BlogPost.Timpul.md

Govorim po moldovneşte

pigs

Fără mare discuţii, deoarece cunosc că nu v-or conduce spre nimic, dar cînd la serviciu discuţi pentru prima dată cu un pacient şi el îţi zice: “Mojno pojaluista po ruschi, ea ne ponimaiu”, îmi vine să-i strig în faţă: “Tu de cîţi ani trăieşti în ţara asta bre?!”

Eu tac de cei veniţi, că pe aceştea nici dracu nu-i ea să înveţe 2 cuvinte în română (evident nu voebesc de toţi), mai închid ochii la “ruşii” care s-au născut pe aceste pămînturi dar a căror părinţi erau lenoşi sau mai bine zis prea fuduli ca să le dea puţină carte în română, da această fudulie e molipsitoare rău şi se transmite din generaţie în generaţie. Dar de “moldoveni” adevăraţi n-o să tac.

935810_399175303526195_6358

– Hai să aşteptăm marşrutka…

– Mergi înainte şî apoi na levo…

-Daţi-mi un kuliok de…

-Ne întîlnim la sfetafor…

-Dă maşîna mai în spate că este dofiga de mestî…

-Tu eşti svobodnîi? Apu hai să tusuim…

-Pe mine mă boleşte în locu ista…

-Hai la stroikă…

Cred că se poate de continuat la infinit. Eu înţeleg că am făcut parte din uniunea sovietică şi una alta dar… Haideţi să nu uităm cine suntem şi ce limbă vorbim. La urma urmei, dacă nu greşesc, în şcoli încă româna se predă şi nu limba “moldovnească”, pe care noi cu aşa insistenţă o promovăm în mase. Oare întratît de tare nu ne pasă? Încercaţi voi să mergeţi în Russia şi să ziceţi: “Se poate în română vă rog, eu nu înţeleg”, mă tem că veţi fi trimis la trei litere. Cînd privesc rar la televizor cum adolescenţii noştri dau un interviu în stradă… am mai învăţat şi noi poate nu ideal dar nici chiar aşa. Am uitat de cărţi, am uitat de discuţii pe tematici culturale, am uitat ce înseamnă a fi cult. În schimb stăm toată ziua în reţele de “socializare” sau prin colţurile blocurilor şi dezvoltăm limba electronică sau pe cea de stradă. Cunosc şi eu russa, vorbesc liber deoarece am învăţat-o încă la 5 ani de sinestătător, jucînd în preajma unor constructori ruşi, şi am dezvoltat-o pe seama satiricii ruseşti ce o ascultam la televizor şi apoi pe baza nenumăratelor cărţi citite. N-o să mint că-mi place mult, deoarece din punct de vedere litarar este o limbă întradevăr foarte bogată, dar cunosc şi n-o să uit niciodată care îmi este limba maternă, limba română. Iar dacă vorbesc în română, română să fie şi nu alt ceva.

-Vorbiţi româna?

-Dap kaneşna, priciom tare nehuiova.

sursa: http://crazywitchdoctor.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog