BlogPost.Timpul.md

Să-mi bag măru-n gura ta!

7C04DD33-9D4C-4537-945E-68A0974DCBDF_mw1024_n_s

Acum 30 de ani, într-o noapte fără lună pe cer, tatăl meu s-a suit în Zaporojețul lui portocaliu și s-a oprit drept în lanul în care ziua a fost sădită livada colhozului.

Ce-a făcut, ce-a dres, dar a doua zi, cei 30 de ari de pământ din ograda noastră, au obținut statutul de LIVADĂ. Abia seara, când erau sleiți de puteri, mămica cu tăticu s-au așezat pe pragul din spatele casei, (exact în locul din care este făcută poza de mai sus) cu vedere spre livăduica tinerică și au început să facă planuri…

– Eeeee, fa Soni, pisti 5 ani livada noastrî o sî dăi roadî, da pisti 10 ani, îți închipui???!!!
– Oof, măi Ionicî, poati a da Dumnezău ș-om fași bani și poati om termina casa, ca iaca, timpu ista treși tari răpidi și iaca-iaca, amuș, om ave fatî di măritat…
– Tu să vezi ce livaduică o s-avem noi! Ca la nimi! Am s-o îngrijăsc, fa Soni, cî tăț a sî nearî de livada noastrî!

Și da, Tatăl meu a crescut o livadă ” ca la nimi” de veneau toți să-l întrebe care-i secretul! De fapt, secretele-s mai multe, unul chiar merită un post aparte, pentru că-i tare tare haios și de el sunt legate multe întâmplări traumant de grețoase.

Iarna, încărcau lăzile cu mere în vagoane de tren și porneau într-o lungă călătorie spre Siberia. Erau vagoane simple, din scânduri de lemn. În mijlocul vagonului, lăsau spațiu cât să încapă tatăl meu și cu verișorii lui, tot livădari. Erau nevoiți să însoțească marfa, pentru că trebuiau să facă focul în mijlocul vagonului să nu înghețe merele. Dormeau cu schimbul iar în loc de WC aveau o căldare. Pe sprâncene și gene prindeau promoroacă. Peste vreo săptămână, când ajungeau în Ural, sau Ufa, sau Celeabinsc, murdari, obosiți și înghețați, fiecare din ei spunea că gata, e ultima dată când le duc mere rușilor(fiecare din ei se răzgândea până în iarna următoare). Merele din lăzile care nimereau chiar lângă pereții vagoanelor, prin margini, ajungeau înghețate. Soțiile lor îi așteptau deja pe loc, ele plecau cu trenul de pasageri. Timp de o lună de zile, stăteau pe piață și le zâmbeau rușilor care se alintau în asortimentul mare de mere frumoase, gustoase și zemoase. Venirea acasă era o provocare și mai mare decât vagonul rece. Rachetul. În fiecare an trebuiau să găsească metode inventive de transportare a banilor. Într-un an au venit fără bani.

Când și-au dat seama că tinerețea nu-i veșnică, au hotărât să mai pună 1 hectar de livadă, chiar peste drum de casa noastră (stăm în marginea satului). S-au gândit că atunci când vor fi bătrâni și nu vor putea munci, să vândă livada, iar banii obținuți să le dea nepoților – cadou de nuntă. Acum livada tânără are deja 9 ani. Frumoaaasă livadă.

O livadă necesită multe investiții, muncă și griji. Grija că nu va fi curățată corect, că roada va fi mică, că vin nori de ploaie cu gheață, că vine furtuna și dă merele jos, că vin putorile noaptea la furat, că n-o să-ți ajungă lăzi, că TIR-ul ”rusului” întârzie să vină la poarta ta, că prețul va fi mic, că nu vei câștiga cât ai sperat, sau…că nu-ți vei recupera nici măcar banii investiți.

Satul nostru este înconjurat de livezi. Toate dealurile și văile, unde nu te întorci – livadă! Așa că toamna, satul nostru este înconjurat de multe furi (TIR-uri) cu numere de înmatriculare rusești. Oficial, rușii declară că merele noastre sunt pline cu pesticide și vor să impună embargo la importul fructelor din Moldova. Neoficial, rușii vin la porțile noastre, în livezile noastre și cumpără tot, în afară de cele care merg la suc. ”Embargoul” lor este mai degrabă o intimidare, sau poate o mișcare psihologică de a stresa tăranul care se teme că o să rămână cu marfa pe deal și o dă mai ieftin rusului, numai ca să scape mai repede de grija de pe cap! Marfa mea, munca mea, în țara mea, dar i-o dau la prețul impus de el. Îmi vine un singur cuvânt în cap – ” мразь”.

Cu atâta dragoste și chin creștem merele astea, iar voi, cei care trebuie să susțineți producătorul autohton, preferați merele de import! Culmea e că le preferați pentru aspect. Ia uitați-vă în poza de mai jos și spuneți-mi cu ce sunt mai rele merele mele decât cele de import? De ce eu trebuie să le export rușilor? De ce voi când veniți la piață și vedeți că merele au câteva pete, strâmbați din nas și treceți mai departe, în căutarea merelor frumoase?!

Photo0050

Nu zic că merele din livada mea sunt ecologic pure. Nu. Nici un livădar care se respectă și își iubește livada nu va renunța la pulverizarea cu pesticide. Este ireal, ca în condițiile noastre să creștem mere ecologic pure. Livada este asemeni oamenilor, pentru o viață lungă, are nevoie și de tratament. Livada tot are boli. Copacii tot au păduchi, rapăn, sau cancer. Este inuman ca să stai cu mâinile în șolduri și să privești cum moare livada ta.

Nu-s eu mare livădar, dar o să vă dau câteva sfaturi utile, ca să știți cum să alegeți corect merele ca să nu mai băgați în voi tot rahatul.

1. Cumpărați mere direct de la producător. Nu-i greu să-ți dai seama dacă cel care vinde este intermediar sau nu. Câteva întrebări simple despre regiunea din care este vânzătorul, soiurile merelor, vestimentația, încălțămintea, frizura, numărul de la mașină și cel mai important, ATITUDINEA. Producătorul-livădar este dispus să cedeze, pentru că vrea să vândă mai repede marfa ca să reușească să vândă toate tonele pe care le mai are acasă. Vânzătorul-livădar vă va răspunde cu maaare plăcere la niște întrebări legate de îngrijirea unui copăcel pe care îl aveți în curte.

2. Aspect hollywoodian. Un măr perfect în exterior, este imperfect în interior. Vrei măr sănătos? Cumpără mere neatractive. Evită-le doar pe cele deshidratate, încrețite. Un vierme nu trăiește în mărul ticsît cu pesticide, așa că, ce măncă viermele, poți mânca și tu. Nu uita, viermele nu este comestibil!  Totuși, dacă mărul are vierme, încă nu înseamnă că el nu este prelucrat cu pesticide. Este posibil ca livădarul să fi întîrziat cu vreo pulverizare și a scăpat viermele în măr. În medie, livada este puverizată între 10 și 16 ori pe an. Depinde de ploi, de timp, de boli și chiar de gospodar.

3. Miroase ceea ce cumperi. Ia un măr în mînă și trage în piept toată aroma lui. Dacă ai făcut salivă în gură – cumpără-l! Mărul bun este aromat, mărul prost, pute a căc*t! Ce cumperi, aceea bagi în gură.

4. Nu te arunca după mere mari, mășcate. Cel mai probabil au fost ”ajutate” să crească. Dacă vrei să cumperi mere pentru iarnă și să le depozitezi în beci, alege mai mărunte. Cele mari primele se strică, cele mărunte stau și până la următoarea roadă.

5. Mere gratis. Mergeți pe la rude, la țară și ajutați-i la cules livada. Toamna, toată lumea strânge roada și este tare dificil să găsești culegători, așa că rudele voastre vă vor fi foarte recunoscătoare și vă vor da și mere pentru iarnă. Gratis. Nu vă temeți de muncă! Culesul livezii este ceva tare relaxant, pentru că vreo 10-15 oameni spun glume și râd în hohote, se odihnesc sub un copac sprijinindu-se cu mâna de un păhărel de jin, se ajută între ei și mănâncă cu mâinile murdare. Aha, știu ce gândești acum: ” fuuuuu”, dar n-ai nici cea mai mică idee cât e de gustoasă mâncarea înșîrată pe câteva căldări întoarse cu fundul în sus.

Dacă timpul va tine cu noi, vineri demarăm culesul livezilor. În sat încă nici o urmă de ”rus”, așa că livădarii noștri intră în panică. Da’ voi lăsați cititul blogurilor și mai bine trageți niște sfori pe unde trebuie și trimiteți-ne cumpărători la mere!

Ronțăiți sănătoși!

P.S.Dacă apare vreun specialist care mă va contrazice în ceea ce am scris mai sus, vreau să vă spun că n-am studii în agronomie, iar tot ce știu am învățat din experiența părinților și a altor livădari din sat.

 Sursa: http://tarancutavesela.wordpress.com/2013/09/24/sa-mi-bag-maru-n-gura-ta/
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog