BlogPost.Timpul.md

Moldova marchează istorie! PCRM în zadar a tocat banii Moscovei?

ramin-mazur-6187

Toate drumurile duc spre…Vilnius! Acolo, unde timp de două zile Moldova este vedeta summitului UE – parteneriatul estic. Delegaţia Moldovei defilează ţanţoş printre cei peste 500 de participanţi la for pentru că, în condiţiile în care Ucraina a făcut un pas înapoi, spaţiul dintre Prut şi Nistru, cu siguranţă, este miza cea mare a summit-ului de la Vilnius.

Acum, însă, ar fi cazul să-i întrebăm şi pe comunişti ce-i doare. Voronin, Tkaciuk, Munteanu… nu fac decât să simuleze o îngrijorare că, uite doamne, moldovenilor le va fi greu în Europa. Doar că la modul practic, PCRM nu se teme de Bruxelles, ci, de faptul că rămân fără electorat şi bani din partea Moscovei. În adâncul sufletului şi ei recunosc că mai rău decât să baţi pasul pe loc nu poate fi, iar integrarea în UE este o soluţie fără alternativă.

Problema este că PCRM nu se poate resemna cu ideea că parafarea acordurilor consolidează coaliţia, în timp ce partidele de stânga au rămas fără niciun coz în mână. Atât de mult comuniştii şi-ar fi dorit să culeagă ei laurii de la Vilnius, dar n-a fost să fie. Şi-ar fi dorit ca ministrul lor de externe să anunţe moldovenii că, într-o jumătate de an, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în UE. Şi, atunci, poate mizau pe un scor bun la alegerile din 2014. Acum, însă, e tâziu. Dacă europenii anulează vizele, atunci e limpede că atât moldovenii plecaţi la muncă în UE, cât şi rudele lor vor vota pentru partidele coaliţiei.

Şi atunci de ce ruşii ar mai finanţa urmaşii lui Ilici din Moldova? Logica era ca să investească în PCRM ca aceştia să nu admită parafarea/semnarea Acordului de asociere cu UE. Ei trebuiau să facă totul pentru a convinge moldovenii că uniunea euro-asiatică va fi o structură de invidiat. Drept răsplată, ruşii s-au angajat să-i susţină la alegerile parlamentare din anul viitor. Dar, cel puţin la etapa parafării acordului de asociere, strategia Voronin-Putin a eşuat.

Cineva mi-ar putea reproşa că nu există, deocamdată, loc pentru euforie. Pentru că nu s-a făcut decât să se parafeze două acorduri, acţiune ce nu aduce niciun beneficiu cetăţenilor Republicii Moldova. Evident, este o procedură tehnică, dar care trebuie să o respecţi, aşa cum au făcut-o, la rândul lor, statele membre ale comunităţii în process de aderare. UE este ca şi o facultate la care nu poţi fi admis fără să promovezi BAC-ul.

Totuşi, Occidentul ne oferă ceva în avans, fără să aştepte ultimul examen de BAC. Imediat după parafarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb, Republica Moldova va putea exporta vinuri, fără taxe, în Uniunea Europeană. Atenţie! Deci în timp ce Rusia a închis hotarele pentru vinificatori, ţările UE le-a deschis. Mai mult, într-un an, graniţele din vest vor dispărea pentru toate mărfurile “Made in Moldova”. Se va întâmpla imediat după semnarea acordurilor parafate acum la Vilnius.

Şi dacă am pomenit de avansurile europenilor, mă întreb de ce comuniştii au instalat corturi în faţa delegaţiei UE de la Chişinău? De ce aruncă cu noroi în cei care ne ajută? Din câte ştiu, moldovenii procedează altfel. S-o fi adunat ruşii…?

 vox.publika.md
Iurie Morărescu
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog