BlogPost.Timpul.md

Femeia – o perspectivă evoluţionistă

evolution

Unele studii din psihologia evoluţionistă susţin că alianţa dintre bărbat şi femeie a apărut datorită necesităţii bărbatului ca cineva să îi păzească hrana atunci când mergea la vânătoare. Dacă presupunem că această teorie este adevărată, atunci se pare că “specia” numită femeie a început, în ultimele câteva decenii, să iasă tot mai mult la vânat… hrana fiind păzită tot mai mult de bărbaţi. Şi, având în vedere că “paza” e de foarte bună calitate, cred că nimeni nu se supără (sic!).  Această evoluţie era oarecum de aşteptat! E o teorie pe care, de altfel, o susţinea Darwin cu tărie. El spunea că, de fapt, de-a lungul timpului femeia a fost cea care a dominat, în primul rând şi cel mai important, în ceea ce priveşte selecţia partenerului cu care să îşi perpetueze sau căruia să îi perpetueze genele: “…femeile sunt mereu conştiente de valoarea propriei lor frumuseţi… Ele împrumută penele din păsările bărbaţilor…” pentru a se împodobi (Darwin, “The descent of man and selection în relation to sex”, în Freeman, 1989) şi cred că este suficient acest citat pentru a exprima o părere legată de forţa unei femei.

În timp, toate aceste mecanisme puternice ale evoluţiei au încercat să fie obstrucţionate prin reguli stricte: femeia trebuie să nască şi să crească copii, ea nu este capabilă, nici adaptată pentru a face mai mult decât hrană şi pază casei şi, în plus : “încearcă să îţi faci căminul să fie un loc de pace, ordine şi linişte unde soţul tău se poate reface trup şi suflet” (citate din “Ghidul unei bune soţii”, publicat în numărul din 13 mai 1955, al Housekeeping Monthly). Dar, în ultimele câteva decenii femeia a prins tot mai mult curaj, nu doar pentru poziții mai înalte în companii, ci și pentru anterprenoriat. Ce a dus la asta? În primul rând, contracepția! Treptat, pentru că și rata mortalității la naștere era foarte ridicată, au hotărât că e cazul să muncească nu doar să conceapă. Şi primul pas a fost făcut! Meseriile au fost puține şi au evoluat treptat, pe măsură ce aveau tot mai multe drepturi la educație și se dezvoltau cognitiv/intelectual. Mental, asta a dus la ideea unui control mai mare asupra vieţii profesionale și personale. Drept dovadă, lucrurile au evoluat la ce sunt azi – fiecare femeie are dreptul de a alege dacă dorește viață profesională sau personală, dacă dorește să facă un mix al lor, felul în care face asta, etc. Ce simte acum o femeie activă profesional? Că nu îi e ușor dar, beneficiile (de ex: câștigul financiar, recunoașterea în societate, valorizarea persoanală, etc.) sunt mai mari decât costurile (de ex: ironizarea în anumite momente, misoginismul, etc.). În plus, pentru aceste costuri au dezvoltat o serie de mecanisme (toleranță, acceptare necondiționată) care, de multe ori, le fac mai bune în afaceri decât sunt bărbații (sic!).

Astfel, dezvoltarea cognitivă ne-a adus, din fericire, la ceea ce suntem azi! Cu bune, cu rele dar cert e că am ieşit din peşteră şi media de viaţă a crescut considerabil. Asta nu datorită femeilor sau a bărbaţilor ca entităţi, ci a ceea ce ei au reuşit să construiască împreună. Şi cu toate vicisitudinile apărute, iată că femeia a reuşit să se ridice folosindu-şi, bineînţeles, propriile arme… dar sunt nişte arme care plac bărbatului atât de mult încât ele, doamnele, nu fac altceva decât să şi le adapteze în funcţie de dorinţele lui. Am putea spune, oare, că femeia de azi este expresia dorinţelor bărbatului?

Sursa foto: 2.bp.blogspot.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog