BlogPost.Timpul.md

Când iertarea devine dăunătoare

iertarea-celorlalti

Îi iert pe oamenii care l-au ucis pe soțul meu și mă rog pentru ei”, a spus văduva unui organist de biserică, ucis recent de către doi tineri, fără absolut niciun motiv. Cazul femeii impresionează și emoționează. Însă este atitudinea ei recomandabilă sau, din contră, dăunătoare?

Văduva unui organist al bisericii St. Savior din Sheffield care a fost bătut până a murit, pe drumul spre biserică, le-a oferit iertare tinerilor ce au comis actul criminal, informeazăThe Telegraph.

„Alan era un om care se lăsa condus de iubire și compasiune și el nu ar fi vrut ca niciunul dintre noi să păstreze sentimente de ură și lipsă de iertare”, a declarat soția organistului, Maureen Greaves, în vârstă de 63 de ani. Ea a spus că speră ca Jonathan Bowling de 22 de ani și Ashley Foster de 21 de ani, cei doi criminali, să analizeze corect ceea ce au făcut. După aflarea veștii despre condamnarea celor doi, văduva a afirmat că „în onoarea lui Alan și în onoarea lui Dumnezeu pe care amândoi L-am iubit, rugăciunea mea este că această poveste să nu se termine azi”. Dorința ei este ca cei doi tineri să găsească „adevărata căință” în închisoare. Ea a adăugat: „Societatea are nevoie de protecție în fața unor oameni care fac astfel de fapte rele. Sunt foarte mulțumită și ușurată de rezultatul instanței de astăzi, cu toate acestea, nicio sentință nu-l va aduce pe Alan înapoi”.

Un alt caz cu aspecte similare este cel care l-a avut în rol principal pe Rendy Andre Ichsan. În urma consumului de alcool și a provocării unui accident mortal, Rendy ar fi trebuit să fie după gratii. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat însă, el primind o condamnare de cinci ani, fără executare. Elementul surpriză a constat în faptul că tocmai familia femeii pe care a omorât-o a cerut anularea condamnării cu executare. Cei doi fraţi, o soră şi mama lor i-au spus judecătorului că vor ca Ichsan să plătească pentru ce a făcut, dar nu după gratii. Ar fi vrut ca el să facă o schimbare în lume, prin serviciul în folosul comunităţii. „Faptul că Ichsan va sta după gratii timp de zece ani nu o s-o aducă pe sora noastră înapoi. Şi atunci care este beneficiul? De aceea am luat această decizie”, a spus Art Julian, fratele lui Karen.

Între atitudinile șocante de iertare sunt și exemple cu aspect predominant negativ.Cazul Alexandra Stan este doar unul petrecut recent în România. Însă, o situație și mai complexă, înregistrată în Austria, a readus în atenția opiniei publice internaționale „sindromul Stockholm” (prin care victima nu doar că a oferit iertare, ci a început să empatizeze cu agresorul). În 1998, o fată de 10 ani, pe nume Natascha Kampusch a fost răpită, în timp ce mergea spre școală. Peste opt ani, ea a reapărut, după ce reușise să fuga din casa răpitorului ei. În declarația dată presei, Natascha considera că perioada de detenție a fost benefică pentru dezvoltarea sa: „Adolescența mea a fost foarte diferită. Dar am fost ferită de multe ispite – nu beau, nu fumez, nu mă droghez, nu bat discotecile ca alte fete de seama mea”. În felul acesta, ea mulțumea, indirect, răpitorului care o ținuse departe de lume și de familie. Psihiatrii au stabilit că fata suferea de „sindromul Stockholm”, noteazăRevista Magazin.

Ușurința cu care uneori se oferă iertare a determinat-o pe Susan Forward, psihoterapeut american și scriitoare de renume mondial, autoare a unor cărți devenite best-seller, să se întrebe dacă aceasta este autentică, și dacă este și sănătoasă pentru dezvoltarea psihică. Într-una dintre cărțile sale, Parents toxiques(Părinți toxici), ea scria că iertarea diminuează capacitatea de a da drumul emoţiilor refulate. Exprimându-și dezaprobarea pentru o abordare simplistă a iertării, ea insistă pe faptul că „trebuie să încetăm să minimalizăm sau să ignorăm suferința care ne-a fost provocată”. Experiența acumulată în consilierea familiilor a determinat-o să concluzioneze că pacea minţii şi a emoţiilor se întâmplă nu în urma unei iertări formulate în grabă, ci atunci când victima se sustrage controlului celor care exercită o dominație „toxică”. Iar această sustragere nu poate avea loc decât după ce ei s-au ocupat de „propriile sentimente intense de revoltă şi de durere, şi după ce au pus responsabilităţile la locul lor, adică pe umerii lor”, a afirmat Forward.

Cu alte cuvinte, nu ignorarea este soluția, ci înfruntarea cu responsabilitate a durerii existente. Nu poate fi considerată lipsă de iubire a lăsa pe cineva să suporte consecinţele faptelor sale. Dimpotrivă, poate fi un gest de iubire mai profundă, pentru că îl poate duce pe cel care a adus ofensa la regret și remodelarea propriei sale vieți, scrie semneletimpului.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog