- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Patriotismul și dragostea de țară se învață prin exemplu viu

Scris de: Grigore Vieru la data August 30, 2013 @ 08:32 in Actualitate | 9 Comments

Inițiativa Guvernului ca săptămâna de studii în școlile primare și gimnaziale să înceapă cu intonarea imnului de stat, indiscutabil, este una bună și așa cred ei că se va educa spiritul patriotic la tînăra generație. Însă, ceia ce mă frămîntă este dacă patriotismul, dragostea de țară se poate învăța/cultiva doar intonînd imnul de Stat în fiecare zi de luni. Poate unii dintre voi vor spune că de la asta se poate începe și cred că aveți dreptate.

Sînt de părere că patriotismul și dragostea de țară se învață prin exemplu viu. Atunci cînd vezi pe cineva că trăiește acest sentiment și este mîndru că s-a născut în această țară și are motive să o facă. Și, dacă tot Guvernul a venit cu această inițiativă, cred că membrii acestuia ar trebui să fie acel exemplu viu și în general toți aleșii poporului. Da, știu, avem și dintre aceștia, dar ei pot fi numărați pe degite.

Despre ce fel de patriotism putem vorbi dacă cetățenii acestui stat își caută bucata de pâine muncind din greu peste hotare, despre ce fel de dragoste de țară putem vorbi dacă o parte dintre ei cu banii cîștigat vor să-și inițieze acasă o afacere și întimpină tot felul de piedici birocratice și funcționărași corupți. Despre ce vorbim noi dacă bătrînii acestei țări vor mai repede să moară să nu se mai chinuie atîta în lipsuri și batjocără din partea statului pentru care au muncit o viață. Cum sînt răsplătiți sportivii moldoveni care iau locuri de frunte la diferite competeții internaționale? Scuza ar fi: țara este săracă. Este săracă pentru este furată la stînga și la dreapta. Exemple pot fi aduse foarte multe și am ajuns la concluzia că în țara noastră oamenii nu sînt prețuiți și ce nu s-ar face, se face împotriva lor. Poate e cam radical spus …

Pînă la urmă, această bucată de pămînt care se numește Republica Moldova nu este de vină, țara nu are nimic cu asta, ci noi cetățenii care formăm acest stat sîntem de vină că am ajuns să trăim așa zile. Sîntem de vină prin faptul că am încredințat prin vot să ne conducă niște oameni cărora nu le pasă de noi și care își caută doar foloasele lor. De la ei vreți să învățăm să ne iubim țara și să fim patrioți, să luptăm pentru ea? Mai pui că sînt dintre ei care nici nu știu măcar ce limbă vorbesc, sau știu și o numesc moldovenească, iar cei care spun că e română o spun așa cu jumate de voce ca nu cumva să supere pe cineva.

Reeșind din cele scrise mai sus, această inițiativă cu intonarea imnului, vine mai mult ca băgată pe gît.

Cam asta.

Sursa: vieru.eu

 

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/08/30/patriotismul-si-dragostea-de-tara-se-invata-prin-exemplu-viu/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.