BlogPost.Timpul.md

De ce iubesc oamenii știrile negative?

descărcare

Una dintre metodele prin care mass-media rămân fidele substandardelor este aceea de a oferi publicului aproape exclusiv ceea ce îi face plăcere să vadă. Nu că a răspunde nevoilor publicului ar fi un principiu greșit, însă publicul are și nevoi care, pe termen mediu sau lung, se dovedesc a fi nocive, iar a le hrăni poate să genereze consecințe neașteptate atât pentru societate, cât și pentru mass-media. O astfel de nevoie „toxică” este predilecția pentru știrile negative.

Multă lume se plânge de faptul că televiziunile și ziarele fac publice prea multe evenimente negative. Acestui reproș reprezentanții mass-media îi răspund cu clasicul „asta se cere”. Există însă și un contra-răspuns: nevoia se educă. Dar pentru ca funcția elevatoare a mass-mediei să nu rămână un ideal utopic, e nevoie de înțelegerea cauzelor pentru care știrile negative sunt atât de bine primite de public.

Unii psihologi susțin că înclinația publicului pentru știrile negative este o consecință a dorinței de adaptare. Pentru a fi pregătit mereu în fața situațiilor dure din viață, oamenii sunt mai atenți la ce se întâmplă rău, decât la ce se întâmplă benefic.

Apetitul pentru evenimentele dramatice, spun alții, ar putea fi o consecință a faptului că creierul uman este construit cu o sensibilitate sporită la stimulii negativi, decât la cei pozitivi. Tindem, spun psihologii, să ne temem mai ușor decât ne încântăm.

În plus, de multe ori consumatorii mass-media se găsesc într-o „stare de neputință învățată”, așa cum reclama corespondentul PBS pe probleme economice Paul Solomon. Drept urmare, fluxul continuu de știri negative devine un obicei care creează o dependență cu consecințe vizibile chiar și la nivelul calității vieții. Reportajele care accentuează latura negativă a experienței umane stimulează depresia, făcând ca oamenii care se concentrează pe veștile rele să consume emoțional și, în plus, să devină mai predispuși să ia decizii economice neînțelepte. Chiar și oamenii care nu se uită la TV sau nu citesc ziarele își iau porția de negativism din conversațiile cu prietenii, sau de pe rețelele sociale.

Uneori, prevalența emisiunilor negative nu este un obiectiv explicit pe agenda televiziunilor, însă devine un ingredient nelipsit dacă televiziunea se află într-un oraș mare. Aceasta pentru că, spun sociologii, cu cât orașul este mai mare, cu atât riscul unui eveniment negativ este mai mare.

Vestea bună în această analiză negativă este că schimbarea este posibilă. Nu doar că oamenii își pot schimba obiceiurile de consum, conștientizând că, în timp, vor ajunge să imite și chiar să integreze în propriul comportament ceea ce văd la TV/ în ziar, însă și presa își poate canaliza resursele spre un alt tip de conținut, mizând pe forța sa modelatoare (pe care se bazează mai des specialiștii în publicitate). Numitorul comun al celor două măsuri posibile este, în final, unul singur: voința de schimbare.

sursa: semneletimpului.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog