BlogPost.Timpul.md

Cum am aflat eu că, de fapt, România este doar mahalaua vecină

4165463893_7f3ba04b4f
 

Cei mai atenţi dintre voi ştiţi că sunt în Chişinău zilele astea. Căci v-am raportat episodul cu Vama Albiţa, care a stârnit furtuni internetice şi manifestări ale părerismului unora şi ale grobianismului 2.0 al altora. În fine, vorba aia, as long as they link me… =)) O să revin, după ce mă bucur de zilele astea faine aici, cu o analiză (mult spus, desigur, dar vreau să par şi eu interesant, fireşte) despre ce cred eu în legătură cu reacţiile la postarea mea. O să fie fun. Dar nu 100%.

Sunt sigur că o să mi-o fur straşnic (e un cuvânt des folosit aici) pentru rândurile de mai jos. Dar, aşa cum am făcut în cazul postării despre trecerea frontierei, aşa fac şi aici, adică scriu exact ce cred au că am văzut şi ce mi s-a întâmplat. Ceea ce o să fac, fireşte, cât o să prestez eu acilea pe plantaţia 2.0, indiferent de ce mi-or zice unii sau alţii, care mai de care mai… dar să începem.

Meanwhile, cum ar spune gabonezul ajuns în Madagascar, hai mai bine să vă spun, pe scurt (căci ies imediat în oraş să mai fac nişte ture), primele mele impresii despre Chişinău şi despre ce am executat pe acilea. În primul rând, cred că cel mai frumos lucru la acest oraş este poziţionarea lui, pe şapte coline, ceea ce face ca traversarea lui să fie una plăcută vederii şi să te gândeşti că ar putea fi un oraş de mega-angajament dacă ar fi. Numai că, cel puţin în acest moment, nu prea este.  E frumuşel prin anumite părţi, are câteva locuri simpatice foc, dar feelingul general pe care ţi-l dă este de oraş mare românesc de acum câţiva ani buni. Adică mai este rost de lucrat din plin la multe părţi din Chişinău, dar fondul pe care se poate lucra este unul foarte, foarte bun.

Căci da, categoric, Chişinăul are un masiv feeling românesc. Parcă ajungi în acel “acasă” pe care îl simţi de fiecare dată când mergi într-un oraş din România în care nu ai mai fost. Nu are rost să detaliem aici, căci ştiţi fiecare dintre voi ce înseamnă acest “feeling”. Eu aşa l-am avut, de Românie. Singurele lucruri care ies cumva din peisaj sunt cuvintele în rusă pe care le vezi şi le auzi în anumite contexte şi în anumite locuri.

Apropo de rusă, faptul că vezi relativ rar prezenţa acestei limbi a fost unul din motivele care m-au făcut să ridic sprânceana. Căci eu venisem preparat, ca să zic aşa, de ce citisem şi de poveştile unora cu care m-am întâlnit cum că ruşii bobinează la greu aici şi forţează multe lucruri. O fi, nu zic nu, nu mă pricep, dar din ce am văzut eu Rusia este minoritară la greu în Chişinău, dacă îmi permiteţi forţarea exprimativă.

De departe cel mai naşpa aspect al Chişinăului sunt drumurile. Pe care nu mă sfiesc să la categorisesc fix aşa: catastrofale. Şi o zic eu ca român asta. Deci  vă daţi seama ce crede un occidental de ăla obişnuit să nu i se mişte cafeaua în maşină. De multe ori gropile şi ondulările care te scutură şi de ondulează îţi strică tot feng shuiul plimbatului cu maşina prin Chişinău.

Şi dacă tot suntem la capitolul dezamăgiri, hai să vi le zic repede pe două dintre ele. Roata Vremii este un local care mi-a fost recomandat de multă lume. Aşa că aseară am fost la locul faptei. Rar mi s-a întâmplat ceva mai ciudat, cu o chelneriţă speriată de faptul că suntem gaşcă mare de 15 persoane (în condiţiile în care restaurantul era gol pe trei sferturi), cu un patron (sau administrator, nuş ce era) agitat la modul masiv şi care ne-a spus repezit că “trebuie sa comandaţi şi băutura şi mâncare în acelaşi timp, că altfel nu dovedim“, deşi, repet, erau doar câteva mese ocupate. În fine, dă-i pace. Nu aveau nici un fel de bere locală. Nada. Doar una rusească şi în rest clasicile internaţionale. Not funny, din punctul meu de vedere. Iar mâncarea a fost ok, dar nu mai mult de atât. Una peste alta, o experienţă pe care nu aş repeta-o.

Magazinul de la fabrica Bucuria. Unde se fac bomboanele alea minunate, despre care am scris de atâtea ori. Normal că eram extrem de curios să le văd la sursă, cum ar veni. Tristeţe maximă, mai bine nu mă duceam. Căci magazinul de prezentare arată cam cum arată un magazin sătesc într-o comună mai răsărită de la noi. Iar tanti aia care servea acolo, aiaiaiaiaiaiai, cred că de cel puţin 10 ani nu am mai văzut o scârbă şi un sictir mai mare faţă de clienţi cum ne-a arătat ea. Am şi ieşit din magazin (eram cu o gaşcă mai mare) ca să nu mă enervez şi să nu încep să îi bat obrazul la duduie şi să stric astfel feng shuiul celorlalţi. Rămân fan al bomboanelor Bucuria (favoritul meu: Chişinăul de seară), dar o să încer să uit cât de repede experienţa asta.

No bun, acum părţile frumoase. Am fost la Mileştii Mici. Am rămas cu gura căscată. Încă o mai am aşa, zău :)) O să scriu în detaliu despre cum a fost să mă plimb cu maşina prin cramă şi despre lucrurile pe care le-am văzut şi pe care le-am, fireşte, cumpărat de acolo 😀 Apoi, ţin neapărat să vă raportez, că am testat 6 beri locale. Mă rog, 4 erau ruseşti, dar io le-am băut în Chişinău, deci o să scriu despre ele în acest context. Pe blogdebere.ro o să fie prestaţia. Cât de repede cu putinţă.

Ştiţi ce? Acum îmi dau seama că am greşit mai sus când am spus că partea cu colinele este cel mai frumos lucru la Chişinău. Am greşit rău. Pentru că, de departe (de undeva de pe Lună), cel mai frumos  lucru pe care îl are Chişinăul, în viziunea mea, sunt oamenii pe care i-am întâlnit aici. Da, ştiu, este un clişeu, dar unul teribil de adevărat. Sigur că o fi şi PR din partea lor (“măh, vezi că vine ăsta, hai să îl rupem să îi arătăm cât suntem de buni“), dar extraordinar câtă ospitalitate pot să arate oamenii ăştia. Uneori prea multă, zău :)) Căci abia ce ne ridicam de la o masă şi de la un pahar excelent de vin, că eram informat că trebuie să mergem în altă parte, unde ne aştepta acelaşi tratament. Iar eu, mă înţelegeţi, pus în faţa unor bucate de mare angajament (pfoai, cum sunt plăcintele astea…) şi în faţa unor bărdace de vin de foioioioi, prestam ce să fac, lăsaţi-mă în păcatele mele… :))

Ia hai să vă explic faza cu titlul, aia cu mahalaua vecină. Eram în cramă la Mileştii Mici, unde un violonist şi un acordionist ne cântau ceva de dor şi jale. Şi îl aud pe violonist că zice “şi pentru că sunteţi din mahalaua vecină, o să vă cântăm Ciprian Porumbescu“. Eu rămân un pic interzis, după care cuplez că vorbeşte de România şi încep să râd. Căci, fireşte, în mintea mea “mahala” înseamnă ce înseamna pentru toţi românii (cred….). Când, de fapt, urma să aflu mai pe seară, moldovenii spun “mahala” cu drag, pentru că se referă la cei din vecinătate apropiată, alături de care formează o comunitate unită 🙂

sursa: chinezu.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog