- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

Scris de: Veaceslav Balacci la data Septembrie 20, 2013 @ 08:24 in Actualitate | No Comments

 Continuare. Vezi şi Partea I. [1]

Morarescu_1-744x1024 [2]

 O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din vineri, 13 (septembrie), în care numitul a vorbit despre o schemă de fraudare a bugetului de stat cu 33 milioane de lei am decis să-i dedic Partea II anume lui, pentru că deconspirarea lui ne va ajuta şi în clarificarea schemei despre care chiar el ne-a vorbit vinerea trecută.

 Adrian Morărescu este nimeni altul decât şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Vamal. Îl vedeţi în imaginea de top (nu e vorba de blonda din stânga). Născut la 25 septembrie 1982, acesta şi-a început activitatea în Serviciul Vamal încă în perioada guvernării comuniste, în funcţia de inspector al Direcţiei Juridice. A fost paraşutat în sistem de Corneliu Trofăilă, actualul director al Departamentului Venituri şi tehnologii informaţionale (a doua funcţie în ierarhia Serviciului Vamal), în perioada guvernării comuniste şef al Direcţiei Juridice. Morărescu din start a devenit unul din preferaţii lui Trofăilă, campion la deplasări de serviciu peste hotare. Deplasările de serviciu erau pâinea lui Morărescu, acestea fiind unicul lucru la care se pricepea şi care i se încredinţa. Prefera deplasările grase, care asigurau diurne de sute de euro zilnic din partea donatorilor străini. Sumele în euro, pe care le împărţea la revenire în ţară cu Trofăilă erau unicul avantaj pe care îl aducea Morărescu din deplasări, acesta fiind foarte departe de activitate vamală şi respectiv de tematicile deplasărilor.

În 2007, odată cu plecarea lui Trofăilă din Serviciul Vamal în corpul diplomatic (cu ajutorul prietenului şi fostului său şef Andrei Stratan, în perioada comunistă – ministru de Externe), acesta se transferă cu serviciul de la Aparatul Centralla Biroul vamal Chişinău, în funcţia de şef al Secţiei Juridice a Serviciului Vamal. Morărescu înţelege că la Vama Chişinău viaţa e mult mai dulce decât în birourile pline cu hârtii de la Aparatul Central, aici existând surse de bani mult mai grase decât în deplasările de serviciu. Imediat începe să construiască scheme de estorcare de mită de la agenţii economici, îndeosebi în calitate de membru al comisiei Vămii Chişinău care aproba importurile de mărfuri în capitalul social al întreprinderilor, scutite de taxe vamale (nota bene!).

Odată cu venirea lui Morărescu în această comisie, importurile nu mai erau gratuite pentru operatorii economici, aceştia fiind impuşi să scoată din buzunar sume de la una până la două mii euro pentru Morărescu, în dependenţă de valoarea mărfii. Asta în cazul în care vroiau să aibă semnătura acestuia de accept pentru scutirile de taxe la import. În timpul aflării lui Morărescu cu serviciul la Vama Chişinău nu era un secret că la uşa biroului lui mereu erau cozi kilometrice. Erau cei care se încăpăţânau să nu plătească.

Un alt business al lui Morărescu este pierderea contra plată a dosarelor în instanţele de judecată. Schema e foarte simplă: un agent economic care se află în litigiu cu Vama Morarescu_2Chişinău, contra unei sume de bani se asigură de faptul că Morărescu va scăpa un termen de atac sau nu se va prezenta la vreo şedinţă de judecată, astfel asigurând câştig de cauză părţii adverse. În doar câteva luni Morărescu, care era anterior observat venind la serviciu cu transportul public îşi trage maşină. Chiar dacă plângerile pe Morărescu curgeau gârlă la CCCEC-ul de atunci, nu se întâmpla nimic, pentru că Morărescu avea… „krâşă”! Este important şi totodată deosebit de curios faptul că anume Morărescu a aprobat, în calitate de membru al comisiei Biroului vamal Chişinău, scutirea de taxe vamale despre care ne-a vorbit vinerea trecută. Doar la prima vedere aceasta pare a fi o stranie coincidenţă. De fapt totul este explicabil. Cunosc din interiorul bandei că Morărescu n-a vrut iniţial să iasă în conferinţa de presă de vinerea trecută, acesta fiind şantajat de Baliţchi, că în caz contrar urmează să răspundă chiar el pentru scutirea acordată în calitate de membru al comisiei Biroului vamal Chişinău. De aia îi cam tremura vocea şi se bâlbâia la fiecare frază, de aveam impresia că pentru prima dată citeşte de pe foaie ceea ce i-a scris Alina Şargu, blonda de alături, şefa Serviciului de Presă al lui Baliţchi.

Din cauza abuzurilor obraznice ale lui Morărescu şi a numeroaselor plângeri pe acţiunile „haiducului” cu epoleţi, depuse de operatorii economici la Procuratură şi CCCEC, acesta în 2008 este eliberat din serviciu.

Morărescu şi „krâşa” nu s-au pierdut însă. „Krâşa” îi găseşte imediat un alt loc călduţ, la Ministerul Administraţiei Publice Locale, unde activează cu succes până la plecarea guvernului comunist şi venirea AIE la guvernare, când Ministerul APL a fost dizolvat. Să nu credeţi că serviciul public a scăpat de Morărescu. Chiar dacă poate e de mirare, acesta revine la Serviciul Vamal după numirea în funcţia de director general a lui Tudor Baliţchi. Banda Baliţchi – Stadler – Pulbere (VALET, KIRDÎK, MURKA) îşi aduce câţiva pioni, în funcţii de adjuncţi ai lui Baliţchi. Primul este aterizat în ianuarie 2010 în funcţia de director al Departamentului de Aplicare a legii Iurie Ceban, apropiat al lui KIRDÎK şi MURKA încă din perioada guvernării comuniste, fost şef al Direcţiei Fraude vamale la Aparatul Central şi anterior şi şef al Secţiei Juridice a Vămii Chişinău şi cel menţionat mai sus, „krâşa” lui Morărescu, Corneliu Trofăilă, care este readus de bandă din corpul diplomatic în Serviciul Vamal, în funcţia de director al Departamentului Venituri şi tehnologii informaţionale. Acesta din urmă asigură în 2010 reangajarea la Vamă a lui Morărescu, la început în funcţia de şef adjunct al Direcţiei Juridice a Aparatului Central, iar apoi în calitate de şef al acestei direcţii, funcţie din care este de neclintit până astăzi, ajungând la cei 30 de ani ai săi cogemite locotenent-colonel.

R evenit la vamă sub „krâşa” bandei lui VALET, amintindu-şi de experienţa sa de la Vama Chişinău din perioada guvernării comuniste, Morărescu se pune imediat pe treabă. Deja ştia ce şi cum trebuie să facă. Avea nevoie doar de protecţie, ceea ce i s-a asigurat de către bandă. Morărescu convinge în 2010 banda lui Baliţchi să concentreze atribuţiile birourilor vamale de acordare a scutirilor importante de taxe vamale la importul mărfurilor în capitalul social al întreprinderilor la Aparatul Central, în subordinea sa. Costul semnăturii lui Morărescu pe avizele de obţinere a acestor scutiri costă între 2 şi 3 mii euro, bani pe care Morărescu îi împarte cu Trofăilă şi banda. Reîncep plânegerile depuse la CNA pe acţiunile lui Morărescu de către operatorii ecnomici mulşi de acesta, însă toate dosarele sunt blocate de „krâşă”, care acum nu se mai limitează doar la Trofăilă, ci ajunge prin intermediul lui Stadler şi Baliţchi sus de tot, în clădirea din PMAN 1.

Morarescu_3Alţi agenţi economici, apropiaţi ai bandei, din contra sunt foarte mulţumiţi de el! Asta deoarece Morărescu şi-a amintit şi de practica implementată altădată la Vama Chişinău, prin care pierdea contra plată dosare în calitate de reprezentant al Serviciului Vamal. Spre exemplu, dosarul importatorului de tehnică de calcul SRL „STALVIR IMPEX”. Încă în anul 2009 acestui agent economic în urma unui control i-au fost recalculate plăţi suplimentare la bugetul de stat în cuantum de 5 milioane lei. Tocmai peste un an de zile agentul economic atacă actul de recalcul al Vămii în contencios administrativ (termenul de atac prevăzut de lege fiind de 30 zile)!!! În pofida acestei încălcări GRAVE a legii, agentul economic menţionat îl mituieşte pe judecătorul Curţii de Apel Chişinău Grigore Zubatîi, care anulează la 29 noiembrie 2010 recalculul Serviciului Vamal. Totodată, deloc gratis, agentul economic descurcăreţ îl convinge şi pe Morărescu să ezite la depunerea recursului împotriva hotărârii instanţei de fond, emisă în defavoarea Serviciului Vamal. Şeful Direcţiei Juridice a Vămii face presiuni în acest sens asupra reprezentantului Vămii pe acest dosar, Maria Candu.

O practică absolut similară a fost aplicată de Morărescu la începutul lui 2011 în dosarul SRL „NETWORK SOLUTIONS”, şi acesta fiind importator de tehnică de calcul, care a scăpat şi el prin aplicarea unei scheme similare, de mituire a judecătorilor şi a lui Morărescu, de un recalcul de 1,5 milioane lei din partea Serviciului Vamal.

O altă misiune importantă a lui Morărescu este implicarea directă în frecventele atestări ale angajaţilor Serviciului Vamal. Morărescu este membru în toate comisiile de atestare, fiind una din persoanele-cheie prin intermediul căreia se strâng pentru bandă bani de la angajaţii care vor să-şi păstreze funcţiile. Sumele care se strâng variază între 2, 5 şi 10 mii euro de la fiecare angajat, în dependenţă de „bonitatea” postului. Sumele impresionante justifică respectiv şi frecvenţa atestările pe care le organizează banda lui VALET vameşilor. Astfel, atestările  seamănă izbitor de mult cu procedura mulsului oilor. După o perioadă de „păscut”, urmează obligatoriu mulsul laptelui!

Şi e vorba doar de exemple. Pentru sârguinţă în acumularea de bani murdari proveniţi din mită pentru bandă, lui Morărescu i-a fost acordat absolut nejustificat pentru Direcţia Juridică, care are deplasări doar în raza municipiului Chişinău, un automobil de serviciu allroad de model CHEVROLET CAPTIVA, procurat de fapt pentru echipele mobile ale Vămii. În calitate de remunerare, banda îi lasă lui Morărescu şi o parte din „laptele muls”. Astfel, cu ajutorul şi protecţia bandei, Morărescu devine în câţiva ani din simplu ofiţer care se hrănea din diurnele din timpul deplasărilor… MILIONAR!!!

În declaraţia de venituri  [3]depusă la 26 martie anul curent pentru anul 2012 Adrian Morărescu, angajatul care lucrează la Serviciul Vamal pentru un salariu de 5 mii lei lunar declară venituri de: 111 900, 75 MDL salariu (vezi imaginea); îndemnizaţii în calitate de membru al consiliului de administraţie al unei întreprinderi:21 600, 00 MDL (vezi imaginea); cadouri la nuntă75 000, 00 USD, pe care i-a depus la una din băncile comerciale (vezi imaginea). Morărescu mai declară un autoturism de model MAZDA înregistrat pe numele soţiei şi 29 500 acţiuni, în valoare de 50, 00 MDL fiecare (1 475 000,00 MDL!!!) la S.A. COMBINATUL DE ARTICOLE DIN CARTON (vezi imaginea)!!! Morarescu_4

 

IMPRESIONANT, nu?! La performanţa de a strânge „bani la nuntă” Morărescu s-a dovedit a fi mai eficient decât chiar cogemite secretarul adjunct al Guvernului Eduard Bănăruc, care a primit cu ocazia nunţii de două ori mai puţin [4]decât Morărescu: 30 600, 00 USD, înaltul funcţionar de la Guvern întrecându-l pe Morărescu doar la capitolul salariu… şi aia doar cu 10 mii lei! Morărescu s-a ales după nunta din iulie 2012 cu aproape un milion de lei chiar dacă nu prea a economisit, plecând în august 2012 în luna de miere nu în România, Bulgaria sau Turcia, ci tocmai în… Republica Dominicană!

 

Dacă nu acceptăm să fim naivi (ca să nu zic altfel) înţelegem că nunta lui Morărescu n-a fost decât un prilej de legalizare a banilor murdari proveniţi din mită. Ocazia nunţii a fost inventată pentru prostime şi… CNI, pe care iată că n-o interesează nici de unde vin banii investiţi în acţiunile Combinatului de Articole din… CARTON, şi nici dacă nu cumva calitatea de membru al consiliului de administraţie al unei întreprinderi, declarată chiar cu mâna sa de Morărescu contravine alin.(2) al art.6 al Legii serviciului în organele vamale [5]:

 

“ Colaboratorul vamal NU este în drept:

a) să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie;

    b) să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător;

    c) să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale

 

Struţul CNI bagă capul în nisip nu doar în cazul GENERALULUI de CARTON Morărescu. Chiar ieri ne-a demonstrat că nu-l interesează nici în cazul lui Baliţchi, clasând un dosar intentat pe numele căpeteniei bandei de la Vamă. Dosarul a fost murat la CNI timp de câteva luni, fiind schimbat din motive necunoscute angajatul care se ocupa de dosar, cazul fiind retras în gestiunea unei şefe de direcţie din cadrul CNI. Interesant şi curios! Dacă Baliţchi este curat ca lacrima de ce o fi durat tocmai atâtea luni controlul? Şi de ce o fi fost oare schimbat controlorul care gestiona dosarul?! E limpede: CNI nu este interesată de unde vin banii murdari, CNI este interesată de banii murdari! Ei poftim, nenilor şi tantilor de la CNI, vă mai dau un motiv de a vă înfrupta, şi din banii lui Morărescu! Măcar atât folos din voi… De SIS, CNA şi Procuratură în general mai bine tac. Aia se pare că şi-au făcut un hobby din a colecţiona informaţii compromiţătoare pe banda lui Bandiţchi, pe care probabil le agaţă în rame frumoase pe pereţii din birouri…

vox.publika.md

blogpostt [6]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [7] pe TWITTER [8]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/09/20/exclusiv-deconspirarea-bandei-lui-valet-partea-ii-adrian-morarescu-milionarul-din-carton/

URLs in this post:

[1] Partea I.: http://blogpost.timpul.md/2013/09/11/exclusiv-deconspirarea-bandei-lui-valet-vladlen-stadler-alias-kirdik-partea-i/

[2] Image: http://blogpost.timpul.md/wp-content/uploads/2013/09/Morarescu_1-744x1024.jpg

[3] declaraţia de venituri : http://212.56.197.4:89/docflow/cni5/pdf/id/37735

[4] de două ori mai puţin: http://adevarul.ro/moldova/politica/premierA-functionar-stat-isi-declara-cadourile-nunta-1_51eb5300c7b855ff565b2905/index.html

[5] Legii serviciului în organele vamale: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311546

[6] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[7] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[8] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.