BlogPost.Timpul.md

Lumea lor vs. lumea mamii noastre

tren-de-strada

Sunt fascinat de chinezi.

Oamenii aceştia sunt, fără doar şi poate, de pe altă planetă. Am citit zilele trecute o ştire şi chiar am vizionat şi un videoclip de prezentare a unei invenţii care revoluţionează – nu în România, ci în societăţile cu adevărat civilizate – întreg sistemul de transporturi în mediul urban. Proiectul realizat de chinezi – nu doar pe hârtie, ci şi în lumea reală – se numeşte 3D Express Coach şi a fost inclus de revista Times în topul celor mai bune 50 de invenţii. Ştiu că v-am făcut foarte curioşi. Şi eu am fost foarte încântat când am auzit această ştire, mai ales că sunt foarte pasionat de tehnologiile care apar în lumile civilizate, special realizate pentru a ne uşura viaţa. Trenul arată cam aşa…

După ce am revenit pe … Planetă, am început să mă simt frustrat. Din ce în ce mai frustrat. De ce? Pentru că mi-am adus aminte în ce ţară trăiesc. În contextul în care alţii – americanii, chinezii etc. – construiesc tot felul de grozăvii, de parcă tu ai fi în anul 1900 şi ei în 2100, noi nu reuşim … practic, nimic. Nu am reuşit să trasăm “linii” de asfalt prin câmpie, când alţii au autostrăzi prin munţi. Nu reuşim să punem capacele de canalizare la acelaşi nivel cu asfaltul, în contextul în care alţii au construit de ani buni poduri suspendate sau tunele prin apă prin care maşinile chiar circulă.

Dacă tot nu am fost în stare de nimic şi – haideţi să nu ne mai ascundem după corcoduş – am avut parte şi de guvernări ticăloase, nu totalmente incompetente, măcar puteam fi deştepţi cu bani mult mai puţini. La un moment dat, am prezentat o strategie pe care eu am gândit-o şi care ar putea impulsiona turismul românesc. Ţin să precizez că nu am trimis rachete pe Marte sau am operat pe cord deschis, ci mi-am pus un pic mintea la contribuţie şi am făcut un pic de ordine şi logică în gândire. Nimic complicat. Aşadar, reiau ce am spus acum ceva timp… formula e una realmente banală şi ar putea fi rezumată aşa: aeroporturi internaţionale + autostrăzi strategic construite = turism performant.

Cu toate că ne încăpăţânăm să-l numim Ministerul Transporturilor şi … al Infrastructurii – de parcă transporturile ar putea fi posibile în absenţa infrastructurii rutiere – am ajuns la concluzia că nici macar nu ne trebuie mii de kilometri de autrostradă construiţi “a proasta”, ci cateva sute de kilometri construiţi strategic.

La ce anume mă refer mai exact? Haideţi să vă dau un mic exemplu. Imaginaţi-vă că sunteţi un turist din Franţa dornic să vadă Delta Dunării. Cum faceţi? Veniţi cu masina sau bicicleta din Franţa până în Deltă? Cu siguranţă că nu. Cei care vor face asta nu sunt decât nişte exhibiţionişti, cazuri foarte rare. Majoritatea va recurge la transportul aerian până la … Bucureşti, după care va apela la autobuze până la Tulcea, iar de acolo va lua un alt autobuz până în Deltă. Destul de complicat dacă e să ţinem cont şi de calitatea precară a drumurilor din ţară, nu? O soluţie? Pai ar trebui ca statul român să înceapă modernizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu din judeţul Tulcea şi să-l transforme într-un aeroport internaţional. Construcţia de autostrăzi ar trebui să înceapă de la acel aeroport, sub formă de raze, până la punctele de atracţie turistică.

Am luat ca un prim exemplu Delta Dunării, deoarece e mai aproape de mine. Acelaşi principiu ar putea fi aplicat şi pentru nordul Moldovei, care este o altă atracţie turistică pentru mulţi străini. Să înceapă modernizarea aeroportului fals-numit “Internaţional Ştefan cel Mare din Suceava” (deoarece efectuează numai zboruri interne: Bucureşti, Timişoara, Sibiu) şi ridicarea sa la rang de aeroport internaţional, dar unul pe bune, cu toate facilităţile. Şi asa mai departe: aeroport internaţional Ploieşti sau Braşov şi autostrăzi de acolo la cele mai importante staţiuni montane, aeroport modernizat şi … internaţional (internaţional pe bune, nu doar cu numele) Mihail Kogălniceanu Constanţa şi construirea de autostrăzi de la aeroport până în Mamaia şi restul staţiunilor de pe litoralul românesc până la Vama Veche.

Astfel vom fi scutiţi de autostrăzi inutile, fără potenţial turistic şi foarte costisitoare, precum Turda şi Gilău. Consider cu tărie că este o soluţie viabilă pentru guvernanţi, şi anume construcţia unor autostrăzi strategic poziţionate. Minte este, nu cred că sunt primul care a venit cu această idee. Problema este că nu se vrea. De ce? Pentru că furtul s-ar minimaliza şi nu ăsta este interesul guvernanţilor, oricare ar fi ei.

Sursa: gzt.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog