BlogPost.Timpul.md

Cum să treci de la industria turismului la artizanatul călătoriei

2 milioane de turişti vizitează în fiecare an Sorrento.*

În această mică perlă a golfului Napoli, torentul uman loveşte întotdeauna din aceleaşi două direcţii. El pătrunde dis de dimineaţă dinspre Marina Piccola, portul aşezat chiar sub stânca pe care e construită aşezarea, şi dinspre gară, aflată în partea de sus a oraşului, la poalele munţilor. Şuvoaiele inundă străduţele înguste, concurând pentru o palmă de caldarâm cu scuterele bâzâitoare şi cu maşinuţele ciobite ale localnicilor, se scurg capilar prin zecile de magazine cu artizanat local, dar fabricat în China, apoi se reunesc şi se rotesc în jurul pieţei centrale, înainte de a începe o migraţie pendulară de-a curmezişul oraşului, pe axul străzii principale, o arteră cu sens unic, de o generoasă** lăţime de 10 metri, lungă de aproape 2 km, ancorată de spitalul orăşenesc, la un capăt, şi un cvartal de blocuri cochete, de trei etaje, la celălalt.

map_of_sorrento

Marile mărci ale consumerismului aici se află – poşete cu iniţiale, tricouri cu căluţ, pantofi cu crocodil, şepci cu rechin. Aici este bling-bling-ul planetei, aici locuieşte luxul în vitrine, aici miroase a creme scumpe, a piele moale şi a valută forte – dar tot aici pute şi a transpiraţie, a răsuflare acră şi a haine ţinute câte o săptămâna prin valize. Parfumul bogăţiei se amestecă cu duhoarea turiştilor coborâţi din autocare şi transportaţi precum ciurdele, de la un obiectiv la altul, că să vadă tot şi să nu-nţeleagă nimic. Aşa e turismul, de ceva vreme: mişcare de mase şi alergătură după program, hrană globalizată şi experienţe lipsite de conţinut.

Dacă turismul este o industrie, noi, turiştii, îi suntem materia primă.

Industriei turismului i se opune artizanatul călătoriei – acel gen de deplasare fără grabă şi descoperire detaliată, aproape hedonistică, a locurilor, oamenilor, culturii locurilor vizitate. Turismul de lux a devenit comun: ţine doar de bani. Călătoria este noul lux, pentru că are nevoie de timp. Puţini suntem atât de bogaţi încât să ne permitem călătorii, nu vacanţe.

Situaţia nu e însă totalmente lipsită de speranţă. Ne putem transforma din turişti în călători, fiecare dintre noi, măcar câte un pic, pentru răsfăţ, în fiecare vacanţă – şi e şi foarte simplu, până la urmă. Ajunge doar să căutăm şi să găsim o poveste.

În Sorrento, mică perla din golful Napoli, invadată anual de 2 milioane de turişti, povestea aşteaptă să fie descoperită chiar pe bulevardul central, în spatele unor ziduri cenuşii, anoste, unde poate fi găsit rezultatul încăpăţânării a 10 generaţii: 2 hectare de portocali şi lămâi, în total 1.500 de arbori bătrâni chiar şi de 300 de ani. Este livada familiei Cataldo, care a cumpărat-o de la fostul proprietar la 1800, proprietar care o deţinea, prin familia lui, de altă sută de ani.

Livada este deschisă vizitatorilor, care sunt invitaţi să petreacă aici câteva minute de linişte pe una dintre băncuţele bătrâne dintre copaci şi, dacă ajung până în fundul grădinii, să guste, din partea casei, un limoncello, şi poate să şi cumpere ceva, dacă doresc. Nu vin mulţi. Paradisul nu-i pentru toată lumea.

Imaginaţi-vă, aşadar, două hectare de portocali şi lămâi, aflaţi în proprietate privată de 300 de ani, în centrul unui oraş în care metrul pătrat locuibil, într-un bloc, costă mai mult de 5.000 de euro. Ce spune asta despre cultura locului şi despre scara de valori a localnicilor? Ce poveşti însoţesc istoria acestei familii, care a ales să păstreze afacerea onestă, tradiţia, locul şi arborii, în timp ce lumea se schimba, în jur, iar alţii făceau averi din tranzacţii cu câte o palmă de pământ?

Dacă raiul miroase în vreun fel, atunci sigur miroase a floare de lămâi bătrân, la fel că în livada tăcută a familiei Cataldo din Sorrento, la doi paşi de fluviul milioanelor de turişti care n-au timp nici jumătate de oră să se transforme în călători.

(Articol publicat iniţial în campania Intră în dialog, sponsorizată de Piraeus Bank)

*cf. biroului de turism al oraşului
**după standardele sorrentine

sursa: petreanu.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog