BlogPost.Timpul.md

Omul care a inventat sloganul AZI ÎN TIMIȘOARA; MÂINE-N TOATĂ ȚARA: ” Sunt sătul de politicieni inculți și nepatrioți!”

revv

”Să mă ferească Dumnezeu să ajung în situația să spun că a fost mai bine înainte! Dar mă așteptam să fie mult mai bine într-un timp mult prea scurt. E prea mult timp de când realmente ne târâm” – sunt vorbe spuse din minte și din suflet. Ion Frenț e timișoreanul care, pe 16 decembrie 1989 a lansat cel mai puternic slogan. Unul care a avut efecte imediate. A avut nevoie de 4 zile să crească, apoi a erupt. ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” s-a strigat prima data în fața Județenei de Partid,. Pe 21 decembrie, Bucureștiul, Iașiul, Clujul și alte orașe se alăturau luptei timișorenilor

A participat activ la Revoluție, a lansat cel mai puternic slogan scandat în acea perioadă, dar nu are carnet de revoluționar și nici măcar nu s-a lăudat vreodată cu faptul că el e omul care a pritocit în minte și apoi a strigat din toți rărunchii ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” Vorba i-a fost preluată de cei din jurul lui. Patru zile au strigat timișorenii același lucru, sperând că și în celelate orașe se va mișca ceva. Pe 21 ianuarie restul țării a rezonat. Era ”Toată țara”.

Noiembrie 1989: ”Fraților, se mișcă țara”

Ion Frenț își amintește cum a simțit ”că se întâmplă ceva” încă din noiembrie 1989, pe când se întorcea de la al XIV-lea congress a PCR unde fusese trimis cu delegație. ”Călătoream cu trenul atunci, iar în tren se spuneau lucruri, unele mai șoptit, altele mai răspicat. Când m-am întors știu că le-am spus prietenilor, mai în glumă, mai în serios – ”fraților, se mișcă țara”. Apoi am plecat într-o excursie la Valea Leșului, iar la o cină festivă, eu și prietenii mei ne-am ridicat în picioare și am cântat Tricolorul și Deșteaptă-te române. A venit Miliția. Nu ne-a spus nimeni nimic, însă milițienii au rămas să ne supravegheze atent. Un profesor universitar în vârstă, din Oradea, aflat și el în restaurant a venit la mine, m-a îmbrățițat și mi-a spus:
”Bravo. Sunt mândru de voi. Cu așa tineri o să reușim”. Încă nu pricepeam ce, dar se legau lucruri. A doua zi dimineața, l-am gâsit în ușa restaurantului ascultând la ureche, Europa Liberă. ”A căzut cehul” – mi-a spus. Noi am concluzionat ”Ceaușescu nu o să ne mai vorbească de revelion”. Era, bineînțeșles mai mult o dorință decât o previziune”, povestește bărbatul.

16 decembrie: ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”

Pe 15 decembrie 1989, dimineața, a aflat de la un colg de birou de protestele din fața casei parohiale a lui Laszlo Tokes. A doua zi, sâmbătă, 16 decembrie, a ajuns acolo, cu un grup de prieteni, seara, chiar când poetul Ioan Monoran oprea tramvaiele și striga ”Jos Ceaușescu”. Cu marea de oameni care a pornit spre Prefectură, a ajuns până în dreptul palatului Poștei. Lumea scanda. Diverse, își amintelte Ion Frenț.”Unele sloganuri erau de-a dreptul comice”, spune. Gen ”Jos pantofarul”. ”M-am gândit că e nevoie de ceva care să nu fie doar Timișoara. Mă gândeam să nu ajungem să pățim ca și Brașovul, unde revolta a fost sufocată, tocmai pentru că brașovenii au fost singuri, atunci. În fața noastră erau scutierii care respingeau marșul. În momentul acela mă gândeam că avem nevoie de ceva mobilizator. Care să motiveze și să atragă pe alții. Am strigat: ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, chestie care într-adevăr s-a dovedit a fi electrizantă, care a avut efectul pe care mi l-am dorit  și eu, și alții”, povestește revoluționarul fără carnet.

”Ne conduc comuniștii lui Ion Iliescu”

L-am întrebat pe Ion Frenț de ce nu are carnet de revoluționar și a răspuns că nu i s-a părut relevant.
Din fericire, spune, nimeni dintre apropiați nu a fost rănit sau omorât. Doar doi prieteni au fost reținuți de ”patru gorile care au coborât dintr-o Dacie alba”, câteva ore.  Toate zilele Revoluției a fost prezent în stradă în punctele fierbinți. Nu regretă participarea. Nici schimbarea. Însă spune că deja a trecut prea mult timp de când aceasta nu a produs efectele benefice scontate.
”Am ajuns să fim conduși de comuniști. Oamenii care au fost în eșalonul doi, protejații lui Ion Iliescu ne conduc acum. Ei ca formație, în mare parte, pentru că tineri sunt prea puțini în rândurile lor, au fost formați în ideologia comunistă. Au ideologie comunistă și petenții de capitaliști. Reproșez clasei politice de azi neseriosoztatea maximă. Incultura. Neprofesionalismul. Avem miniștrii  și parlamentari agramați.  Oameni care nu au niciun Dumnezeu. Practic ei nu ne reprezintă, chiar dacă sunt votați de noi. Ei nu fac nimic pentru ca nouă să ne fie bine”, mai spune timișoreanul.

Sursa:evz.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog