BlogPost.Timpul.md

Pe scara socială, mai bine nu iei liftul

trapped_in_lift_01

„Mi-a luat 20 de ani să am succes peste noapte.” Afirmația îi aparține actorului indian Shahrukh Khan, „Regele Bollywood-ului”. Peste 70 de filme la activ, 14 premii Filmfare și o distincție guvernamentală pentru contribuția sa la dezvoltarea cinematografiei indiene sunt suficiente motive să îl credem pe cuvânt când spune că trebuie să muncești ca să ai succes.

 Dar ce se întâmplă cu oamenii care muncesc în disperare și nu ating succesul sperat?

Cum de riscul de sărăcie a crescut  în Europa de la 17% la 23% în doar doi ani? Înseamnă că nu mai muncim suficient de intens? Sau nu cumva succesul mai ține și de altceva decât de muncă?

Sunt de bun simț afirmațiile că succesul care durează nu se obține peste noapte și că nu trebuie să-ți dai la schimb valorile (castitate, sănătate, integritate) ca să ai succes. În mod clar, mult mai benefică este mentalitatea reușitei prin muncă, prin efort și perseverență.

Însă, la fel de adevărat este că există o gândire superioară acestei combinații de stoicism și competiție capitalistă care ne cuprinde tot mai frenetic de la un an la altul.

Alain de Botton a scris o carte care arată dezavantajele obsesiei noastre de a „urca pe scara socială”. Unul dintre aceste dezavantaje este anxietatea de statut. Oamenii se îngrijorează obsesiv cu privire la percepția altora despre ei și la măsura propriului succes. Asta fiindcă, așa cum explică autorul, „oamenii tind să se poarte mai frumos cu noi dacă suntem mai sus pe scara socială”. Botton spune că anxietatea cronică privind statutul social este un efect secundar inevitabil al oricărei societăți democratice și egalitariene.

Și-atunci care e soluția? Să ne întoarcem la comunism? Nu, ci mai degrabă să ne lărgim perspectiva astfel încât să cuprindă și ideea că există oameni deștepți, capabili, harnici și buni, care deși își folosesc la maxim talentele, nu au un succes spectaculos.

Sigur că munca este utilă, însă munca în sine nu e suficientă pentru succes. Reușita depinde de o paletă întreagă de factori și circumstanțe, pe care nu avem neapărat puterea de a le controla. Există oameni care au mai puține avantaje (educație, bani, statut) și dacă nu reușesc să surmonteze handicapul, nu înseamnă neapărat că sunt niște ratați care nu au avut suficientă perspicacitate încât să își fixeze priorități corecte.

Și dacă realizez că între statutul social înalt și succes nu e un raport de egalitate, nu mă voi mai uita nici la mine cu dispreț atunci când eșuez. Succesul (1) trebuie măsurat subiectiv și (2) înseamnă să faci tot ce poți mai bine cu ceea ce ai. De aceea, un muncitor calificat, care își întreține familia (pe toate planurile) de la o zi la alta, are mai mult succes decât moștenitorul vreunui mare patron, care își face veacul prin Bamboo. Dar cine crede în fapt asta? Las studiile să răspundă: oamenii deștepți, autorul: ALINA KARTMAN

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog