BlogPost.Timpul.md

Din ce cauză Prim-miniştrii noştri nu iau exemplu de la cel al Georgiei…?

Ivanishvili

Prim-ministrul Georgiei Bidzina Ivanişvili a iniţiat un fond de investiţii de 6 mlrd. dolari SUA. Acest fond privat va avea drept scop susţinerea proiectelor în diferite domenii a economiei Georgiei. Energetica, infrastructura, turismul, iată unele domenii în care se preconizează de a fi investiţi aceşti bani. Investiţiile private sunt cele mai eficiente, fiindcă în aşa mod se evită delapidarea statului de surse financiare considerabile. Cu regret în Republica Moldova această practică nu are şanse de izbândă. Întrebarea firească este: Din ce cauză Prim-miniştrii noştri nu iau exemplu de la cel al Georgiei…?

Să comparăm ceea ce se întâmlă în Georgia şi Republica Moldova. Actualul prim-ministru georgian, a revenit în patria lui, doar cu un singur scop, de a ridica bunăstarea poporului din care face parte. Necătând la faptul că are o avere estimată la 5,3 mlrd. dolari, el şi-a pus drept scop ridicarea Georgia în plan economic. El nu a venit la putere ca să-şi apere averile şi banii, fiindcă în mare măsură ele erau în afara ţării. Georgia ca şi Republica Moldova a devenit independentă în aceiaşi perioadă. Şi la noi şi la caucazieni, economiile erau la un nivel, creşterea economică era asemănătoare. Avem foarte multe în comun cu ei. Una ne diferenţiază: – Ei sunt georgieni, iar noi moldoveni…

Ex-premierul Vlad Filat şi el fiind un om deloc sărac, din câte se vehiculează în presă. Poate nu întratât de bogat ca Ivanişvili, oricum chiar şi dacă este de vreo 3 ori mai sărac, ar fi putut să iniţieze un asemenea fond în Republica Moldova. Aflânduse mai mult de 3 ani în fruntea Guvernului, a avut posibilitatea administrativă şi financiară să iniţieze un asemenea Fond investiţional. Poate că nu de 6 mlrd, da cel puţin de 1 mlrd. dolari a putut să fie? Ivanişvili a vărsat 1 mlrd. în acest fond, Filat a putut să contribuie cu vreo 200 mln şi aceasta era destul pentru ca, oamenii de afaceri să primească un semnal de încredere de a investi în Republica Moldova, de rând cu prim-ministrul. Ei primeau o oarecare garanţie că investiţiile lor nu vor fi furate sau deposedate de către oamenii puterii, fiindcă Vlad Filat nu era să rişte cu banii lui personali. Dar se vede că intenţia lui Filat era nu ca să promoveze în ţara noastră un climat investiţional sănătos, el a venit ca să-şi sporească averea… Ce folos că Preşedintele Georgiei a vizitat Republica Moldova? Care a fost scopul şi rostul întâlnirii lui Filat cu demnitarii georgieni dacă noi nu putem prelua iniţiativele sănătoase de la ei? Iarăşi PR şi doar PR…!

De actualul prim-ministru nu vorbesc nimic, el e sărac şi nu are posibilităţile financiare a lui Vlad Filat. Dar şi în aceste condiţii nu întreprinde nimic pentru ca investitorii străini să “rupă” poarta Republicii Moldova. Nu stau în rând cu sacii cu bani, fiindcă le este frică ca să nu rămână fără ei şi afaceri. Cât de paradoxal nu sună, dar garanţia se măsoară şi ea în bani… Cu ceva timp în urmă premierul moldovean a venit cu iniţiativa de a forma un Consiliu economic pe lângă prim-ministru. Idee bună şi salutabilă. Ba chiar sa şi vehiculat că coordonator sau preşedinte, cum vreţi aşa şi numiţi-l, va fi dl Ion Sturza. Mai apoi, a schimbat macazul, personal Leancă va prezida acest consiliu, ca până la urmă să rămână doar o declaraţie de PR şi de vorbă lungă. Dar cum se zice: – Vorba lungă sărăcia omului. Din acest motiv şi această ţara e săracă, fiindcă prim-miniştrii pot numai să vorbească frumos nu şi să întreprindă măsuri concrete pentru a regresa situaţia deplorabilă a acestei ţări şi a acestui popor…

Dormi Moldovă, că dormi bine…!

vox.publika.md

Autor: Veaceslav Burlac

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog