aceste procese sociale şi politice, neanticipate în urmă cu un an, există acum explicaţii destul de limpezi. Turcia şi Brazilia figurează, de altfel, pe lista The Economist în categoria ţărilor cu risc crescut de nelinişti sociale (a doua ca grad de ameninţare, după grupul de state cu risc extrem) şi în anul care urmează, alături de statele din sudul Europei.

Dar la ce ne putem aştepta anul viitor? 2014 nu va aduce, probabil, teme complet noi faţă de cele din portofoliul anului 2013, dar va însemna oportunitatea clarificării unora dintre dosarele cheie ale agendei internaţionale sau, în alte cazuri, creşterea confuziei şi adâncirea dilemelor. Pe aceasta linie îmi propun să structurez foarte succinta proiecţie a anului politic care urmează.

Orientul Mijlociu va ţine, probabil, capul de afiş al politicii internaţionale şi în 2014. Pe de o parte, Siria va intra curând (februarie) în al patrulea an al devastatorului război civil început odată cu revoltele împotriva regimului Bashar al-Assad, în timpul Primăverii Arabe. Nesoluţionarea conflictului sirian este marea ruşine şi marele eşec a liderilor politici ai lumii. Impasul este deocamdată total, tragedia este inimaginabilă iar numărul victimelor a trecut acum câteva luni de o sută de mii. Atacul criminal cu gaz sarin din august de la Damasc, cert ca existenţă dar neclar ca autorat, împinge Occidentul în dilema alegerii între un preşedinte controversat şi o opoziţie infiltrată de grupări fundamentaliste islamice (de exemplu, al-Nusra), posibil cu unele legături pe linia organizaţiei Al Qaeda. În mod normal, criza siriană ar trebui să cunoască o soluţionare în 2014, cel puţin din perspectiva stopării uciderii civililor, chiar dacă viitorul politic al Siriei va rămâne confuz, atâta vreme cât Rusia nu va accepta o variantă negociată a unei noi puteri la Damasc, până la organizarea de alegeri credibile, deocamdată evident imposibile. Rămâne aşadar ca regimul Bashar al Asad să distrugă armele chimice, conform înţelegerilor internaţionale.

Tot o dilemă de principiu rămâne acceptarea sau condamnarea internaţională a regimului militar rezultat din lovitura de stat de pe 3 iulie a.c., de la Cairo. Generalii egipteni au arestat (răpit) practic un preşedinte ales cu doar un an în urmă, recunoscut de comunitatea internaţională, dar acuzat tot mai mult (mai ales ulterior răpirii de către armată, pentru a i se fabrica un „dosar” şi a justifica arestarea, respectiv deţinerea sa ilegală) de înclinaţii autoritariste, de „trădare” şi de o direcţie politică islamistă, incompatibilă cu paradigma democraţiilor liberale occidentale dar şi cu interesele nomenclaturii militare care conduce Egiptul de şase decenii, din umbră sau explicit. Fundamentalist şi retrograd este însă şi regimul Arabiei Saudite (într-o măsură chiar mai mare ca cel precedent de la Cairo) dar acolo toată lumea occidentală se face că nu vede încălcarea drepturilor omului şi islamismul, din motive de politică externă. Pe de altă parte, trebuie spus, la fel de ilegitime şi incompatibile cu democraţiile liberale sunt şi loviturile de stat, dictaturile militare şi reprimarea violentă a manifestaţiilor de susţinere a unor lideri aleşi şi îndepărtaţi abuziv de la putere. Victimele au apărut, practic, pe străzile din Cairo după lovitura de stat din 3 iulie, nu în regimul preşedintelui Morsi, chiar contestat fiind în Piaţa Tahrir de o parte a societăţii egiptene. De altfel, Casa Albă a anunţat recent stoparea furnizării de ajutor militar şi financiar regimului (ilegitim) de la Cairo. Deocamdată, nu există garanţii că organizarea de alegeri în Egipt ar putea duce la o soluţie de guvernare democratică, eficientă şi credibilă, acceptată deopotrivă şi de populaţie, şi de armată, şi de puterile occidentale. Interzicerea Frăţiei Musulmane, organizaţie trans-naţională, panarabă, înfiinţată în 1928 chiar în Egipt, nu rezolvă problemele locale, ci doar pune încă o dată capacul peste ele şi favorizează tentaţia terorismului. Criza egipteană de sistem şi de legitimate politică nu va fi, cel mai probabil, rezolvată prea curând iar nemulţumirea oamenilor, protestele şi tulburările violente vor continua, până la apariţia unui lider (regim) capabil de o reconciliere internă autentică a celei mai mari ţări arabe.

Alegerile pentru Parlamentul European, din 22-25 mai a.c., vor da o altă configuraţie politică instituţiilor europene. În toamnă, Manuel Barroso va lăsa locul unui alt preşedinte al Comisiei iar Herman van Rompuy unui alt preşedinte al Consiliului European. Începe, practic, un nou „cincinal” la Bruxelles, o nouă eră politică, foarte posibil cu grupuri parlamentare eurosceptice mai consistente numeric şi mai virulente, cu efect de blocaj decizional. Marea Britanie va încerca o renegociere a acordurilor sale cu Uniunea, pe fondul ascensiunii partidului eurosceptic UKIP şi a referendumului de independenţă din Scoţia, programat pe 18 septembrie. Uniunea bancară, negociată cu succes la finele lui 2013, va trebui consolidată de o dificilă dar absolut necesară uniune fiscală, dacă se mai doreşte salvarea proiectului european integraţionist şi a monedei unice.

Statele Unite vor avea mid-term election pe 4 noiembrie 2014, pentru cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 33 de locuri (o treime) din fotoliile Senatului. Republicanii vor aborda extrem de energic acest scrutin, cu mesaje şi atitudini foarte critice la adresa administraţiei Barack Obama, dorind să obţină majoritatea în ambele camere ale Congresului. Se vor profila deja şi primele nume pentru alegerile primare (în cadrul celor două mari partide) de desemnare a viitorilor candidaţi la prezidenţiale.

China se va apropia şi mai mult de limita creşterii economice a modelului mixt comunist-capitalist şi de o anticipată criză de sistem, despre care am mai scris . Din păcate, orice regim care începe să gâfâie economic are tentaţia de a recupera prestigiu pe linie internaţională, politica externă a Beijingului urmând să devină din ce în ce mai asertivă iar tensiunile regionale cu Japonia (Marea Chinei de Est) şi Filipine (Marea Chinei de Sud), probabil, mai condimentate cu gesturi simbolice de forţă şi declaraţii reciproce contondente.

În fine, Iranul va fi în continuare o temă de urmărit, cu tentaţiile strategice (contradictorii) ale Statelor Unite şi Uniunii Europene de a continua negocierile pe dosarul nuclear cu noul preşedinte moderat Hassan Rouhani, în vederea unei reconcilieri istorice, şi ale Israelului de a trata foarte ferm şi fără niciun compromis cu Iranul, chiar cu posibilitatea înăspririi sancţiunilor internaţionale sau chiar, la limită, a considerării unei distrugeri a instalaţiilor nucleare iraniene, prin acţiune militară unilaterală. Israelul va face tot posibilul pentru a contracara revenirea Iranului în diplomaţia internaţională, revenire care lezează totodată profund şi interesele Arabiei Saudite. Statele Unite însă, în noua abordare a Orientului Mijlociu, se pare că vizează recrearea vechilor echilibre de forţe între şiiţi (de exemplu, Iranul) şi suniţi (Arabia Saudită), în locul unei supremaţii frustrante a suniţilor asupra întregii regiuni.

Mai aproape de interesele regiunii noastre, este de urmărit tensiunea în creştere între dorinţa Uniunii Europene de a avansa ca influenţă spre Est (dar, atenţie!, nu neapărat de a acorda perspective clare de aderare vreunui stat) şi dorinţa Rusiei de a se opune acestui proces politic de „occidentalizare răsăriteană”. Încurajat de succesele de politică externă din 2013 (blocarea în ultimul moment a intervenţiei americane în Siria, deturnarea opţiunilor strategice în Ucraina, Azerbaidjan, Armenia) Preşedintele Putin va continua probabil abordarea vizibil anti-occidentală şi anti-reformistă, presărată cu măsuri economice energice de combatere a „apropierii de frontierele Rusiei şi de atingere a intereselor strategice ale Moscovei” în regiunea de proximitate a federaţiei. Până la finalul Olimpiadei de iarnă de la Soci (februarie), Putin va accepta să facă unele gesturi simbolice de compromis, precum recenta graţiere a lui Hodorkovski şi a militantelor de la Pussy Riot (posibil şi alte gesturi de imagine), pentru a limita pericolul boicotării Jocurilor Olimpice de către liderii occidentali. Dar tensiunea ruso-europeană privind reaşezarea plăcilor tectonice la periferia continentului se va relua negreşit peste câteva luni.

Ca observaţie generală, 2014 va fi un an fără alegeri naţionale pentru şefi de stat şi de guvern la nivelul marilor puteri ale lumii (în absenţa unora anticipate, neprevăzute acum), ceea ce poate crea şansa unor discuţii constructive, pe fondul problemelor, dar aceast lucru nu înseamnă neapărat stabilitate şi clarificarea sistemului de relaţii internaţionale. Ca interes local (regional) pentru zona din care facem parte, sunt aşteptate alegerile prezidenţiale din România şi alegerile parlamentare din Republica Moldova. Nici unele, nici altele, nu vor schimba lumea, dar pot avea un anumit impact asupra regiunii de la frontierele Uniunii şi mai ales asupra relaţiilor dintre cele două state de limbă română.

Pentru noi, cea mai importantă şi preocupantă temă de politică internaţională este (ar trebui să fie) slăbirea treptată a coeziunii Uniunii Europene, populismul şi xenofobia care încep să o macine, criza de reprezentare politică, scăderea nivelului de viaţă al clasei mijlocii, cea care dă echilibrul oricărei societăţi, intensificarea nemulţumirilor populaţiei şi protestelor de stradă în majoritatea statelor membre şi, în perspectivă, pericolul dezintegrării politice şi economice continentale, respectiv trecerea la „Europa cu două viteze”. Faţă de un asemenea nedorit scenariu, aşa cum am mai spus, suntem total nepregătiţi în acest moment din perspectiva politicii externe (nu mai vorbim de cea internă), având relaţii bilaterale relativ slabe cu toate marile puteri ale Europei şi nefiind simpatizaţi, din varii motive, în niciunul din centrele de putere ale Uniunii. Dar despre lucrurile acestea vom mai vorbi, anul viitor.

Până atunci, oameni buni, Crăciun fericit şi An Nou cu bucurii!

Contributors.ro

Valentin Naumescu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
ion adrian

In speranta ca va parvine

Dle prof Valentin Naumescu,
Cand si cand am mai comentat la articolele postate de dvs pe contributors.ro.
Azi deasemenea am scris un comentariu la un articol de al dvs (ultimul) pe firul:

http://www.contributors.ro/editorial/deruta-morala-confuzie-politica-si-intelectuala-esecul-partidelor-ce-au-in-comun-criza-europei-si-candidatura-lui-marian-munteanu/

A fost eliminat adica nu a iesit din moderare si apo a fost total eliminat.
Nu cred ca dvs l-ati refuzat , nu stiu daca l-ati vazut asa ca il transcriu si aici. Daca a fost dorinta dvs sau a fiost eliminat si cu aprobarea dvs atunci ma inclin si considerati ca nu ati primit acest text daca nu ramane la latitudinea dvs. Nu am gasit nici-o alta posibilitate sa va contactez dar poricum voi publica aceasta replica pe unde voi mai putea caci cred ca merita citita. asadar textul eliminat este:

Articol lucid, articol corect iar intrebarile din final de toata frumusetea in esentialitatea lor.
Ce sa spun, ne-ar trebui mai multi ganditori politici de talia acestui clujean si poate nu este o intamplare ca este clujean. Poate ca uneori am mai spus-o si anume ca nu-si duce analizele pana la ultima lor consecinta, dar scopul dsale este atat de formator de opinie dar mai ales didactic fiind in primul rand profesor, adica ar dori sa dea elementele necesare unei opinii chiar si contrare cu a dlui si aici sunt si din astea, dar mai degraba mediocre iar cele care ii dau dreptate se pierd apoi in elemente neesentiale care ar intra in cadrul sferei discutiei deschise de dsa la capitolul note per accidens.
Revin la intrebarile finale care ar putea sa fie ele insele un articol de sine stator, adica o deschidere de porti pentru cei care ar dori sa intre dincolo de ele si le retranscriu, mentionand ca a raspune nu presupune neaparat stufosenia unui hatis de alte intrebari, care iarasi desi nu ar fi eronate ne indeparteaza de esentialitatea subiectului.
Asadar intrebarile esentiale ale dlui Naumescu:

1)….: dar dacă Marian Munteanu ar putea câştiga? Raspuns:nu contează. Tot nu ar trebui să fie candidatul Partidului Naţional Liberal.Pentru că victoria în alegeri nu este un scop în sine (cum cred, din nefericire, majoritatea celor implicaţi în politica de partid) ci doar un mijloc de a-ţi pune în aplicare programul, valorile, convingerile.si daca nu ai un astfel de program, mai bine te pregăteşti corespunzător pentru următoarea competiţie .

Asa este dle Naumescu si aici constat ca spuneti aproape ce am mai scris si eu pe aceata platforma citand ideea unui bun prieten de al meu (daca aunci am uitat sa spun asta sa fiu scuzat) care poate ca nici nu-i apartinea, dar eu nu am verificat pe atunci:

,b>Puterea se cucereste, se pastreaza si se exercita

Evident ca este o fraza demna de un Machiavelli nu in sensul acelui arhicunoscut dicton care cam in mod fals i se pune in sarcina, dar in sens politic prin excelenta.

Asa este si eu adaug ca trebuie cucerita si pastrata prin mijloace democratice daca suntem un stat de drept si ,exercitata …ei aici este aici, adica in interesul cui trebuie ea exercitata? si de raspunsul la aceasta intrebare depinde intreg esafodajul structurilor si actiunilor politice.

Este evident ca sunt doua posibilitatI; fie in interesul celui care a ajuns sa o aiba si desigur al celor care-i permit sa o pastreze in continuare si atunci iesim din cadrul democratic chiar daca obtinerea se realizeaza democratic, fie in interesul celor care i-au conferit-o adica o majoritate din populatie, din cei care voteaza , asta realizandu-se prin indeplinirea cat mai intocmai a programului cu care alesul este creditat de alegatori.

Asta spuneti dvs dle Naumescu si eu am incercat aici sa explicitez acestea foarte, foarte importante idei, desi poate ca pot parea banale adaugand insa ca in situatii de schimbari fundamentale de paradigma lucrurile pot pretinde si un program minimal cum de ex in decembrie 1989 asa ceva a fost programul scris de prof Mazilu(?) si insusit de dl Iliescu cu unele amputari esentiale si completat apoi de Proclamatia de la Timisoara care erau ultra suficiente daca erau indeplinite atunci. Azi suntem totusi ceva mai avansati si putem cobora si la detlii de tipul bunelor practici administrative, legislative, judiciare si judecatoresti.

2) În ce mai cred astăzi, de fapt, partidele? Ce-i mai uneşte pe membrii lor?

Intrebare deasemeni esentiala dar devenita oarecum retorica caci cred ca toti cam stim raspunsul.

Imi permit totusi sa raspund explicit dupa cum cred eu ca este raspunsul remarcand ca raspunsul la aceasta are legatura cu raspunsul la prima caci scrieti ca accederea la putere, caci asta inseamna victoria in alegeri este un scop in sine si deci acesta este crezul lor, dar scopul fiind in sine are cum aratam si conotatiile lui de folosinta si anume interesul material al competitorului si sustinatorilor apropiati si uneori mai mult, adica dornta de a-i stapani, de a te impropietarii pe libertatea celorlalti acesta fiind acel moment la care ajungi atunci cand puterea te corupe absolut dar si cand o doresti (si doar tu stii asta) exact in acest scop si aceasta este dorinta de putere ca scop in sine.
Ce-i mai uneste pe membii lor ? Doar intresul personal pe ntru marea majoritate dorinta de a acede la resure gratuie si pe cativa propria lor dorinta de putere (acestia sunt cei care dupa victoria liderului se canibalizeaza intre ei sau sant eliminati de lider pentru a nu fi si el dat jos. Un lider dictotor calauzit de setea oarba ,irationala de putere are un miros foarte fin ppentru a-i depista pe cei care asemni lui au acelasi scop nedeclarat si-i elimina rand pe rand, istoria fiind plina de astfel de exemple.

Cei care inteleg acestea si cei care cred ca puterea trebuie exercitata in primul rand in folosul celor care te-au votat (si de regula daca o exerciti in interesul acestora o exerciti de fapt in interesul tuturor, cum ar fi cazul Bucurestiului daca am compara promisiunile si programele candidatilor) ar trebui sa se poata recunoaste intre ei si sa se poata coagula intr-o forta politica.
Discutia despre solutii este vasta dar nu se poate face aici si de exemplu in locale as putea spune ca poate apartenenta politica nu este cea mai importanta pentru cei deja aflati in functii ci in primul rand cum le-au indeplinit si daca au actionat in interesul generl al cetatenilor ei trebuie alesi din nou, Astept un partid care sa poata recomanda pe baza de informatii sprijinirea pentru realegere a unui candidat care a actionat pentru binele comunitatii . Astept dar nu stiu daca voi si vedea asa ceva tinand cont de raspunsul dat la intrebarile de mai sus.

Ps Dar ce raspuns da media la aceste intrebari cand in aproape toate emisiunile atat moderatorii cat si reprezentantii ei cat si oamenii politici invitati discuta dupa pozitia raspunsului antisocial, ca fiind normalitata si chiar ca ceva dezirabil si de acceptat si asta fara jena si rusine si fara sa-i puna cineva la punct. Dar ce sa facem daca un domn Naumescu si altii la fel nu ajung in emisiuni sau daca ajung se timoreaza uita esentialul, sunt atrasi(manipulati) in discutii inutile si care le blocheaza mesajul.

Aceste doua intrebari eu unul le-as repeta la nesfarsit intr-o emisiune la care as participa, astfel incat sa nu se mai poata face dlor ca nu le aud, ca nu le observa si publicul ar intelege multe din asta.

Aprilie 21, 2016 at 19:00 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog