BlogPost.Timpul.md

Rațiunea din spatele Gopnik-Politik-ului extern rus

20121220115441375734_20

Politica externă rusă în Ucraina, Georgia și Moldova este cel mai bun promotor al integrării europene în aceste state. La prima vedere, comportamentul Kremlinului este unul profund irațional, unul care îndepărtează de Rusia atît opinia publică generală, cît și elitele economice și politice din „vecinătatea apropiată”.

Limbajul dur, sancțiunile economice aleatorii, șantajul energetic, fac Rusia un vecin periculos, nătîng și imprevizibil, care împing spre Europa chiar și politicienii declarați pro-ruși. Cine și-ar fi imaginat că Ianukovici va continua cu aceeași viteză apropierea de UE, începută de Iușcenko? Cît de mari trebuie să fie erorile politicii Kremlinului, dacă cel mai apropiat prieten european al acestuia, Lukașenko, a ajuns să critice public în termenii cei mai duri Uniunea Euro-Asiatică? De ce Rusia nu renunță să se comporte ca un gopnik regional, după 20 de ani de eșec evident al acestei abordări? Ce cîștigă Kremlinul de la faptul că Polonia, Statele Baltice, România, Georgia, Moldova, Ucraina și mai nou, Belarusul, sunt ținute în presiune economică, diplomatică și militară? Doar este evident că aparatul de stat rus, cu resursele și tradițiile sale, nu poate să mențină o politică falimentară timp de 20 ani. Care este rațiunea din spatele acestei abordări?

Есть прикурить?

Bunele practici internaționale în diplomație nu sunt interesante pentru Federația Rusă. Rusia nu are o agenție internațională de dezvoltare care ar ajuta statele din zona sa de interese să dezvolte proiecte economice și culturale comune, așa cum o fac SUA, UE, Japonia sau, mai nou, și China. Ajutorul american și european acordat Republicii Moldova pentru reconstrucția drumurilor, sistemelor de irigare, dezvoltarea afacerilor, stabilitatea sistemului bancar, se ridică la sute de milioane de dolari și euro. Japonia are un program de susținere a agricultorilor moldoveni, de mai mulți ani, iar China ajută prin grant Moldova să-și doteze drumurile cu sisteme de securitate în trafic.

Dar unde sunt proiectele finanțate de Federația Rusă? Unde sunt tăblițele cu inscripția „Drum reparat din banii poporului Federației Ruse”? Nu le veți găsi în Moldova și nici în Ucraina sau Belarus. Federația Rusă apare în Moldova, cel mai des, cu ocazia a cîteva catastrofe ciclice – negocierea prețului la gaz, pentru care moldovenii achită unul din cele mai mari prețuri din Europa, blocajele comerciale aleatorii, care, pentru exportatorii moldoveni, sunt la fel de previzibile ca tornadele, provocările în regiunea transnistreană pe care Rusia o înarmează și pregătește militar în mod deschis și amenințările oficialilor ruși că va fi foarte rău.

Observatorul nepregătit urmărește năuc pașii coerenți prin care Federația Rusă îndepărtează de ea cetățenii și conducerea statelor pe care le dorește în zona de influență. Or, perspectiva din care lucrurile se așează și aceste acțiuni capătă sens este una neașteptată.

Care este interesul decidenților ruși?

Interesul numărul unu al puterii de la Kremlin este să se mențină cît mai mult la putere. Și anume din această perspectivă trebuie căutat sensul comportamentului diplomaților ruși. Acțiunile Kremlinului în Moldova, Ucraina sau Țările Baltice sunt pretexte informaționale interne. Acțiuni de PR orientate pe menținerea unui nivel înalt de încredere a liderului Vladimir Putin.

Dacă subordonăm politica externă a Federației Ruse echipei de PR a lui Putin, observăm că abordarea gopnik-politik se încadrează perfect în strategia de imagine a lui Putin.

–          Putin prinde o știucă enormă.

–          Putin blochează relațiile comerciale ruso-ucrainene.

–          Putin scoate o amforă grecească de la fundul mării.

–          Putin (Rogozin) amenință Moldova că va îngheța la iarnă.

–          Putin zboară cu paraplanul în fruntea unui stol de cocori.

–          Putin interzice importul de produse lactate din Belarus.

–          Putin merge singur printr-un Sankt-Peterburg evacuat de locuitori șamd.

Privită din această perspectivă, politica externă rusă devine logică și clară. Da, Kremlinul eșuează lamentabil în păstrarea influenței reale în estul Europei, dar în schimb acțiunile lui par rușilor acțiuni ai unei super-puteri de care toată lumea se teme. Da, Kremlinul nu a putut opri extinderea NATO sau a scutului anti-rachetă, dar în schimb, electoratul rus a perceput poziția Kremlinului drept una dîrză și curajoasă. Da, punînd veteranii sovietici din Moldova și Ucraina să achite gaz la preț dublu decît nemții, Kremlinul își îndepărtează cei mai buni prieteni din fosta URSS, dar în schimb, pentru telespectatorul rus, s-a creat impresia că au fost pedepsiți conducătorii ostili ai acestor țări. Da, embargourile aleatorii afectează mult agenții economici din Rusia și creează un mediu de afaceri imprevizibil și costisitor, de la care pierd și consumatorii, dar în schimb, Kremlinul se poziționează ca jucător cu influență în regiune.

Ministerul Afacerilor Externe Rus este pus în situația să livreze PR pozitiv pentru liderul național, chiar cînd acțiunile cerute de Putin sunt destructive intereselor naționale rusești. Iar electoratul lui Putin nu dorește să se trezească din visul sovietic și e gata să achite orice facturi pentru menținerea iluziei de mare putere.

 

Ты кто по жизни…

Ieri în Moldova a venit vicepremierul rus Rogozin. Un om care a luptat cu arma în mînă contra Moldovei în 1992, un om desemnat de Putin ca reprezentant oficial al Kremlinului pe „problema transnistreană”. Probabil cea mai proastă candidatură posibilă din punct de vedere al diplomației clasice, dar una foarte reușită din perspectiva Gopnik-Politikului. Rogozin a amenințat Moldova că va îngheța de frig la iarnă, că va pierde Transnistria, că Rusia ar putea introduce sancțiuni pentru muncitorii sezonieri moldoveni din Rusia.

Societatea civilă și comentatorii politici unanim și-au exprimat consternarea față de această abordare din partea omului desemnat de Putin să soluționeze conflicte. Protestele societății civile moldovenești pot fi incluse în lunga listă de contestații aduse artificiilor de PR ale președintelui rus. Biologii s-a arătat scandalizați de moartea a doi cocori în procesul de filmare a stolului condus de Putin. Istoricii au ironizat pe marginea valorii descoperirii amforelor grecești la fundul mării de către Putin. Este evident că finalitatea acestor acțiuni nu are nimic în comun cu știința, la fel cum finalitatea declarațiilor lui Rogozin nu au nimic comun cu interesul național rus, iar blocarea comerțului ruso-ucrainean nu are nimic în comun cu interesul economic rusesc.

De aceea și protestul societății civile moldovenești nu are nici o valoare pentru decidenții politici de la Kremlin. În viziunea lui Putin, Moldova este o amforă, rolul căreia este să aștepte cuminte la fundul mării, pînă va fi ridicată de acolo de mîna puternică a liderului rus.

Și aici moldovenii au de ales – sau se transformă într-un stol de cocori, din care cîțiva vor muri în timpul filmărilor următorului clip „Putin-mujik” sau caută un polițist global care să oprească gopnikul regional. Alegerea e simplă. Iar Uniunea Europeană trebuie să spună: „Danke, Herr Putin”.

Sursa: bloguvern.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog