BlogPost.Timpul.md

Vitalie Cojocari: Un vis pentru Moldova

articol_22_5

Vă spun, prieteni, că, în ciuda dificultăților de azi și de mâine, am un vis. Și anume că într-o bună zi oamenii din Republica Moldova vor trăi… ca oamenii. Un vis pe care nu știu dacă o să-l văd aievea, dar nu asta contează. Cu adevărat important este ca toți cei dintre Nistru și Prut, chit că își spun moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, etc. să trăiască în îndestulare: atât materială, cât și sufletească. Am un vis care mă emoționează mult, copii moldovenilor, frumoșii copii moldoveni cu păr bălai sau nu, cu ochi albaștri, verzi sau căprui, copii fără vină și păcat, nu vor adormi noaptea în lacrimi, cu gândul la mângâierile mamei plecate în Italia și cu spatele vânăt de la loviturile date de tatăl, care a băut toți banii la barul din sat. Am un vis, că moldovenii nu vor trebui să plece deloc, pentru că locuri de muncă se vor fi găsit și în Moldova, iar țara lor de baștină nu-i va goni peste munți și mări.

Am un vis, și anume că moldovenii vor fi înțeles importanța educației, a cărții, a lecturii, iar barurile și discotecile se vor fi închis ca lovite de ciumă. În schimb, se vor fi deschis la fiecare colț librării și biblioteci. Am un vis, dragi moldoveni, și anume că voi veți fi înțeles importanța civilizării, nu vă veți fi răstit unii la alții, nu vă veți fi comportat urât, nu vă veți fi aruncat gunoiul pe stradă sau alte mii de nuvăvețifi, dar veți fi început să zâmbiți pe stradă fără motiv, fără să vă cunoașteți – pur și simplu pentru că vă veți fi simțit bine! Am un vis, iubiți moldoveni, că veți fi înțeles că nu are rost să fiți ipocriți, că petrecerile de tip nuntă, botez, hram, zi de naștere cu mâncăruri și băuturi care să rupă masa se vor fi transformat în niște întâlniri frumoase, fără alcool și bătăi, cu discuții inteligente și fețe luminoase. Am un vis, și anume că moldovenii vor înceta să discute la un pahar de vorbă despre unde este mai ușor să-ți găsești un loc de muncă, în Italia sau Portocalia, ci vor avea niște convorbiri agreabile la un pahar de apă plată cu lămâie, în antractul unei piese de teatru, despre viitorul extraordinar al școlii moldovenești.

Am un vis, și anume că printre moldoveni se va fi născut un politician cu un caracter în care să zacă 0,01 la sută dragoste față de oamenii pe care se angajează să-i conducă. Nu 0,01 la sută patriotism, nu! Pentru că patriotismul dezbină oameni, radicalizează discursurile, stârnește pasiuni tâmpite. Am un vis, și anume că moldovenii vor putea distinge acel 0,01 la sută de dragoste din sufletele politicienilor, iar aceștia, odată ajunși la putere, nu-și vor cumpăra ultimele modele de mașini, nu își vor trimite nevestele și copiii prin Elveții, nu își vor fi ascuns milioanele de euro în paradisurile fiscale. Am un vis, și anume că banii pe care moldovenii chinuiți prin străinătăți îi trimit acasă, bani pe care se ține întreaga Moldova, nu vor fi furați de o clică de moldoveni superbogați, ci vor fi folosiți la reconstrucția țării. Prieteni, am un vis, și anume că moldovenii nu vor mai pleca din țară. Dimpotrivă, se vor întoarce, într-o țară frumoasă, cu drumuri fără gropi, cu case luminoase și încălzite, cu o conducere deșteaptă și implicată în problemele societății, cu alte cuvinte, într-o țară reconstruită din banii lor. Vor vedea că eforturile lor, greutățile prin care au trecut nu au fost în van, că ei au salvat Moldova, iar râuri de lacrimi se vor vărsa. Lacrimile vor fi de fericire, de speranță, de iubire și de ușurare că Moldova a devenit în sfârșit prietenoasă cu moldovenii. Am aceste visuri!

Sursa: cojocari.ro
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog