BlogPost.Timpul.md

Pe Timofti l-au chemat, și Timofti a plecat!

putin-si-timofti1
Imagine:ria.ru
 

Așadar, președintele Republicii Moldova a fost la Kiev, unde s-au celebrat 1025 de ani de la creștinarea rușilor kieveni.

timofti-in-kiev1

 

Constatări:

1. A fost Putin – invitatul „strategic”, a fost Ianukovici – gazda, și au fost și doi figuranți – Timofti și Nikolic, președintele Serbiei.

(O situație care amintește oarecum de „cazul” regiunilor secesioniste georgiene Abhazia și Osetia de sud, recunoscute doar de Rusia, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Tuvalu și, cu intermitențe, de Vanuatu.)

Prezența președintelui moldovean, poate chiar mai mult decât a celui sârb, alături de Putin și Ianukovici, nu doar că n-a atenuat absența de la festivitățile în cauză a șefilor unor state mai importante, (nu neapărat a celorlalte ortodoxe prin tradiție: România, Grecia, Bulgaria, Georgia etc.), ci dimpotrivă a accentuat și mai mult lipsa acestora. (Au fost invitați oficial și președintele român, șipreședintele bulgar.)

Iar refuzul belarusului Lukaşenko de-a asista alături de „frații” rus și ucrainean, Putin și Ianukovici, la celebrarea începuturilor celor trei națiuni slave răsăritene, este cel puțin sugestiv. (Remarcă pentru înfocații de la o vreme promotori ai aderării Republicii Moldova la uniunea ruso-belaruso-kazahă. Pe care cu siguranță o vor considera absolut irelevantă…)

2. Deși au fost prezenți delegați ai tuturor bisericilor ortodoxe, (și la Moscova, și la Kiev, și în continuare la Minsk), întâi-stătători au fost doar 8 (din 14), cea mai notabilă absență fiind cea a Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu I. Or, anume Patriarhia Constantinopolului este cea care i-a creștinat pe rușii kieveni, și pe care i-a păstorit secole la rând!

3. Fiind vorba de celebrarea unui eveniment religios, semnificativ doar pentru anumite confesiuni, este neclară postura în care au fost prezenți cei 4 președinți de state laice. Mai ales în ce-l privește pe președintele rus, concetățenii căruia se declară creștini în proporție de sub 50%.

4. Fiind vorba de celebrarea unui eveniment pe care-l cinstesc mai multe grupări bisericești ucrainene, este cel puțin nepotrivită favorizarea pe față a uneia din ele (a Mitropoliei ucrainene subordonată Moscovei) de către președintele (statul) ucrainean. Favorizare care i-a implicat în egală măsură și pe Timofti, și pe Putin, și pe Nikolic, în calitatea lor de reprezentanți ai Republicii Moldova, Rusiei și Serbiei, or, relațiile bilaterale statale presupun, prin definiție, colaborarea cu „poporul” (statul) partener în întregul lui.

harta-religiilor-ucrainei

 

5. În cadrul întrevederii oficiale cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele Ucrainei Victor Ianukovici l-a felicitat pe moldoveanul nostru „cu ocazia sărbătoririi a 1025 de la botezul Rusiei Kievene” (!), menţionând că „în Kiev se desfăşoară un eveniment care ne permite încă o dată să rememorăm rădăcinile istoriei noastre comune” (!!!).

intrevederea-ianukovici-timofti-27-iulie-2013-kiev

 

Fără a comenta aberațiile șefului de stat ucrainean, trebuie s-o spunem franc (odată și odată): Ucraina nu este deloc așa cum încercăm din răsputeri să ne-o închipuim. În confruntarea noastră, a Republicii Moldova, cu Federația Rusă.

Ucraina nu este nici imparțială, nici interesată de aplanarea divergențelor care marchează relațiile moldo-ruse. Ba mai mult chiar: Ucraina susține invariabil punctul de vedere al Rusiei. Şi nu doar în privința așa-zisei „Transnistrii”.

putin-ianukovici-timofti-nikolic

 

Concluzionând:

Întrebarea pe care și-au pus-o mulți în urma vizitei-surpriză a președintelui moldovean în capitala statului vecin din est, „ce-a căutat Timofti în Kiev?”, poate părea firească. Însă e cu siguranță inutilă.

Pe Timofti l-au chemat la Kiev și Timofti a plecat la Kiev!

Întrebarea mai necesară e cât timp o să mai punem în fruntea statului astfel de persoane?

Care pleacă oriunde și oricând le-o cere „strategicul” Kremlin.

Și care se pleacă oriunde și oricând văd o „cizmă muscălească”.

Realități:

Deși nu există, ca în cazul rușilor, o dată exactă a creștinării moldovenilor, mai mulți istorici consideră că răspândirea creștinismului în spațiul românesc a început înainte de 988.

Ce este cert însă, e că acest proces s-a desfășurat pe linia bulgaro-bizantino-grecească, biserica moldovenilor evoluând independent (paralel) față de cea a rușilor.

Totuși, astăzi peste 1000 de lăcașuri sfinte ale moldovenilor sunt închinate Bisericii Ruse.

sursa: natiadinurma.wordpress.com

Urmărește-ne pe Twitter!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Pentru mine 10 MAI este ziua nationala a Romaniei. Romania are un singur imn '' Traiasca Regele''.

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog