BlogPost.Timpul.md

Capitala Eurasiei

RUSSIA-MOSCOW-VODKA-HOMEL-006

Domodedovo. Chelneri sociopați cu fețe înlemnite toarnă berea fără comentarii.

Clienții (“понаехавшие”) nu sunt băgați în seamă. Controlul pașapoartelor decurge aproape normal. Aproape, căci o tipesă în uniformă urlă ca din gură de șarpe „invitând” convingător pasagerii să treacă la ghișeul de la etajul doi.

Ies pe terenul moscovit. Zic, dă să văd cu ce se mai servește capitala Imperiului. Deja clar, nu cu vin moldovenesc. Urc în aeroexpress. Peste 45 de minute ies la gara Pavelețkii. Orașul e cenușiu. Șantiere de construcții (unde probabil că lucrează conaționalii mei) peste tot. De-a lungul liniei de tramvai sunt mai multe restaurante din termopan. În fața fiecărui restaurant din termopan – câte doi bețivani. Bărbați și femei. Fiecare urlă despre ceva. De exemplu despre faptul că nu-s birou de in-for-mor-for-mații (n-am observat să fie întrebați cât e ceasul). E după amiază din nou în Moscova.

Îmi dau seama că nu prea am ce face în preajma gării Pavelețkii. Cobor în metrou. Moscova e ca un cașcaval elvețian. Dacă te pricepi la metrou poți ieși unde poftești. Ies pe bulevardul Tverskoi. Bețivani nu-s. În general oameni nu prea sunt. Burează. La capătul bulevardului roșește Kremlinul. În fața unui restaurant japonez, în care am luat masa cu ani și ani în urmă, o cerșetoare foarte umilă și inteligentă stă cu mâna întinsă. Îi dai studii post-universitare. Nu-i dai bani, deși îți pare rău că nu o faci. N-ai monede de schimb. Alături de panoul unei case de schimb valutar stă gravată o inscripție care zice că aici a lucrat Vladimir Ilici Lenin.

Intru în librăria „Moskva”. Altă viață. Multe noutăți editoriale. Răsfoiesc Platonov. Opere complete. Îmi face din ochi Dovlatov. Adaog la colecție epistolele lui Krjijanovski. Dau de un Biljo cu desenele autorului și nu-l las din mână. Acaparez ultimul număr al revistei „Snob”. Mă informez la casieriță în privința vreunui magazin de jucării din apropiere. Îmi zice de GUM (dar nu-i place) și de (ȚUM). ‘Nțeles, la GUM – ni-ni.

Ploița a contenit. Kuznețkii Most acum e zonă pietonală. Trei curățători de geamuri escaladează Teatrul Cehov. Pe geam scrie: fericirea e…

În fața ȚUM-ului stă poziționat strategic pivbarul „Kamchatka”. Intru negreșit. Toți chelnerii și chelnerițele au trăsături orientale. Se vede că nu-s chinezi sau vietnamezi. Presupun că-s ciukci, iakuți, neneți și reprezentanți ai altor popoare din Siberia-mamă. Foarte imperialist. Pivbarul e simpatic. Din difuzoare se aude muzică retro. Staying alive. Bețivani nu-s. Tineri cu iPad-uri sunt. Se bea bere Kamchatka. Se servește scrumbie cu cartofi.

Împăcat, încărcat, încălzit mă întorc la Pavelețki. Mă întorc la Domodedovo. Mă întorc în Moldova.

Europa…

Sursa: madrizen.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog