BlogPost.Timpul.md

Renunţă la scuze şi treci la acţiuni

de-ce-unii-oameni-nu-pot-invata-din-greseli-1362063513

„Sunt prea ocupat/obosit ca să…”, „nu ştiu să…”, „nu cred că voi reuşi…” sunt doar câteva scuze prin care ne auto-sabotăm şi ne creăm singuri un handicap. Deseori inventăm tot felul de pretexte pentru că ne este frică şi încercăm astfel să ne protejăm. Rezultatul este, însă, că ajungem să ne minţim singuri şi, în acelaşi timp, să ne creăm o imagine de persoane fricoase şi leneşe. Vestea bună este că te poţi elibera de aceste scuze şi astfel îţi poţi schimba viaţa.

Cu siguranţă, fiecare dintre noi a folosit cel puţin o dată în viaţă o scuză. Fie că a fost vorba de faptul că ai întârziat la serviciu, că ai trecut de termenul limită al unei lucrări ce trebuia predată în urmă cu câteva zile sau chiar că ai mâncat o prăjitură mare cu ciocolată seara, înainte de culcare, chiar dacă erai la dietă. Întotdeauna se găseşte o scuză, ca de exemplu „nu am avut timp să realizez proiectul”, deşi în realitate am amânat începerea lui. De cele mai multe ori, acestea sunt doar mici (sau mari) minciuni pe ni le spunem nouă şi chiar şi celorlalţi pentru a justifica un anume comportament sau anumite situaţii, arată Loop of Confidence. De ce ne folosim de scuze? Pentru a ne proteja, pentru a ne simţi mai bine, pentru a evita anumite circumstanţe conflictuale, pentru a evita adevărul.

Într-un experiment realizat de psihologul Sean McCrea de la Universitatea Konstanz din Germania, el a rugat participanţii să completeze câteva teste de inteligenţă în diferite situaţii şi condiţii, arată un articol din Harvard Business Review. În urma experimentelor, cercetătorii au putut observa că, în cazul celor care au fost încurajaţi să aducă scuze pentru a justifica slaba performanţă (de exemplu, faptul că nu s-au putut concentra din cauza zgomotelor), au fost mult mai puţin motivaţi să îşi sporească abilităţile şi, în acelaşi timp, au arătat un nivel mai înalt de încredere în sine.

Câteva cauze care generează scuze

Deseori, frica este ceea ce ne alimentează nevoia de a apela la scuze, noteazăThe Daily Mind. În multe situaţii, sentimentul de frică pune stăpânire pe gândurile noastre şi ne împiedică să acţionăm, să ne atingem adevăratul potenţial. Întotdeauna va exista un gând care ne va pune beţe în roate, şoptindu-ne: „s-ar putea să nu reuşesc, voi fi dezamăgit şi voi dezamăgi”.

Realitatea este că scuzele care se nasc din frică ar putea fi exact acele bariere care stau în calea succesului tău, susţine cunoscutul autor şi trainer Larry Crane, într-un articol pentru Self Growth. Mai mult, scuzele stau în calea fericirii şi îţi periclitează uneori chiar şi sănătatea. Teama de eşec sau de a greşi te va împinge să nu iei decizii curajoase, să nu acţionezi, să nu-ţi asumi responsabilitatea, să nu te împlineşti. Chris Ruisi, business coach şi speaker motivaţional, este de părere că cea mai mare greşeală pe care cineva o face este aceea de a fi urmărit continuu de frica de a greşi, notează acesta, într-un articol, pe site-ul lui Evan Carmichael.

Lipsa de încredere în sine este un alt factor care, inevitabil, conduce la folosirea scuzelor, arată Loop of Confidence. Acestea se încadrează în categoria scuzelor pe care le folosim pentru a ne justifica în faţa propriei persoane. Fie că sunt legate de lipsa timpului, de lipsa posibilităţilor financiare sau chiar de lipsa cunoştinţelor, toate acestea denotă o stimă de sine scăzută.

O altă categorie de scuze încadrează acele pretexte folosite în faţa celorlalţi pentru a fi compătimiţi sau înţeleşi, arată aceeaşi sursă. Chiar dacă motivele pentru care nu ai reuşit, de exemplu, să termini proiectul pe care îl aveai de predat nu sunt doar rodul procrastinării, ci sunt întemeiate, ideal este să îţi asumi întotdeauna responsabilitatea pentru acţiunile tale.

Cîteva metode ca să „tăiem” scuzele de la rădăcină?

Dacă ai trecut prin experienţa renunțării la fumat sau prietenii ţi-au povestit cât de greu le-a fost să se lase de acest viciu, trebuie să ştii că a te lăsa de scuze este de 10 ori mai greu, susţine The Daily Mind. A te dezvăţa de obiceiul de a folosi scuze în loc să îţi asumi responsabilitatea şi să acţionezi necesită mult efort, dar vestea bună este că, odată ce te-ai eliberat de impulsul de a aduce mereu scuze şi uneori chiar de a le inventa, vei putea să te dezvolţi la cel mai înalt nivel.

Poate cel mai important lucru este acela de a realiza că te foloseşti prea des de scuze, notează aceeaşi sursă. Identifică acele momente când te-ai auto-sabotat în acest fel, să accepţi faptul că uneori greşeşti şi să îţi asumi responsabilitatea pentru eşecurile tale. Renunţă la scuzele care se nasc din teamă şi dovedeşte-ţi ţie, în primul rând, cât de curajos poţi fi.

Analizează fiecare părticică a vieţii tale şi a activităţilor pe care le întreprinzi sau pe care ai vrea să le faci, dar pe care le amâni prin scuze. Fie că e vorba de a ţine o dietă, a face sport, de a repara ceva în casă sau chiar de a-ţi pune în aplicare acel plan pentru înfiinţarea unei afaceri, observă cât de mult ţi-au afectat scuzele progresul. Impune-ţi, în acelaşi timp, obiective pe termen lung, chiar şi pentru următorii cinci ani şi trage linie după această perioadă. Analizează cu cât te-ai îmbunătăţit şi câte lucruri ai reuşit, ţinând cont şi de scuzele pe care le-ai utilizat în tot acest timp şi care te-au împiedicat să atingi potenţialul maxim.

Înlocuieşte scuzele care încep cu „dacă aş fi făcut…” sau „ce s-ar fi întâmplat dacă…” cu obiective, notează Harvard Business Review. Atunci când îţi creezi singur un handicap limitându-te şi găsindu-ţi scuze, ar trebui să le transformi mai degrabă în scopuri şi idei care să te motiveze să acţionezi. O mulţime de informaţii valoroase se ascund în spatele gândurilor care îţi arată ce ai fi putut face pentru a găsi o soluţie mai bună sau ce obstacole au stat în calea rezolvării lucrurilor pe care le aveai de făcut. Dacă ai impresia, de exemplu, că nu te pricepi la un anumit lucru, soluţia nu este să te scuzi folosind lipsa de cunoştinţe, ci să cauţi să îţi îmbunătăţeşti abilităţile.

Ai grijă la emoţiile negative şi învaţă să le ţii sub control. Studiile au arătat că atunci când folosim expresii de tipul „dacă aş fi făcut…”, chiar şi în scopul de a ne auto-motiva, putem să cădem uşor în capcana dezamăgirii sau a dezvoltării unei mânii asupra sinelui, adaugă Harvard Business Review. Păstrează-ţi fermitatea şi hotărârea de a te îmbunătăţi, dar nu uita să fii blând şi înţelegător cu tine însuţi.

Poţi face chiar acum un exerciţiu scurt, dar care cu siguranţă te va ajuta să îţi dai seama unde te afli când vine vorba de găsit şi formulat scuze. Ia o foaie de hârtie şi notează toate scuzele pe care le-ai folosit pe parcusul unei zile întregi. Analizează câte din justificările oferite sunt adevărate, îndreptăţite, câte ar putea să stea în calea succesului tău personal şi profesional, cîte se nasc din cauza lenii sau a procrastinării şi câte dintre acestea se nasc din teama de a greşi sau din frica de a-ţi asuma responsabilitatea pentru propriile acţiuni. Observă dacă la sfârşitul exerciţiului îţi dai seama că ai scuze pentru cam orice şi cum contribuie acestea la sabotarea propriei persoane şi la crearea de handicapuri.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog