BlogPost.Timpul.md

Dragostea nu moare, Maitreyi Devi

Întotdeauna mi-au plăcut cărţile cu personaje şi întâmplări reale, iar acestea două – “Maitreyi” de Mircea Eliade şi “Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi au fost o adevărată delectare.

1930. Acesta este anul când cei doi scriitori au trăit cea mai frumoasă şi tulburătoare poveste de dragoste. La vârsta de 23 de ani Eliade primeşte o bursă pentru studii în India. Aici o cunoaşte pe fiica profesorului Dasgupta – Maitreyi, de care se îndrăgosteşte. Povestea lor însă nu era sortită cu final fericit, aşa că Eliade a fost izgonit din casă de către tatăl fetei după ce acesta află despre legătura lor. Trei ani mai târziu apare romanul “Maitreyi”, pe care Eliade îl dedică frumoasei indience. Romanul câştigase un concurs de manuscrise pentru care poetul a fost premiat cu un cec în valoare de 20.000 lei. Primul mare succes al poetului şi cartea despre care Eliade va scrie apoi, în Memoriile sale, că nicio altă carte a sa n-a atins popularitatea de care se bucurase “Maitreyi”.

Maitreyi Devi a aflat despre romanul lui Eliade 42 de ani mai târziu, din spusele unui prieten al acestuia cu care se întâlneşte la Calcuta. Exasperată că Eliade a scris în cartea sa că a avut relaţii mai intime cu indianca, Mitreyi Devi se hotărăşte să scrie propria versiune a poveştii lor în romanul “Dragostea nu moare”.

Cei doi (Mircea Eliade şi Maitreyi Devi) se reîntâlnesc în 1973 la Cicago, pentru ultima dată.

Chiar dacă romanul “Dragostea nu moare” a fost scris la maturitate, cu o sensibilitate pătrunzătoare, nu am găsit în el profunzimea care m-a cucerit în “Maitreyi. Pe alocuri se crează impresia că romanul e scris la suprafaţă, doar ca să dezmintă anumite fapte din “Maitreyi”. Iar abundenţa detaliilor despre cultura indiana şi despre familia poetei îl lasă pe Mircea Eliade oarecum în umbră, chiar dacă Maitreyi îl califică drept personaj principal.

“Mircea si Amrita (din “Dragostea nu moare”), ca şi Allan şi Maitreyi (din “Maitreyi”), pot sta alături de nemuritoarele cupluri Paul şi Virginia, Tristan şi Isolda, Romeo şi Julieta. “Dragostea nu moare” (1976), cartea apărutaă până acum în limbile bengali, engleză, germană si română, nu are încă notorietatea planetară a romanului “Maitreyi” (1933). Ea însa inainteazî triumfal pe aceeaşi cale regală a consacrării universale.” (librarie.net)

“În literatură, scriitorul poate să renunţe la porţiuni care nu sunt în armonie cu întregul, dar viata păstreaza totul, nimeni nu poate înlătura un singur rând măcar, dacă ar fi fost posibil, aş fi şters cu toată puterea anul 1930 din viata mea. Să-l las să cadă ca pe-o frunză de pe ramura veşnic verde a vieţii mele; 1930, o frunză uscată ca dragostea mea pentru Mircea. Nu îmi mai amintesc faţa lui, şi chiar dacă mi-o amintesc, nu mai simt nici durere, nici bucurie.”
(“Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi)

sursa: raileanumariana.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog