BlogPost.Timpul.md

“DEAD MAN” – O “MIORIŢĂ” ÎN STIL AMERICAN

Iniţial, am situat idea filmului „Dead man” („Omul mort”) undeva între „Knockin’ On Heaven’s Door” şi „Fight Club”. Mai târziu, mi s-a părut cea mai adecvată comparaţia lui cu balada românească „Mioriţa”.

„Dead man” poate fi considerată o „Mioriţă” americană, unde locul mitologiei populare româneşti este luat de stilul „Western” şi spiritualitatea indiană.  Filmul nu reprezintă atât un stil epic, cu o acţiune centrală şi un erou, ci are mai curând accente lirice. „Dead man” este un „film-poem”.

Primul lui pas spre lumea de dincolo este leapădarea de tot ce îl leagă de lumea în care a trăit (iubita îl părăseşte, pierde toată averea şi locul de muncă). Următorul pas este glontele care îl condamnă la o moarte fizică, pe care este nevoit să o accepte ca pe un dat, pentru a se preschimba. William Blake de la începutul filmului nu mai are nimic comun cu William Blake (Johny Depp) de la sfârşitul filmului.

Indianul „Nobody” apare ca o mioriţă, ca un prevestitor al morţii şi ca o fiinţă nevinovată şi naivă, care are rolul de a petrece eroul liric pe ultimul drum, sfârşind prin jertfire de sine, asemenea mielului. El vorbeşte poetic, cu vorbe aparent de neînţeles, însă odată cu apropierea de punctul final,  sufletul lui William Blake şi indianul „Nobody” se sincronizează, astfel că ceea ce părea o bolboroseală iraţională, devine un mesaj foarte clar.

Într-un cuvânt, filmul este destinat celor care preferă filme intelectuale. Nu în zadar, filmul a fost filmat pe o peliculă alb-negru, în spiritul tradiţiei “noir-ului” şi “neonoir-ului” american.  Amatorii filmelor de acţiune şi umor nu vor găsi nimic ce i-ar putea impresiona. Îndeosebi, îl recomand celor care nu sunt insensibili la creaţiile lirice.

sursa: octavianracu.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog