BlogPost.Timpul.md

Lipsa acută a sondajelor obiective cu privire la chestiunea unirii în Republica Moldova

1918 color unire

În partea de vest a Prutului situația s-a limpezit și încă un mit a fost spart: românii din România doresc unirea. Un sondaj efectuat recent de IRES arată că numărul susținătorilor unirii se ridică la 76% (sursa aici, pagina 9). Un alt sondaj efectuat la fel în ultima lună estimează această proporție la 61,7% (INSCOP, link aici, al treilea alineat de jos; formularea întrebării este totuși dubioasă, conținând sintagma „dacă integrarea europeană a țării vecine s-ar dovedi imposibilă”. Însă integrarea europeană și reunirea cu România nu sunt proiecte alternative, ci complementare). Iar un sondaj efectuat de Centrul Român de Studii și Strategii în 2012 ne arată 86,5% pro-unire (aici, paginile 10-11). Număral vast de sondaje efectuate în ultimul timp pe această temă se datorează în mare parte și afirmației președintelui Traian Băsescu, care a declarat unirea ca următorul proiect național.

În Republica Moldova există însă mai multă obscuritate. Majoritatea sondajelor omit chestiunea unirii și orice altă chestiune legată de identitatea națională. Spre exemplu, Barometrul Opiniei Publice, care iese de două ori pe an și pe care îl puteți acesa pe www.ipp.md, nu a conținut niciodată întrebări cu privire la atitudinea cetățenilor RM față de reunirea cu România. La fel în sondajul recent efectuat de IMAS nu se întreabă nimic despre această chestiune.

Dacă problema unirii totuși se ridică într-un sondaj, ea este prezentată printr-o întrebare distorsionată și maipulatorie. Astfel, într-un sondaj efectuat de CBS-AXA, autorii vin cu următoarea întrebare: „Unde vedeți Republica Moldova peste 20 ani?”, iar una dintre variantele de răspuns este „în componența României”, care a generat 10,5% „Da” în iulie 2012 și 15% în octombrie 2012. Această variantă este pusă într-o listă cu alte opțiuni precum „în cadrul Uniunii Europene”, „ca stat independent și neutru” etc. Aici avem mai multe probleme. În primul rând, variantele nu se exclud, căci în componența României înseamnă automat și în componența UE. În al doilea rând, nu se întreabă dacă respondentul dorește unirea, ci dacă crede că ea se va întâmpla în următorii 20 ani; sunt două lucruri diferite – prima este o opinie normativă (ce ar trebui să fie), iar cea de-a două – pozitivă (ce va fi). O persoană poate să dorească unirea, dar să nu creadă că ea se va întâmpla; ori invers, să nu o dorească, dar să creadă că va fi. Iar la referendum nu se va întreabă dacă cetățeanul crede că unirea se va întâmpla, ci dacă o dorește. (Din pacăte, CBS-AXA nu-și plasează rezultatele sondajelor pe internet, însă le-am trimis un email și dacă îmi trimit informația, o postez aici; deocamdată aici un articol din presă; apropo, obsrevăm chiar în el cât de ușor e să induci lumea în eroare cu asemenea întrebări. Nici jurnaliștii nu au strălucit prin cunoștințele sale sociologice sau, pur și simplu, logice, și au amestecat la nimereală coneptele „vor”, „văd”, „susțin” și „pledează”).

O altă abordare și mai ridicolă am întâlnit-o într-un sondaj din 2011 (aici un articol din presă, e tot ce am putut găsi; autorul nu este indicat). Acolo se întreabă ceva de genul „cu care dintre următoarele state ați dori să vă uniți?” și avem Federația Rusă cu 40%, România cu 5%, dar mai avem printre opțiuni și Ucraina, Kazahstan, Armenia, Turcia și, culmea, Uniunea Europeană (care nici nu este un stat, ci un bloc politico-economic). Comentariile sunt de prisos, cred. Iar încă un sondaj (detaliile îmi scapă, am văzut prezentarea pe privesc.eu anul trecut) a adresat întrebarea „vă este frică de unirea Republicii Moldova cu România?” – o întrebare atât părtinitoare („frică” induce automat ideea că e ceva rău), cât și irelevantă (dacă mi-e frică, cel mai probabil n-o doresc, dar dacă nu mi-e frică, nu e clar dacă o doresc sau nu).

Unicul sondaj pe care l-am putut găsit cu o întrebare imparțială la temă este cel organizat de Institutul Republican Internațional (și aici subliniez „internațional”). Astfel, întrebarea adresată e simplă: „Susțineți sau vă opuneți unirii Republicii Moldova cu România?”, cu 5 variante de răspuns, de la „categoric pentru” până la „categoric împotrivă”. Rezultatele sunt 28% „pentru” și „categoric pentru” vs. 63% „împotrivă” și „categoric împotrivă” în februarie 2011 și 31% vs. 59% în septembrie 2011. Aici survin două concluzii care ar trebui să ne pună pe gânduri: 1. Rezultatele depind foarte mult de felul cum formulezi întrebarea; și 2. Ponderea unionismului în RM este deseori denaturată în sensul micșorării.

Cui se datorează oare lipsa unei abordări constante, obiective și imparțiale a tematicii unirii în sondajele din Republica Moldova? Sunt posibile mai multe răspunsuri. Primul este faptul că mulți autori de studii sociologice nu consideră această temă ca una de actualitate (însă acest lucru se va schimba foarte curând). Al doilea ar fi servilismul agențiilor respective față de unii guvernați, care de curând se tem de unire ca dracul de tămâie. Și a treia posibilitate e cea a instinctului de grup („dacă toți o fac așa, de ce să o fac altfel?”). Oricare ar fi cauza, rezultatul nu este unul benefic, pentru că atunci când problema unirii se abordează în dezbateri și cineva dorește să facă o referință la percepția temei în rândul populației din republică, această percepție efectiv nu se cunoaște, iar acest lucru lasă mult loc pentru speculații.

De aceea, dacă se întâmplă ca articolul meu să fie citit de vreun sociolog sau vreun responsabil de la un institut de cercetări sociologice, i-aș sugera să facă cât mai curând un sondaj obiectiv cu privirea la chestiunea unirii și a identității naționale în RM per ansamblu, deoarece se simte o nevoie stringentă de astfel de cercetări.

Sursa: vox.publika.md
Iulian Gramațki
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog