BlogPost.Timpul.md

Tudor Cojocariu: Cine n-are torţionari comunişti, să şi-i caute

Alexandru-Visinescu_sursa-Mediafax

Zilele trecute am fost cu toţii martorii unui eveniment fără precedent în istoria românilor, respectiv punerea sub acuzare a unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

În urma cercetărilor efectuate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memorie a Exilului Românesc (IICCMER), torţionarul Alexandru Vişinescu, a fost înştiinţat de către procurorii privind acuzarea care i se aduce.

Cazul a provocat un interes major în România, spre surprinderea mai multor poli de opinie, care au recunoscut că se aşteptau la o trecere sub tăcere şi a acestui eveniment de interes public, aşa cum au mai fost puse multe altele, tot incomode, până acum.

Însemnătatea faptului decurge din următoarele câteva caracteristici, fără a ne opri la toate. Este pentru prima oară când IICCMER reuşeşte să obţină punerea sub acuzare a unui individ de asemenea rang precum este colonelul (r.) Vişinescu. Penitenciarul de la Râmnicu Sărat ocupă un loc aparte în memoria luptătorilor anti-comunişti români, aici fiind încarceraţi sau  chiar găsindu-şi sfârşitul Ion Mihalache (preşedinte fondator al Partidului Ţărănesc), Corneliu Coposu (preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat), Ion Diaconescu (deputat şi activist anti-comunist), Gheorghe Brătianu (lider naţional-liberal, ucis aici conform unor contemporani) precum şi alte personalităţi politice. Vişinescu a fost cunoscut drept unul dintre cei mai brutali comandanţi de penitenciar din acea perioadă, de mâna sau din ordinele sale sfârşindu-se mii de români (potrivit procurorilor, prizonierii politici erau bătuţi, înfometaţi, ţinuţi în frig şi lipsiţi de asistenţă medicală, toate acestea făcute cu o plăcere sadică şi inumană). Există premisele ca procesul lui Vişinescu să genereze un întreg proces al comunismului (sau al Siguranţei/Securităţii), IICCMER având în lucru 34 de alte dosare ale torţionarilor comunişti.

Verdictul însă, este greu de anticipat, or acuzaţia de genocid este una care implică anumite riscuri. Precum avertizau unii procurori şi cercetători, şansele ca cel puţin să-i fie retrasă pensia specială (astăzi are o pensie de 3296 RON, sumă cu mult peste medie), ar fi fost mai mari dacă ar fi fost acuzat de tratament inuman. Conform Convenţiei ONU pentru Prevenirea şi Pedepsirea Genocidului, genocidul defineşte acţiunea intenţionată de distrugere a unor grupuri umane în baza religiei, originii naţionale, etnice sau rasiale (…). Iar de data aceasta nu e neapărat cazul. Este cazul, însă, a unei acuzaţii de omor deosebit de grav şi de tratament inuman aplicat deţinuţilor.

Urmărind evoluţia acestui caz esenţial pentru recuperarea memoriei noastre colective, dar şi a ceea ce putem numi demnitate umană, nu pot să nu mă gândesc la ce se întâmplă (sau mai bine-zis, nu se întâmplă) dincoace de Prut. Aici, nici vorbă de acuzaţii oficiale în adresa unor oameni concreţi, vii, care încă mai trăiesc parazitând societatea, beneficiind de pensii grotesc de mari, doar pentru „eroismul” de a fi slujit un regim comunisto-sovietic şi de a fi săvârşit crime împotriva propriilor concetăţeni. Aici, abia de ne-am dumirit dacă regimul opresiv comunist a fost un lucru bun sau rău, darămite să mai şi tragem la răspundere artizanii, uneltele şi călăii acestuia. Iar dacă cineva spunea că României i-au trebuit 24 de ani de tranziţie şi democraţie pentru a începe să facă ceea ce alte state trecute prin comunism au făcut imediat după destrămarea uniunii sovietice, noi încă n-avem nici un reper pentru a estima momentul propriei revelaţii întârziate, de tip pruto-nistrean.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog