BlogPost.Timpul.md

Lucian Boia: “MOLDOVENII sunt pe cale să-și contureze o NAȚIUNE proprie”

tricolorrepublicamoldova-1329741309

Istoricul mentalităţilor şi demitizării istoriei, profesorul Lucian Boia a declarat la Târgul de Carte de la Frankfurt pentru Europa Liberă o sintagmă fulminantă, care provoacă: „Moldovenii sunt pe cale să-şi contureze o naţiune proprie”.

Istoricul de la Bucureşti a mai adăugat: „Eu cred că, totuși, Republica Moldova se află într-o poziție aparte față de România. Sigur că trebuie făcut tot ceea ce se poate face pentru o apropiere culturală și pe alte planuri, dar nu cred că românii ar trebui să fie obsedați – și poate că nici nu sînt chiar atît de preocupați – de problema unei uniri efective. Cred că acolo totuși… Dacă ar fi să dau un exemplu similar, Austria a devenit la un moment dat altceva decît Germania. Inițial era membru al Imperiului german, al statului german, iar acum este o altă națiune. Eu cred că ei sînt totuși pe cale să-și contureze o națiune moldovenească proprie, apropiată în foarte multe privințe de România, dar care nu e obligatoriu să fuzioneze cu națiunea română și cu statul român.”

Sigur, la prima vedere, declaraţiile lui Lucian Boia, care are antecedente de demitizare şi destructurare a discursului istoriografic românesc, enervează o parte a opiniei publice româneşti hrănite spiritual de politica ideilor pro-unioniste. În realitate, lucrurile sunt mult mai complexe şi complicate. Am fost de două ori în Republica Moldova, ambele vizite fiind oficiale şi au cuprins o paletă mare de întâlniri din toate mediile politice, sociale şi culturale.

Prima vizită am efectuat-o în 1993 la Chişinău şi pe malul Nistrului, fiind cazat la Vadu lui Vodă. Ziua vedeam cazematele şi cuiburile de mitralieră ale separatiştilor dincolo de Nistru, noaptea se auzeau gloanţele trase sporadic înspre Basarabia. Atunci, încă mai era entuziasmul “podului de flori” şi tineretul visa cu ochii deschişi la unirea cu ţara. Am cunoscut tineri studenţi care îmi spuneau că visau noaptea în somn, înainte de 1990, România ca o ţară perfectă, cu case frumoase şi cu străzi foarte bine luminate. Entuziasmul “podurilor de flori” şi a “drumului Crucii” a trecut şi moldovenii treziţi la independenţă au văzut că trebuie să depindă de gazul petrolul şi materiile prime ruseşti şi că “podurile de flori” spirituale nu ţin de foame. La urma urmei e un proverb dur “frate, frate dar brânza e pe bani”.

Anii au trecut şi am avut zeci de colegi de la facultate şi prieteni din Basarabia. De la început dincolo de discursul lor unionist mi s-a părut ciudat că între ei şi în căminele din Haşdeu vorbeau ruseşte, că vizionau canalele TV ruseşti acasă în cămine sau în cartierele Mănăştur sau Gheorgheni. Am văzut la mulţi dintre ei, chiar dacă au studiat în România, cu burse plătite integral de statul român, un patriotism moldovenesc şi o empatie spre Rusia şi limba rusă. Moldovenii admiră enorm de mult cultura rusă, care o privesc venind spre ei ca o lumină spirituală superioară. Mi-am pus întrebarea că, dacă absolvenţii basarabeni de liceu sau facultate, master şi doctorate în România totuşi acasă vorbesc rusa, privesc la filme ruse netitrate şi au o simpatei faţă de Moscova, atunci cum gândesc şi trăiesc cultural milioanele de moldoveni din Basarabia?

Am fost anul acesta într-o vizită oficială în Republica Moldoiva şi am văzut deja un stat clar conturat cu instituţiile sale solide, cu administraţie raională, parlamentară şi prezidenţială proprie. La discursurile oficiale vorbeau de limba de stat, nu am înţeles despre care: româna sau moldoveneasca, etalau steagul cu cap de bour şi soldaţii sau miliţeienii moldoveni salutau mândri cu cascheta sovietică pe cap de parcă eram la Kiev, Minsk sau Moscova. Nu înţeleg de ce nu au apelat la uniformele româneşti şi nu la cele ruseşti în exemplificarea autorităţilor de stat la toate nivelurile. Toţi moldovenii îmi vorbeau frumos şi cu simpatie de Rusia văzută ca un frate mai mare. Mulţi dintre patrioţii moldoveni din politică, după ce şi-au şcolit odraslele pe banii statului român la Bucureşti, i-au trimis apoi la doctorate pe la Moscova şi mulţi dintre ei lucrează în companii ruseşti din Federaţia Rusă.

Să fim sinceri, deja în Republica Moldova există la autorităţile centrale şi locale un dublu limbaj: când se întâlnesc cu ruşii, le spun că ei sunt fraţii mai mici şi că au nevoie de gaz sau petrol mai ieftin, când se întâlnesc cu românii le reamintesc că îl citesc pe Eminescu, dar au nevoie de mai mulţi bani pentru bursele copiilor basarabeni şi bani pentru ajutorul de stat frăţesc la Chişinău. E dureros ce spun, dar perfect adevărat. Nu sunt ei de vină, ci politica statului român de-a lungul vremurilor: în 28 iunie 1940 am părăsit Basarabia fără să tragem un glonţ şi moldovenii s-au simţit trădaţi. În 1991 preşedintele Ion Ilici Iliescu a făcut jocul Moscovei şi a recunoscut independenţa Rpublicii Moldova, pe 27 august 1991. În mod normal trebuia să nu recunoaştem independenţa Moldovei şi să procedăm ca RFG cu RDG aşa cum ne-a spus-o lunile trecute în presă ambasadorul Gemaniei. Denunţam unilateral Tratatul Ribbentrop – Molotav şi intram în Republica Moldova aşa cum a cerut-o premierul Mircea Druc în 1990. Azi, Basarabia era parte a României. Am preferat să o scăldăm şi iată că ne place sau nu, dincolo de Prut se crează o identitate moldovenească de limbă română, deşi marele pro-român preşedintele Ghimpu nici astăzi nu a avut curajul să declare limba română limbă oficială de stat. Din punct de vedere constituţional în Moldova se vorbeşte limba moldovenească.

Pe de altă parte, Băsescu, SRI şi SIE au băgat o groază de bani în campanii pro-unioniste în Republica Moldova aproape fără niciun rezultat. Cu lozinci, pancarde şi grafiti lipite pe toate gardurile: Basarabia, pământ românesc! nu va fi nicio unire. Cred că pe filiera asta serviciile române au mai sifonat ceva bani pe la Chişhinău. Cred că a fost mai degrabă o diversiune politică internă ca Băsescu să mai păcălească români oneşti şi să câştige ceva voturi pe tema asta. Greşeala Bucureştiului se vede şi în calitatera umană execrabilă a diplomaţilor din centrala MAE trimisă la Chişinău: curvari ca Nuică şi beţivi ca ofiţerul MAPN prins beat la volan. Serviciile noastre au băgat o groază de bani în revoluţia din 7 aprilie pentru ca pro-românii să se declare moldoveni şi limba de stat să fie tot cea moldovenească. Nu văd pe preşedinţii, parlamentarii, premierii, miniştrii, ambasadorii, prefecţii de Chişinău să renunţe de bună voie la privilegiile lor statale pentru a deveni consilieri locali, judeţeni sau deputaţi la Bucureşti. În Basarabia trăiesc unionişti sinceri, dar ei sunt deocamdată puţini şi hăituiţi de serviciile de securitate moldovene şi ruseşti şi mai deloc sprijiniţi de ofiţerii SIE, care preferă afacerile în locul patriotismului. Din păcate, istoricul Lucian Boia are dreptate, se naşte o identitate naţională proprie dincolo de Prut, înfrăţită cu poporul român dar nu unită, similară austriecilor cu germanii. Singura şansă ca unirea să se realizeze este ca România să denunţe definitiv pactul germano-sovietic din 1939, să deschidă dialogul cu Moscova şi să nu recunoască statalitatea Republicii Moldova. Cu cât vor trece anii, cu o Moldovă independentă, cu atât va fi mai iluzorie unirea. Moldovenii se vor trezi ca un popor cu o istorie şi statalitate proprie şi vor privi apoi cu jind la mormântul lui Ştefan cel Mare, sub amabila oblăduire a Kremlinului. Apropo, când m-am întors cu cursa de Chişinău-Cluj, deşi autocarul era plin ochi de studenţi basarabeni, care studiau în România pe banii bugetului de stat român, absolut toţi au cerut să vizioneze pe drum DVD-uri numai filme cu ruseşti ne-tirate, nu româneşti sau americane. Singurul, care nu înţelegea limba rusă din autocar, era subsemnatul. De Ionuţ Ţene – NapocaNews

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sandu

Multe neadăvăruri mai conţine articolul ăsta!

August 11, 2013 at 10:32 Răspunde
 
ion

Cei deprinsi cu profesia de „roman” „unionist” – evident vor nega adevarurule expuse si vor alimenta iluzia ca „unirea” e posibila, numai mai dati niste bani, noi va dam niste voturi si totul e OK!
Deizia de a fi stat, natiune aparte e din 1917-1918, cand s-a format Republica Democratica Moldoveneasca, ocupata si nimicta prin forta armelor. Tradarea din 24-28 iunie 1940 i-a pus pe basarabeni in situatia sa nu mai creada in nici intr-un „Act al Uniri” „pe veci”, ci sa urmeze calea Independentei pe care au mers dupa 1917 fostele sale „surori” de suferinta imperiala – Finlanda, Polonia, Tarile Baltice etc. Daca in 1940 exista cu sprijinul Romaniei, Germaniei – Republica Democratica Moldoveneasca ea la sigur avea sa se apere cu diplomatia si armata sa mai mult decat a facut-o Romania Regala, nu trecea prin atatea „shock”-uri geopolitice, nu ajungea la „sindromul Stokholm”, cand jertfele ii urau pe romanii „tradatori” mai mult decat pe rusii invadatori. Anul 1991 – a implinit dorinta anului 1917 – de a fi tara, natiune la fel ca toate celelate ex-republici sovietice. Nici pe o clipa nu s-au vazut din nou „uniti” la judetele Romaniei – ci in UE sau asociati la UE – dupa exemplul Tarilor Baltice si a celor din Parteneriatul Estic. 200 de ani de despartire nu pot fi negati, depasiti, oricat de tare romanii n-ar vrea, sentimentul ca suntem alt popor, cu un alt destin, o alta psihologie si mentalitate persista.

August 11, 2013 at 11:22 Răspunde
 
alkxzs

ivane, scrii ca să nu adormi
voi nu erați în stare să vă apărați în 1918 când rușii erau mai slabi și vă apărați în 1940!?

Martie 5, 2017 at 18:29 Răspunde
 
ion

De 22 de ani suntem cu actele in regula si recunoscuti de toate organismele internationale drept Stat Suveran si Natiune Indepedenta, evident ca cu nume propriu de cetatenie, etnie, limba derivat din numele tarii. Romania de facto nu s-a opus Pactului Ribbentrop-Molotov, ci din contra l-a indeplinit „exemplar”. Dupa infrangerea fascismului in cel de-al doilea razboi mondial legile, acordurile, tratatele, pacturile de pana la 1945 sunt exponate de muzeu, ele nu pot fi nici confirmate, nici anulate. Tendinta de a „recupera” hotarele de pana la 1945 sub orice forma directa sau camuflata – este una ilegala, REVANSISTA, condamnabila si sfidatoare fata de normele,legislatia, standardele de azi ale Europei.

August 11, 2013 at 11:59 Răspunde
 
alkxzs

blegea, tocmai că România s-a împotrivit Pactului Ribentrop Molotov, că altfel nu mureau soldații români pe la Țiganca, Chișinău etc

Martie 6, 2017 at 06:26 Răspunde
 
ion

Va mai trebui timp pana egoismul nationalist si expansionist va accepta inrangerea si abia atunci sper ca macar unii sa observe cat de bine a facut dumnezeu punand la pastrare comorile spirituale ale Neamului in doua entitati statale separate, in doua tari cu conditii diverse de dezvoltare – una cu statut de tara membra a UE, alta – tara ASOCIATA la Ue in afara hotarelor Ue, cu pastrarea legilor, prerogativelor de stat suveran. Cu regret despre R.Moldova se gandeste in termini ale TOTALITARISMULUI necomunist, dar NATIONALIST si nici de cum in spiritul LIBERTATII, STANDARDELOR DEMOCRATICE, RESPECTULUI FATA DE DREPTUL LA DIVERSITATE culturala si lingvistica. Bucurestiul doreste sa dicteze si in afara teritoriului national principiile, normele, viziunile sale PAN-ROMANESTI – toti sa fie neaparat vorbitori de „limba romana”, „romani” pe „pamant romanesc” care musai trebuie „unit” la judetele Romaniei. Benevol,mioritic – moldovenii nu vor dori sa renuinte la DREPTURILE, PRIVILEGIILE, AVANTAGELE enorme de a fi Stat, Natiune Independenta, nesupusa Bucurestiuoui si egala in drepturi cu RO la masa popoarelor Europei si lumii. Nimeni in lume nu cedeaza de pomana Sfanta Libertate, dreptul, ocazia de a fi Stapan unic in propria casa, in propiul Stat. Mai ales ca moldovenii de Est au asteptat aceasta libertate aproape 500 de ani de la moartea Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Ei sunt oameni cu drepturi egale de la nastere nu mai putin decat romanii – de ce lor sa nu le fie dat sa fie ce isi doresc si le-a harazit dumnezeu – Stat, Natiune proprie? Dacii numai in 165 de ani au disparut din istorie, de ce nu se admite ca moldovenii ex-basarabeni si ex-sovietici nu sunt azi dupa 200 de ani un alt popor comparativ cu romanii moldoveni de la vest de Prut?

August 11, 2013 at 12:45 Răspunde
 
ion

In R.Moldova noi avem Transnistria si Gagauzia care se doresc a fi State, avand o populatie de jumatate si un sfert de milion, iar cineva asteapta ca R.Moldova sa nu mai vrea sa fie Stat, Natiune si sa devina judete ale cuiva? Voi credeti ca noi nu vedem in ce sitiatie sunt fostele provincii in Romania de azi, cum investitile straine ori raman la Bucuresti-Ilfov, ori pleaca in Oltenia, dar pe la Vaslui, Botosani, Iasi mai ca nu ajung? Nu vedem cat de provincial si ramas fosta capitala moldava – Iasul, pana si statia auto i-a fost furata de „smecheri”? Nu stim cum Clujul cere sa i se lase macar 7% din impozite pentru dezvoltare proprie si Bucurestiul ii refuza? Daca ne-am uni – am fi cu mult in urma Vasluiul sau Botosanii – judete „uitate”, unde cel mai mare eveniment ar fi vizita vreunui deputat ca Tomac sau Becali, dar nu Merkel, Barroso,Joe Biden etc.

August 11, 2013 at 13:17 Răspunde
 
Deceneu

„Nu te teme turma mica!” spunea Christos celor slabi de credinta fata de victoria raului si minciunii sau pentru Daco-Romanii bastinasi fata de Imperiul Raului-Rusia, dupa presedintele SUA Reagan sau „Rusia-Inchisoarea Popoarelor” dupa Vladimir Ulianov-Lenin.
A fi bastinas Daco-Roman si declarand fara frica de moarte Roman Crestin la Chisinau ,Balti,Tighina,Cetatea Alba,Cernauti,Chilia sau Hotin echivaleaza cu destinul apostolilor lui Christos!

Dar pentru ca Romania-e Gradina Maicii Domnului” dupa vorba Papei Ioan Paul al Doilea, Moldova de Nord(Bucovina de Nord) si de Est(Basarabia) este sub ocupatia ucrainienilor si rusilor ,va veni timpul cand un profet crestin in fruntea Romaniei originar din aceste locuri va reface cu ajutorul soldatilor romani Romania Mare!
Diavolul sau rusii si ucrainienii ocupanti pot sa omoare bastinasi ,dar forta divina a lui Christos e de partea Romaniei!
Mi-e mila de Romanii moldoveni bastinasi care vorbesc si asculta cu dragoste filme si cantece rusesti, pentru ca aceasta arata cat de slaba le e credinta! Romanii din tara trebuie sa se comporte cu Indiferenta si Zambet fata de acestia ca finlandezii sau estonienii cu Ocupantii Rusi deveniti apatrizi si foarte frustrati!
Acesti rusificati se cred superiori Patriotilor Romani, dar rusii/ucrainienii numindu-i Kombinatori isi sterg picioarele de servilismul/slugarnicia lor!

Romania-Gradina Maicii Domnului are un bogat trecut istoric crestin si un mare viitor! Vai de cei slabi de credinta,cum spunea Christos apostolilor sai!

August 11, 2013 at 18:50 Răspunde
 
Dacul dd

1. BURIDAVA de la numele raului BURDEA, Burdeaua de langa satele Balaci,si Mirosi judetul Teleorman. Numele vine de la A Z-BURDA, a fi liber.
2.COTEANA, de la raul COTMEANA cu acelasi inteles ca si azi, a coti dar si localitatea COTEANA intre Balanesti si Brebeni.
3. ALBOCENII, ALBOTENI, localitatea ALBOTA langa Pitesti.
4. PITULATENI dela cuvantul dacic PITULATI, si orasul PITESTI . Ptolemaios le atesta aceste localitati, dar unele un pic deplasate ca pozitie . 5. CUCOIENII si localitatea actuala CUCA dar si COCU, si muntele CUCAIU pe gregeste COCAION in litere grecesti KOGAION.
6. Avem si SATIDAVA din cuvantul SAT si se pare atestat in zona SATU MARE.Avem in limba daneza si islandeza adica nord- germana Saete si Sitia ca loc de asezare .Dar si in sanscrita Sata ca loc de asezare.Deci posibil SAT si in limba daca cu inteles de asezare umana, loc de stationare si verbul a sta.Nu neg influenta limbii latine in formarea fosat, dar acest cuvant exista si in limba daca ca SAT. Avem dovada in limba sanscrita SATA, SATTI care inseamna Sitting si SIT , in engleza. Desi Wikipedia o plaseaza citez Setidava is believed to be the place of origin of the tribe Costoboci who were in possession of areas in what is now Poland, as late as ca. 170 AD. Eu cred ca e vorba doar de zona Satu Mare pana la Tisa. 7. Muntele RARAU este atestat de Herodot un antic grec cu numele ARARUS desi este pozitionat in sudul Romaniei.A RARU = fara litera a devine RARU adica RARAU.
8.Raul HIERASU in realitate SHIERASU din shiru, shiruire de ape, SHIROAIE este raul SIRETU. etc(shiriu)
9. Muntele RARAU si probabil raul care curge langa el este atestat de Herodot un antic grec cu numele ARARUS pozitionat in sudul Romaniei. A – RARU = fara litera A devine RARU adica RARAU.
10. Raul PRUTU atestat ca PURETU,inseamna PARAU ,sau PA RAUTZ .(RAU, PARAU).
11.Avem atestata localitatea dacica UDATA (Hydata), dar si actual localitatea UDA si raul UDA .
12. ARGESENII sunt AR-GETENII adica AR-GETII din cetatea AR-GETIA, adica ARGINTIA, cetatea de ARGINT, locuita de GETII , pe malul Argesului si localitatea ARGETOAIA . Exista si localitati si triburi dacice atestate de Ptolemeu , Buridavensii și Cotensii și mai jos de ei Albocensii, Potulatensii. In premiera o sa aflati inclusiv redactia ca aceste denumiri exista si azi in partea de sud a Romaniei.
Ce mica e lumea nu este asa .Dacii vorbeau romaneste.

Octombrie 12, 2014 at 13:26 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog