BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net13.09.2013

De ce greșește Balițchi și Presa moldavă

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Astăzi Balițchi și Presa moldavă a dat-o în bară despre cazul presupusului prejudiciu de 33 milioane de la vamă, indicând că bloggerul Veaceslav Balacci este cel mai vinovat în toate și poartă răspundere pentru aceasta.

Am citit știrea despre conferința de astăzi pe un ziar online, al peledemiștilor, și imediat am deschis mapa mea cu recursuri, pentru că mi-am amintit de un caz asemănător, tot judecat la Curtea Supremă de Justiție.

După ce am citit știrea nu m-am mirat că justiția la noi este cu balanța stricată, pentru că asta o știam de mult timp. M-am îngrozit mai mult de faptul că marele șef de la Vamă, Tudor, pe care a pus ochii Veaceslav prin articolele sale, a făcut declarații aprinse și a aruncat vina în ograda tânărului blogger, care ocupa o funcție la vamă în 2008.

Deci, conform legii (comuniștii nu mă vor lăsa să neg), guvernul din 2007 a aprobat o hotărâre foarte interesantă (Hotărârea Guvernului Nr. 102 din 30.01.2007) prin care au permis tuturor să nu achite taxe vamale dacă bunurile importate sunt introduse în capitalul sociale.

Hotărârea Guvernului în cauză prevedea:

Cap. I, p. 4: ”Facilităţile fiscale prevăzute la pct.1 şi pct.2 din Regulamentul cu privire la modul de aplicare a facilităţilor fiscale stabilite în art.103 alin.(1) pct.23) al Codului fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997 şi art.28 lit.q) al Legii nr.1380-XIII din 20 noiembrie 1997 cu privire la tariful vamal, se aplică asupra activelor materiale destinate includerii în capitalul social:
a) importate de către fondator sau de către agentul economic, în capitalul social al căruia acestea sînt introduse;
b) livrate pe teritoriul ţării subiectului, în capitalul social al căruia acestea sînt introduse.

Astfel, prin Hotărârea de Guvern și Regulamentul menționat, toate bunurile cu valoare mai mare de 3000 lei pot fi plasate în capitalul social al întreprinderii indiferent prin din ce mijloace au fost achiziționate, respectiv, scutite de taxa vamală și TVA.

În continuare, după ce toți s-au săturat de importat și au adus tot ce le trebuie, Guvernul Republicii Moldova a modificat Regulamentul, menționat mai sus, la data de 30.01.2009, impunând condiția ca mijloacele financiare din care vor fi cumpărate bunuri să parvină doar de la agentul economic (în capitalul social al căruia acestea sînt introduse), din contul venitului net şi/sau al capitalului de rezervă, de la fondator, din contul propriu şi/sau al mijloacelor băneşti depuse de acţionari sau de asociaţi. Condițiile impuse, prin redacția nouă a Regulamentului, au intrat în vigoare la data de 03.02.2009.

În legătură cu aceasta, eu, personal, am înaintat o cerere de recurs la CSJ (în privința unei firme din Hâncești) și Curtea mi-a dat câștig de cauză, deoarece Legea civilă nu este retroactivă (mulțumesc judecătorilor competenți).

Legal, Constituția la art. 22 prevede că Legea nu este retroactivă, art. 6 Cod civil spune că legea civilă nu este retroactivă, art. 3 Cod procedură civilă spune că Legea civilă nu desființează și nu modifică efectele juridice produse în temeiul normei juridice vechi. mai mult, Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29/10/1998 spune clar: Legea civilă produce doar efecte pentru viitor, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, sau conform datei indicate în lege, dar în nici-un caz înainte ca aceasta să fie modificată. La fel, Curtea Constituțională spunea, în 1998, că neretroactivitatea legii este ceva incontestabil, o autoritate și nu poate fi încălcată.

Din știrea citită am înțeles că firma în cauză a importat și a introdus bunuri în capitalul social în anul 2008, adica după ce au intrat în vigoare facilitățile și înainte ca acestea să fie scoase. Astfel, luând în considerație că au importat conform facilităților vamale în vigoare la ziua importului, despre ce componente de infracțiune spune Balițchi și-l susține presa? Mai mult, îmi arată și mie dacă scris undeva că a intrat în atribuțiile lui Veaceslav acordarea facilităților? (din cei care acordau facilitățile sunt și acum șefi la Vamă, dar nu sunt atinși) Cine avea ștampila ”liber de vamă” și cine a pus semnătura pe facilități? Nu veți găsi în fostele atribuțiile ale Veaceslav așa ceva, pentru că el avea în sarcină cu totul altceva. Însă, chiar dacă era atribuția lui, oricum era obligat de lege să acorde facilitățile (HG 102 din 2007).

Dar, nu știu care deștept de la vamă, probabil un mare șef din secția juridică de acolo, după 2 februarie 2009 au făcut controale post-vămuire la toate firmele care au importat în perioada 2007-2009 (februarie) cu aplicarea facilităților, după care le-au croit dosare și i-au chemat în judecată, la Curțile de Apel. Se vede că firma despre care se spune astăzi tot a fost în lista celor verificate și sancționate retroactiv.

Da, ne-am trezit într-o Moldovă unde legea se aplică retroactiv, din păcate, chiar dacă Constituția garantează că așa ceva nu se poate întâmpla. Nu știu care a fost completul de judecată, nu știu cât de competenți sunt, dar dacă au executat o comandă politică judecătorii ar trebui să-și depună mandatele, iar dacă au judecat în baza unei legi din 2009 acțiunile din 2008… atunci îmi pare rău, dar locul lor nu este la Curtea Supremă, este undeva mai sus, pe Bodoni, într-un subsol.

Recomand firmei să atace la CEDO. Veaceslav știu precis că se va descurca.

gandrabur.net
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
vikkky

Super, foarte bine ca iti sustii colegul de breasla, tineti-o tot asa, pentru ca ati pus in joc ult fotolii care nu doresc sa fie parasite asa de usor, imi imaginez!!!

Septembrie 14, 2013 at 20:30 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog