BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net08.08.2013

Chirtoacă și proiectul „Genesis Internațional”

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

w560xh316_dorin_chirtoaca_58221100_55966200
 

Astăzi mai mulți au scris despre articolul de ieri, precum că nu ar corespunde realității. Am comentat unora că Ordine de zi, pusă ieri pe blog, este una votată deja, care nu mai poate fi modificată, însă unele puncte din aceasta pot să rămână fără vot, dacă comuniștii nu vor mai vrea să facă ”afaceri” cu Ghimpu și Chirtoacă.

În materialul de ieri am prezentat cum Chirtoacă achită facturile pentru voturile primite, atât de la Donțov, cât și de la alți consilieri.

După publicarea articolului de ieri cineva mi-a recomandat să ”sap” și să găsesc cine este de fapt acel „avocat” Chistruga Ivan.

Până la momentul când voi începe a săpa cine este Chistruga am decis să caut prin arhiva mea documente cu referire la proiectul ”Genesis Internațional”, deoarece detaliile cu privire la acest proiect sunt foarte interesante, iar articolele din Codul penal sunt ușor gâdilite, dar trecute cu vederea de CCCEC, actualmente CNA.

Potrivit documentelor, în anul 2010 a fost petrecută licitația nr. 980/10 privind reparația a 10 străzi din Chișinău. Concursul a fost câștigat de o întreprindere, denumită Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L., în fruntea căreia se spune că stă Chiril Lucinschi, deputat PLDM, fiu de ex-președinte al țării.

Firma în cauză, cu cod fiscal: 1010600006879, a fost fondată în anul 2010. Are sedii pe db. Ștefan cel Mare și pe str. Petricani, dar mai deține și secție de producere la Măgdăcești și Chetrosu.

Mai pe scurt, oficiul central al întreprinderii se află în clădirea KENTFORD (nu uitați despre cimitirul din fața acestei clădiri).

Potrivit informațiilor furnizate de instituții, întreprinderea are ca ocupație fabricarea asfaltului betonului pentru asfalt, construcția străzilor și drumurilor, publicitate, activitate de consultanță în afaceri, efectuarea sondajelor.

Deși a fost înregistrată în 2010, la data de 01/06/2010 a devenit și plătitor TVA, cu număr de înregistrare 0506120. Se vede că tânăra întreprindere a făcut repede un rulaj de peste 600 mii lei, de a fost obligată să se înregistreze în calitate de plătitor TVA, sau a făcut repejor un rulaj de 100 mii, după care a depus cererea la IFS.

Atât înregistrarea întreprinderii, cât și înregistrarea în calitate de plătitor TVA, a fost parcă încălzirea companiei pentru participarea la licitația publică, care urma să fie organizată de Primăria Chișinău.

Între-timp, Primăria Chișinău a făcut viramente importante la contul bancar deținut de Întreprinderea Municipală Regia „ExDrupo”, care este de fapt o mică întreprindere orășenească, care se ocupă de reparația străzilor și plombarea găurilor. Pe de altă parte, întreprinderea municipală, care deține utilaj, experiență și capacitate de a repara câteva străzi din Chișinău nu a fost pregătită de Primărie pentru licitația ce urma să aibă loc.

Astfel, ”ExDrupo” a primit bani la cont pentru a echilibra balanța, în scopul îndeplinirii condițiilor de participare la licitație, iar ”Edilitate” s-a limitat doar la cumpărarea caietului de sarcini.

S-au arătat interesați de participarea la licitație tocmai 9 întreprinderi. Nu se cunoaște câte din acestea au cumpărat caietul doare „să fie”, dar se știe cu certitudine că la licitație au participat doar două întreprinderi. Potrivit documentului de deschidere a licitației, a participat „ExDrupo” și Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L.

Întreprinderea municipală a pierdut licitația, după cum și era de așteptat, deoarece a prezentat o capacitate de lucru doar pentru câteva străzi și lipsă de utilaj tehnic. A ieșit învingătoare Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L.

Licitația a fost deschisă pe data de 23 august 2013 (proces-verbal nr. 2 privind deschiderea licitației nr. 980/10), iar câștigătorul a fost anunțat la 3 septembrie 2010 (proces-verbal nr. 2/1 privind adjudecarea execuției lucrărilor care fac obiectul licitației nr. 980/10).

Înainte de licitație, după cum am menționat, au fost făcute pregătiri detaliate, pentru ca totul să fie perfect. Însă, nu doar aceste pregătiri au fost, dar s-a umblat și la cadrele care au executat planul de prejudiciere a capitalei. Astfel, Țârnă (fostul de la transporturi, cred că-l mai țineți minte cum a reparat Alba Iulia) nu a fost inclus în Comisia de Licitație, dar a fost inclus Boldurescu. În mod normal Țărnă trebuia să fie în acea comisie, ocupând funcția de președinte, ori de vice, deoarece era, la acel moment, șeful instituției care răspunde direct de drumuri și de construcția acestora.

Dintr-un document remis CCCEC (acum CNA), se transmite că Dorin Chirtoacă singur a înființat comisia, punând acolo persoanele conform bunului său plac, prin Dispoziția primarului General al mun. Chișinău nr. 767 a-d din 13 august 2010.

În continuare, Chirtoacă a semnat contractul de împrumut a sumei de 162 497 541,44 lei, de la compania Turbine Real Estate Holdings, Llc, înființată la sfârșitul lunii septembrie 2009, cu un an înaintea petrecerii licitației de reparație a drumurilor, favorizând Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L, în detrimentul celorlalți participanți la licitație și cei care au cumpărat caietul de sarcini.

Atunci presa a scris despre faptul că Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L ar aparține lui Chiril Lucinschi, iar banii au fost luați de fapt de la întreprindere offshore, înregistrată în Boston.

Deși Chirtoacă spunea că totul este legal și perfect făcut, aceștia nu au prezentat documentele la Oficiul teritorial de stat al Cancelariei de Stat.

Prin răspunsul din 9 august 2011, Oficiul a informat că este în imposibilitatea controlului licitației cu privire la reparația drumurilor, câștigată de Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L, deoarece primăria nu a prezentat documentele, fapt pentru care CMC a fost atenționat și de câteva ori au fost solicitate documentele în cauză.

Astfel, Dorin Chirtoacă a anunțat că CMC a votat pentru reparația drumurilor, pentru credit și pentru licitație, însă documentul nu a fost supus controlului judiciar, după cum a confirmat și Cancelaria de Stat.

Mai sus am scris că CCCEC a trecut cu vederea mai multe ilegalități, deși a fost sesizat prin prisma art. 243, 245, 246, 257, 324, 326, 327 Cod penal, care cuprinde spălare de bani, abuz în serviciu, corupție și trafic de influență.

Tot mai sus am scris și despre sediul KENTFORD, unde se află și sediul Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L.

Probabil mulți vă aduceți aminte despre cimitirul care urma să fie construit acolo. Păi iată, se pare că legătura dintre Primărie – Î.C.S. „Genesis Internațional” S.R.L – S.A. „Accent Electronic” este același Chiril Lucinschi, iar construirea necropolei ar fi un alt picior crescut din proiectul Genesis, despre care Chirtoacă tot anunțat, sus și tare, că este un parteneriat public-privat, numai că până la urmă banii tot primăria a dat, iar de parteneriat nici vorbă.

Atunci nimeni din KENTFORD nu a făcut gălăgie că chiar în fața loc se va construi o biserică, după care nu se va vedea sediul lor. Potrivit publicației Timpul, articol din 2012, reiese că proprietarul S.A. „Accent Electronic” este un apropiat al familiei Lucinschi, care pe timpul guvernării lui „Petru” câștiga majoritatea concursurilor legate de banii publici. La întreprinderea dată au fost făcute controale, FISC a stabilit ceva legături dubioase, afaceri cu firme fantomă și spălare de bani, dar totul s-a închis, de parcă nici nu a fost.

Iată că, cinstitul și incoruptibilul primar Dorin Chirtoacă este implicat, până peste urechi, într-o afacere dubioasă, iar liberalii îl tot apără, de parcă este cel mai cinstit om de pe pământ.

Oameni buni, cum a spus și Dna Cornelia Cozonac, corupția va înceta când ne vom implica personal. Dacă cunoașteți pe cineva care a luat mită, sau este implicat în afaceri dubioase, nu ezitați să comunicați sau să scrieți despre aceasta, pentru că, în caz contrar, în Moldova nimic nu se va mișca și ne vor fura degrabă până și chiloții de pe noi.

Va continua

Raspuns cancelaria de stat

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog