- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Opoziția cere înapoi Banca de Economii

Scris de: Grigore Vieru la data Septembrie 17, 2013 @ 18:13 in Economie | No Comments

Este bine știut că este mai greu să recuperezi un lucru pierdud, decît să preîntîmpeni pierderea acestuia.

Probabil, asta s-ar putea spune și despre cele 23% (din 56 la sută) de acțiuni ale Statului, pierdude recent de la Banca de Economii din Moldova (BEM). Astfel, Statul nu mai este acționarul majoritar. Dar, deține totuși pachetul de blocaj – 33%.

Acum, liberalii și comuniștii cer ca BEM, (dar și Aeroportul Internaționl Chișinău) să fie întoarsă Statului. Primii nu au spus cum văd ei întoarcerea băncii, în schimb,  comuniștii declară că soluția este naționalizarea acesteia. Și unii și alții au amenințat cu ample acțiuni de protest dacă acest lucru nu se va produce.

Probabil, PL v-a încerca să demonstreze că au fost comise încălcări în procesul de tranzacționare și că Guvernul nu a apărat interesele Statului în acest sens (lucru pe care personal, dar și mulți dintre voi nu-l excludem), ca ulterior tranzacția să fie anulată de către instituțiile abilitate.

Soluția comuniștilor este una costisitoare. Este vorba de 634,6 mln. lei pentru naționalizarea băncii și de cca 300 mln. lei pentru revitalizarea acesteia. În total, cca un miliard de lei din Bugetul de Stat, ceea ce poate duce la anularea a orice majorări de pensii, salarii sau indemnizatii. Or, comuniștii au în vedere cea de a doua metodă de naționalizare – confiscarea, practică utilizată masiv în perioada sovietică. Așa dar, în acest caz naționalizarea nu este soluția, și mă tem că ideea face parte din șirul de vorbe spuse doar de dragul spusului.

Cel mai probabil, PL și PCRM nu vor reuși, chiar dacă vor scoate oamenii în stradă, iar declarațiilor lor vor fi catologate pur politice. Deja ne-am convins că guvernanții au imunitate la proteste, așa că…

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/09/17/opozitia-cere-inapoi-banca-de-economii/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.