BlogPost.Timpul.md
09.09.2013

Furtul BEM, MONOPOLIZAREA exporturilor şi CONCESIONAREA Aeroportului – trei jafuri, aceeaşi AUTORI

 
Bloggeri / autori

Veaceslav Balacci

 
 

Furtul de la stat a Băncii de Economii, monopolizarea exporturilor de fructe şi legume în Federaţia Rusă şi concesionarea Aeroporului Chişinău sunt trei scheme de jaf, puse la cale de aceleaşi persoane. Toate cele trei ilegalităţi au fost gândite şi puse în aplicare în parteneriat de doi oligarhi, mai mult sau mai puţin moldoveni.  

În 2009, odată cu partajarea conform algoritmului AIE a conducerii Ministerului Finanţelor, oligarhul şi fostul premier Vladimir Filat a obţinut prin intermediul acestui minister şi administrarea Băncii de Economii, fosta unică bancă din Moldova având capital majoritar de stat. Filat s-a grăbit să numească în Consiliul de administrare al BEM oameni controlaţi de el şi s-a pus imediat pe treabă. Din octombrie 2009 până în decembrie 2012 banca a acordat aproape 2 miliarde lei credite neperformante, acceptând nişte portofolii dubioase. Acest fapt a fost constatat într-un raport al FMI. Unul din cei care au beneficiat de partea leului din aceste credite dubioase este oligarhul Ilan Shor, care a cumulat până acum datorii de cca 2 miliarde lei împrumutaţi de la băncile de la Chişinău şi cam tot atât de la bănci de la Moscova, fapt confirmat recent şi de fostul premier Ion Sturza.

shor-bancaScopul activităţii dubioase de creditare orchestrate timp de trei ani de Filat a fost FALIMENTAREA băncii. Scopul final a fost atins în decembrie 2012, când banca s-a pomenit în pragul falimentului, devenind imperativă capitalizarea băncii. Punct ochit, punct lovit! Filat, prin intermediul apropiatului său, viceministrul Finanţelor şi reprezentantul statului în Consiliul de Administrare al BEM Victor Barbăneagră dă curs unei emisii închise de acţiuni, cu pretinsul nobil scop de salvare a băncii şi totodată comunică, că statul nu are bani pentru a cumpăra noile acţiuni emise. Respectiv, în urma recentei emisii de acţiuni din 29 august statul cedează controlul asupra băncii unei ÎCS finanţate de la Moscova, controlată de acelaşi Ilan Shor, „Sisteme Informaţionale Integrate”, care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Băncii de Economii. Conform mai multor surse compania lui Shor acţionează în interesul lui Vladimir Filat, ca şi în cazul avionului, deţinut de jure de o companie a lui Shor, dar care de facto se află în posesia lui Filat.

În cazul monopolizării exportului de fructe şi legume în Federaţia Rusă a fost pusă în aplicare o altă schemă, gândită de acelaşi tandem de oligarhi Filat-Shor. Personajele-cheie la instalarea monopolului sunt Viorel Melnic, angajatul lui Shor de la SRL „DUFREMOL” şi UNIBANK, fost director general al Vămii şi viceministru al Economiei în perioada guvernării comuniste şi Tudor Baliţchi, actualul şef al Vămii moldoveneşti, apropiat al lui Filat şi prieten la cataramă cu Shor. Rolul lui Baliţchi este de a asigura monopolul pe teritoriul Moldovei, prin filtrele instalate la Vama moldovenească, prin care au undă verde doar companiile controlate de monopolişti. Respectiv, rolul lui Shor este de a asigura monopolizarea importurilor şi eliminarea concurenţilor monopoliştilor în Federaţia Rusă, prin intermediul relaţiilor personale ale subalternului său Melnic cu Dmitri Jukov, şeful Vămii Breansk din Federaţia Rusă. Recent, la 2 iulie Baliţchi a adresat un demers şefului Vămii ruse Andrei Belianinov, prin care a solicitat perfectarea importului fructelor şi legumelor exportate din Moldova doar la 5 terminale din Rusia, controlate de monopolişti. Balitchi_Belianinov

Din acelaşi lanţ de ilegalităţi face parte şi cel de al treilea jaf, concesionarea Aeroportului Chişinău. Mai multe surse confirmă rolul aceloraşi Vlad Filat şi Ilan Shor în concesionarea Aeroportului. În rezultatul unei licitaţii simulate, Guvernul a oferit pe tavă o afacere profitabilă a statului concernului „AVIA INVEST”, rusesc şi acesta. Ilan Shor ar fi fost cel care a intermediat tranzacţia, una din condiţiile în care afaceriştii au bătut palma fiind „otkaturile” grase care au ajuns deja în conturile lui Shor şi Filat. Este simptomatic că decizia privind concesionarea Aeroportului a fost aprobată în mare grabă, la ultima şedinţă a Guvernului prezidată de Vlad Filat.

Vinerea trecută Filat o făcea pe virginu’, mai dihai ca insulele în care îşi au reşedinţa off-shore-urile sale! Oligarhul şi totodată fostul premier se cruceşte că nici n-a mâncat… usturoi şi nici nu ştie de ce pute… Nimic nou sub soare. Acelaşi limbaj de lemn, aceleaşi fraze standard în stilul „albul e negru şi invers”, pe care deja de 4 ani le auzim de la el şi la subiectul contrabandei cu ţigări şi schemelor de corupţie, care au devenit sinonime ale guvernării de la Chişinău după 2009: „fals ordinar”, „nu au nimic comun cu realitatea”, „le-aş sugera să aducă dovezi”, „las pe conştiinţa lor”, etc.

AeroportExistă suficiente dovezi! Doar n-o să zică Filat că nu are nicio treabă cu acţiunile protejatului său Victor Barbăneagră, reprezentantul statului la Banca de Economii?! Sau cu cele ale generalului său de la Vamă Tudor Baliţchi, fost „zavhoz” la IPTEH?! Sau cu ale lui Ilan Shor, avionul căruia îl călăreşte deja de doi ani?! Dar mai ales cu cele peste două miliarde de euro care i-au umplut conturile din Elveţia şi off-shore-urile din Cipru şi Insulele… Virgine, la fel ca el! Să aducă oare IPTEH-ul atâta profit???

 

P.S. Iată-ne ajunşi şi la mult aşteptatele prime 90 de zile ale Guvernului Leancă. Rezultatele primei sute de metri a Guvernului care trebuie să ne ducă spre Vilnus le vedeţi mai sus. Se pare că am aşteptat prea mult de la Leancă, care timp de trei luni iată că s-a acomodat perfect cu rolul de premier marionetă… Un prim-ministru ostatic al armistiţiului între oligarhi, care nu ştie, nu vede, nu aude şi nu comentează nimic, ci doar execută cuminte mişcările necesare „şăfului”. Iar „şăfului” îi este în cot de Vilnus, el doar foloseşte pragmatic acest moment de pace chinuită cu celălalt Vlad din ţarcul de oligarhi pentru a stoarce cât mai multe bonusuri, exprimate în milioane de euro. Se pare că premierul (încă) n-a auzit de asemenea noţiuni din dreptul penal ca… complicitate la comiterea infracţiunii şi inacţiunea criminală a persoanei cu funcţie de răspundere. Ce să mai, spune-mi cine-ţi este prieten şi-ţi spun cine eşti tu…

vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Traian

O mai ramas oare ceva in tara asta care sa nu fie a lui Filat? Si nu se satura draga, nu-i ajung banii proveniti din contrabanda cu tigari, sa mai puie deama mina si pe Banca de Economii. mda, si cine spunea Moldova fara saracie….

Septembrie 9, 2013 at 10:36 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
04.10.2013

Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL!

 

La 16 septembrie, după ce tânărul şi zglobiul general al Vămii moldoveneşti a încercat să-mi închidă gura prin nişte acuzaţii de doi bani, făcute public şi fără prezentarea cărorva probe, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi dreptului la apărare, i-am adresat lui Baliţchi o cerere prealabilă prin care am solicitat DEZMINŢIREA informaţiei calomnioase. Prin acea cerere i-am solicitat de asemenea... (3 Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL! )

20.09.2013

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

 

 Continuare. Vezi şi Partea I.  O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din... (0 EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON )

16.09.2013

Cerere prealabilă lui BALIŢCHI

 

               Adresată public şi depusă pe suport de hârtie în căsuţa poştală a Serviciului Vamal Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cerere prealabilă lui BALIŢCHI )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog