BlogPost.Timpul.md

(Observatoare.eu) despre rușinea de a câștiga bani cinstiți în R.Moldova

A început perioada admiterii, iar mulți absolvenți de gimnaziu și liceu încă oscilează între ce vor ei, ce vor părinții lor și ce vrea societatea. 

Știu că toți se înghesuie la facultățile de economie și drept și e dreptul lor. Din fericire, statul nostru, chiar dacă nu ne prea ajută în viața de zi cu zi, măcar nu ne încurcă și ne lasă să decidem singuri ce și unde vrem să ajungem. Avem mai multă libertate decât părinții noștri care au făcut studenție în URSS, dar nu știu dacă știm să profităm de ea.

Mă gândeam azi la două discuții pe care le-am avut recent. Doi băieți din satul meu.

Primul e absolvent de relații economice internaționale la ASEM. După absolvire a plecat la Moscova să muncească să-și cumpere mașină, evident – pentru că ce fel de absolvent asem fără mașină :) A lucrat mult, i-au dat doar o parte din banii promiși. Acum are de gând să meargă iar în Rusia să câștige vreo cinci mii de euro cu care, spune el, va reuși să tragă sforile și să obțină un post de muncă la comisariatul de poliție din Varnița sau, și mai bine, la unul dintre penitenciarele moldovenești din Bender. Este sigur că în viitorul apropiat conflictul transnistrean nu va fi soluționat, iar un post de muncă la Varnița sau Bender, care presupune multe indemnizații de la Chișinău, îi va asigura o viață decentă acasă. Speră ca odată ajuns în funcție, să recupereze cumva banii investiți pentru cumpărarea postului. Se va însura cu vreo fată frumușică din sat, își va cumpăra apartament în Bender și, așa cum zice el, nu va traje la sapă sau lucra la construcții.

Al doilea, după gimnaziu a mers la o școală profesională din Chișinău. I-a plăcut dintodeauna să lucreze cu lemnul, iar după doi ani de studiu în capitală e lemnar cu acte în regulă. Spune că angajatorii selectează lemnari încă pe când aceștia sunt pe băncile școlii și că e mare bătălie pentru cei mai buni studenți. Lucrează pentru o companie din Italia care face sicrie într-o suburbie a Chișinăului. Sicrie frumoase, scumpe, care ajung să fie vândute cu bani grei în peninsulă. Lucrează în condiții decente, are salariu de care este mulțumit și face ceea ce-i place. Cu experiența ce-a obținut-o până acum poate lucra oriunde pentru că, o spune el și nu numai, meseriașii sunt la mare căutare în Republica Moldova.

Odată cu crearea zonelor economice libere în RM, tot mai mulți investitori străini vor alege să-și mute afacerile aici. Moldovenii sunt muncitori, nu vor salarii de mii de euro, iar statul va încuraja străinii în continuare să se orienteze spre RM. Toate bune și frumoase, dar cine să lucreze? Câți dintre absolveții noștri de gimnaziu sau liceu sunt dispuși să se facă bucătari buni, lemnari, cizmari, instalatori sau sudori? Puțini. Pentru că la noi familiile degeaba și-au crescut odraslele dacă nu le trimit la universități și academii pentru a aduna diplome. Nu contează că după trei sau patru ani ei oricum vor merge pe la Moscove sau Odesse, principalul e reputația – că doar nu am crescut un băiat sau o fată ca o floare să-i trimită la o școală profesională.

Pentru că în Moldova este o rușine să câștigi bani dintr-o activitate onestă care-ți aduce satisfacție. Trebuie să te faci jurist sau economist să nu te râdă satul. Nu știu de unde vine mentalitatea aceasta, dar suntem de-a dreptul absurzi!

 Continuarea pe observatoare.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog