BlogPost.Timpul.md

(INSOMNIA) Cauze și Consecinţe

getting-to-sleep-becomes-work

Somnul este o parte esenţială a vieţii, pentru că în trup fiind, resimţim multe limitări. Somnul înseamnă odină, recuperare, regenerare, hănire, energizare şi vindecare la nivelul tuturor sistemelor din organism. Activităţile complexe la care suntem solicitaţi zilnic pot fi foarte obositoare, iar somnul este modul natural de recuperare. Uneori însă, indiferent de ceea ce corpul nostru cere şi are nevoie, ne aflăm în imposibilitatea de a adormi şi dormi bine. 

Pentru cei mai mulţi oameni, simptomele de insomnie apar doar la nivelul unei nopţi, o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru alţii, simptomele sunt recurente, caz în care se va pune diagnosticul de insomnie.

Netratată la timp sau în mod corespunzător, insomnia poate produce o serie de efecte negative asupra organismului. De exemplu, persoanele care nu primesc cantităţi suficiente de somn au un risc mai mare de a suferi de depresie, anxietate cronică, sau de a dezvolta deficienţe mentale. De asemenea, insomnia poate duce la boli de inimă sau accidente naturale acasă, la locul de muncă, la volan, etc. În ceea ce priveşte starea de spirit a persoanelor care suferă de insomnie, acestea sunt mai susceptibile de a fi neproductive, de a se simţi descurajate şi triste, din pricină că ele se află mereu la jumătatea distanţei dintre somn şi veghe.

1. Alcoolul şi nicotina

Foarte mulţi aleg să să apeleze la alcool sau nicotină, fie pentru a induce somnul, fie pentru a obţine un impuls de energie după o noapte nedormită sau de nesomn. Aceasta este o alegere proastă, deoarece aceste stimulente au un efect temporar şi pot produce efecte negative asupra sănătăţii pe termen lung, din cauză că pot exacerba ciclul negativ de insomnie prin faptul că forţează organismul să rămână treaz. Această luptă internă reprezintă un factor de stres în plus pentru organism. Prin reducerea alcoolului şi tutunului din rutina zilnică, mai ales după-amiaza sau seara, corpul poate ajunge din nou într-o stare naturală de oboseală care necesită somn. Specialiştii interzic consumul de alcool şi tutun după ora 14, pentru a beneficia de un program de somn normal. Insomnia din cauza alcoolului este mai răspândită la femei decât la bărbaţi. Consumul de nicotină şi alcool urmat de abstinenţă ulterioară, chiar şi pe termen scurt, poate duce la insomnie.

2. Mâncatul noaptea târziu

Mesele cu 2-3 ore înainte de culcare pot produce o stimulare în organism să rămână în starea de trezvie. Aceasta se întâmplă deoarece corpul va dori în mod natural să metabolizeze şi să digere alimentele. Dacă ai de gând să mănânci totuşi ceva la miez de noapte, încearcă să eviţi carbohidraţii rafinaţi şi produse îndulcite cu zahăr excesiv, deoarece acestea cresc nivelul de adrenalină şi cortizol, şi implicit cresc dorinţa organismului de a rămâne treaz.

Alimentele care conţin glucide complexe sunt o alegere mai potrivită pentru timpul nopţii, cum sunt fulgi de ovăz, pâinea sau cerealele integrale. Acestea pot reglementa nivelul de glucoză într-un mod natural şi pot stimula secreţia de serotonină din organism – un neurotransmiţător care induce o stare de relaxare şi de confort. Serotonina este apoi convertită în melatonină în creier – care este un agent de soporific (somnifer) renumit.

3. Activitatea fizică şi mentală

A fi activ îainte de culcare nu este neapărat un lucru rău, deoarece activitatea fizică poae elibera serotonina şi alte substanţe chimice care induc somnul în mod natural. Trebuie evitat însă efortul intens.

Există o veche zicală care spune că nu trbeuie să mergi niciodată la culcare supărat, ceea ce s-a dovedit de multe ori a fi adevărat. Fiind supra-stimulat mental înseamnă a-i furniza minţii un material de digerat când ea încearcă să se relaxeze şi să atingă o stare de odihnă.

Cărţile cu subiect intrigant, filmele de acţiune cu suspans, angajarea în conversaţii grele sau în eforturi mari pot sau creşte activitatea neuronală, ceea ce duce la inhibarea efectelor hormonilor responsabili cu inducerea somnul.

4. Un “pui de somn”

Nu contează cât de confortabilă ţi se canapeaua într-o duminică după-amiază, „puii de somn# sau dormitul pe apucate pot deregla şi mai mult somnul natural de noapte la persoanele insomniace.

Aceastaă întrerupere a modului normal de somn poate antrena corpul într-o stare de oboseală în timpul zilei şi într-una de alertă pe timp de noapte, ceea ce accentuează tendinţa de a fi treaz atunci când vrei să dormi. Dormitul pe apucate este un obicei prost, una din rutinele care se pot dezobişnui cel mai greu, odată ce s-a solidificat în ritmul circadian normal.

5. Muzica

Multe persoane care suferă de insomnie găsesc o anume eliberare în muzică, deşi muzica de top rock sau de înaltă energie nu este cea mai bună cale. Muzica liniştitoare, cum este jazzul moale sau muzica instrumetală, fara versuri este de obicei recomandată, deoarece poate induce o stare de relaxare la nivelul minţii.

Multe persoane care sufera de insomnie sunt hipersensibile la stimulii din jurul lor, astfel încât tăcerea poate fi aproape asurzitoare. Aceştia se concentrează pe fiecare scârţâit şi şoaptă din cameră, ceea ce nu permite minţii lor să se relaxeze. Muzica poate adormi.

6. Necesitatea unui program de somn

Viaţa poate fi imprevizibilă, dar cei care se luptă cu insomnia sunt nevoiţi să-şi construiască un program de somn de care să se alipească în mod constant. Variaţiile activităţilor şi comportamentelor noastre zilnice – consumul excesiv de alcool, nopţi târzii, trezitul dimineaţa devreme, ture de noapte, weekend leneş – toate acestea duc la şi mai multă confuzie pentru ciclul natural al somnului de noapte. Pentru a stabili un ritm circadian benefic pentru somn, este bine ca fiecare să încerce să identifice un program realist care să-i permită corpului să anticipeze următoarele mişcări, şi astfel să se supună mai uşor la programul de zi cu zi.

 

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog