BlogPost.Timpul.md

Ocrotirea Sănătăţii în cifre statistice

spital
Imagine:vrn.ro
 

Despre situaţia reală în medicina noastră este aproape imposibil să-ţi faci o concluzie realistă, datorită dezinformaţiei aruncată în public din toate părţile.

Din fericire există statistici, care pot fi studiate de sine stătător.

Din mulţimea de date existente vă propun 10 tabele; care după părerea mea reflectă vectorul dezvoldării Ocrotirii Sănătăţii în Republica Moldova.

Toate datele au fost preluate de pe pagina oficială a Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova.
Din păcate lipsesc statisticile pe ultimele 18 luni, însă tendinţa generală oricum este clară.

Pentru a mări tabelele daţi click pe ele.

La capitolul patologii oncologice, cum şi  era  de aşteptat avem veşti proaste.

În tabelul de mai jos vedem numărul bolnavilor înregistraţi cu diferite tipuri de tumori.

tumori

În următorul tabel avem prezentat numărul pacienţilor înregistraţi cu tumori maligne.

tumori-maligne

Dauna stilului de viaţă, preluat de noi în ultimile decenii, este prezentat cum nu se poate mai bine în tabelul de mai jos, care cuprinde bolile de nutriţie, endocrine şi cele metabolice.

metabolism

Un alt indicator relevant este numărul de copii născuţi cu malformaţii congenitale. De luat în considerare că numărul copiilor născuţi cu malformaţii nu scade pe parcursul ultimilor 10 ani cu toate că metodele de diagnostic prenatal au făcut progrese mari şi marea majoritate a copiilor depistati cu malformaţii sunt nimiciţi prin avort.

malformatii

Dacă mai sus am luat vorba de avorturi, vă prezint numărul total al întreruperilor de sarcină, pe ani. În tabel sunt prezentate doar cifrele oficiale, adică doar acele avorturi care au fost înregistrate, însă numărul lor real este cu mult mai mare.

avorturi-total

Despre sănătatea unei naţiuni ne dăm seama imediat examinând capacitatea de reproducere a femeilor. În următorul tabel se vede clar cum femeile noastre pierd capacitatea de reproducere.

Sterilitate

Despre nivelul igienei noastre alimentare, ne vorbeşte numărul cazurilor înregistrate de salmoneloză

salmoneloza

Alt indicator important este rata de creştere a narcomaniei şi toxicomaniei.

narcomania

Nu aşi fi omis în nici un caz tabelul cu dinamica răspândirii HIV(SIDA).

HIVSIDA

Şi la desert am lăsat tabelul cu cheltuielile alocate din buget pentru Ocrotirea Sănătăţii.
Ca să nu ziceţi că eu ţin cu ursul vă invit pe voi să apreciaţi desinestătător, în ce an şi cine a fost la guvernare, cine a aprobat bugetul pe acel an, care a fost rata de inflaţie pe parcursul acestor ani.
Luând în calcul numărul de bolnavi şi suma alocată(minus inflaţia) pe fiecare an, încercaţi să vedeţi în dinamică care este tendinţa de finanţare pe cap de bolnav.

Vedeţi dacă o să obţineţi aceleaşi cifre înbucurătoare pe care le auziţi la dările de seamă telivizate sau o să ajungeţi la concluzia că mai bine vă îmbolnăveaţi anul trecut decât anul viitor?
Eu vă ofer doar cifrele rezultatul îl calculaţi singurei.

cheltuieli-sanatate

Nu vă pare că lumina din departare, despre care ne povestesc la televizor politicienii, nui nici pe de parte lumina de la capatul tunelului, ci mai degrabă un alt tren, care ne vine în întampinare?

sursa: iontcaci.info

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog