- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

De ce cancerul este o boală atât de răspândită

Scris de: Editor la data Iulie 27, 2013 @ 09:52 in Lifestyle | No Comments

Unul din trei oameni riscă să dezvolte cel puţin un tip de cancer în timpul vieţii lor, notează BBC [1]. În prezent, există mai mult de 200 de tipuri de tumori, fiecare prezentând particularităţile sale în ceea ce priveşte simptomele, diagnosticul şi tratamentul.

Aproximativ 78.000 de români au fost diagnosticaţi anul trecut cu o formă de cancer, arată raportul Reţelei Europene de Registre de Cancer (EUCAN), citat de Romania-Insider [2]. Cifrele ne plasează pe locul 10 în topul ţărilor europene care se confruntă cu această problemă.

Cancerul apare atunci când reproducerea celulelor corpului scapă de sub control, rezultând celule noi anormale, explică BBC Science. Mai departe, celulele anormale conduc la formarea unor noduli, cunoscuţi şi sub denumire de tumori. Există două tipuri de tumori: benignă (nu se poate răspândi în corp şi poate fi îndepărtată) şi malignă (pot invada ţesutul săntos, răspândindu-se prin sistemul sangvin sau limfatic şi cauzând creşterea altor tumori).

Corpul nostru are capacitatea de a repara sau a distruge celulele cu ADN deteriorat, numite şi celule „mutant”. Cu toate acestea, atunci când ADN-ul celulei suferă mai multe mutaţii, aceasta nu mai poate fi nici reparată, nici distrusă, motiv pentru care ele vor creşte respectând instrucţiunile ADN-ului modificat şi se vor reproduce anormal. Şi astfel se formează începutul instalării cancerului în corp. Fumatul sau expunerea exagerată la soare pot conduce la deteriorarea structurii ADN. Chiar şi cazurile de cancer din familie pot creşte riscul apariţiei cancerului prin moştenirea anumitor mutaţii ale ADN-ului.

Procesul prin care celulele canceroase se împrăştie în organism se numeşte metastazare. Boala devine din ce în ce mai greu de tratat, odată ce a început să se răspândească în corp. Celulele canceroase invadează alte părţi ale corpului, crescând şi formând tumori secundare. De asemenea, dimensiunea tumorei este un alt factor prin care organele vecine sau vasele de sânge pot fi afectate. Dacă, de exemplu, o tumoră apasă pe anumite zone vitale ale creierului, pot apărea halucinaţii sau alte probleme legate de comportament.

Complexitatea tipurilor de cancer, diferenţele biologice dintre acestea, dar şi particularităţile genetice ale fiecărui individ în parte impun un diagnostic şi un tratament particular de la caz la caz. Dificultatea identificării modului în care celulele canceroase se comportă şi se împrăştie în corpul uman, distrugând organismul, îngreunează sarcina oamenilor de ştiinţă de a descoperi cele mai eficiente modalităţi de tratare a acestei afecţiuni.

Chiar dacă recurgerea la operaţiile chirurgicale este o opţiune care poate da un rezultat pozitiv, boala poate recidiva în cazul în care celulele tumorale nu au fost înlăturate complet. De asemenea, reapariţia cancerului se petrece şi în cazul în care celulele canceroase s-au rupt din tumoră şi s-au împrăştiat în alte zone, formând tumori microscopice înainte de operaţia de înlăturare a tumorii primare.

O tumoră poate avea chiar şi 100.000 de mutaţii genetice care se pot modifica în timp, de aceea cercetările se extind asupra identificării evenimentelor negative care se petrec la nivelul celulelor canceroase. Oamenii de ştiinţă speră ca identificarea mutaţiilor care provoacă tumori să conducă la descoperirea unui tratament personalizat pentru fiecare tip de cancer.

blogpostt [3]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [4] pe TWITTER [5]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/07/27/de-ce-cancerul-este-o-boala-atat-de-raspandita/

URLs in this post:

[1] BBC: http://www.bbc.co.uk/science/0/22028516

[2] Romania-Insider: http://www.romania-insider.com/over-78000-new-cases-of-cancer-diagnosed-in-2012-in-romania-study-shows/86474/

[3] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[4] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[5] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.