- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Continentul care face ca lumea să se învârtă: Africa

Scris de: Editor la data August 1, 2013 @ 10:36 in Actualitate | No Comments

De la calculatoare, telefoane mobile, mașini și avioane, tot felul de produse pe care le folosim zilnic sunt făcute din minerale ce provin din Africa. Pentru a demonstra că nu este o exagerare să afirmi că lumea depinde de resursele naturale ale Africii, CNN a realizat un infografic [1] care arată acest lucru.

Componente cheie ale mașinilor cu care circulăm zi de zi sunt realizate din platină și rodiu. Africa de Sud a produs în 2012 72% din producția globală de platină și 83% din producția globală de rodiu. Pe lângă acesta două, Africa de Sud produce masiv și aur, diamante și cărbuni. În anul 2011 erau 513.000 de oameni angajați în sectorul minier. În ultimii 10 ani această industrie a mineritului a contribuit cu aproape 200 de miliarde de dolari la PIB-ul țării.

Telefoanele mobile, laptopurile și alte electronice mici conțin componente ce sunt făcute din tantal. Pentru multe țări africane exportul de tantal este crucial pentru economie, dar a fost folosit şi la finanțarea conflictelor din Congo. În 2011, Africa a produs 71% din producția globală din tantal, Mozambicul fiind pe primul loc în această industrie.

Tot în 2011, Africa a produs mai mult de jumătate din producția mondială de diamante, aproape trei sferturi din cea de platină și o cincime din cea de aur. Botswana este al doilea cel mai mare producător de diamante din lume. Este clasificată ca o țară cu un nivel de venit mediu, susținut de industria diamantelor, care în 2011 a însemnat jumătate din câștigurile statului.

Bateriile reîncărcabile folosesc de multe ori coblat în electrozi și au nevoie de încărcătoare portabile, ceea ce a creat o piață enormă pentru acest mineral. Ca atare, Africa a fost responsabilă pentru 58% din producția globală a cobaltului, în 2011. Mai multe state africane produc acest mineral, dar Congo le întrece pe toate. Din păcate, industria aceasta a fost exploatată și pentru finanțarea conflictelor locale.

Motoarele de la avioane sunt făcute din aliaje ce conțin de multe ori cobalt și crom, pe când alte părți ale avioanelor sunt făcute din aliaje de aluminiu. Toate aceste minerale sunt importante masiv din Africa. Doar Guineea are mai mult de jumătate din rezervele mondiale de bauxită, pe lângă alte rezerve importante de fier, diamante și aur. Se preconizează că în următorii 10 ani Guineea va deveni un producător principal de minereuri de fier și își va putea reface astfel economia.

Africa mai produce cărbuni, uraniu și gaz. Uraniul este sursa puterii nucleare, care furnizează aproximativ 14% din necesarul de electricitate, la nivel global. Nigeria, Namibia și Malawi sunt țările africane care în 2011 au fost responsabile de 16% din producția globală de uraniu.

Petrolul nu este cea mai importantă sursă de venit a Africii, dar cu 11% din producția la nivel global, este demnă de luat în seamă. Nigeria stă cel mai bine la acest sector, care include petrol brut, gaze naturale și produse din petrol rafinat. Nigeria are destule rezerve de petrol pentru a menține aportul de 11% din producția globală, pentru încă 40 de ani.

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/08/01/continentul-care-face-ca-lumea-sa-se-invarta-africa/

URLs in this post:

[1] infografic: http://edition.cnn.com/2013/07/25/world/africa/africa-resources-fuel-world/index.html?hpt=hp_c4

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.