BlogPost.Timpul.md

De ce cancerul este o boală atât de răspândită

shutterstock_764786021

Unul din trei oameni riscă să dezvolte cel puţin un tip de cancer în timpul vieţii lor, notează BBC. În prezent, există mai mult de 200 de tipuri de tumori, fiecare prezentând particularităţile sale în ceea ce priveşte simptomele, diagnosticul şi tratamentul.

Aproximativ 78.000 de români au fost diagnosticaţi anul trecut cu o formă de cancer, arată raportul Reţelei Europene de Registre de Cancer (EUCAN), citat de Romania-Insider. Cifrele ne plasează pe locul 10 în topul ţărilor europene care se confruntă cu această problemă.

Cancerul apare atunci când reproducerea celulelor corpului scapă de sub control, rezultând celule noi anormale, explică BBC Science. Mai departe, celulele anormale conduc la formarea unor noduli, cunoscuţi şi sub denumire de tumori. Există două tipuri de tumori: benignă (nu se poate răspândi în corp şi poate fi îndepărtată) şi malignă (pot invada ţesutul săntos, răspândindu-se prin sistemul sangvin sau limfatic şi cauzând creşterea altor tumori).

Corpul nostru are capacitatea de a repara sau a distruge celulele cu ADN deteriorat, numite şi celule „mutant”. Cu toate acestea, atunci când ADN-ul celulei suferă mai multe mutaţii, aceasta nu mai poate fi nici reparată, nici distrusă, motiv pentru care ele vor creşte respectând instrucţiunile ADN-ului modificat şi se vor reproduce anormal. Şi astfel se formează începutul instalării cancerului în corp. Fumatul sau expunerea exagerată la soare pot conduce la deteriorarea structurii ADN. Chiar şi cazurile de cancer din familie pot creşte riscul apariţiei cancerului prin moştenirea anumitor mutaţii ale ADN-ului.

Procesul prin care celulele canceroase se împrăştie în organism se numeşte metastazare. Boala devine din ce în ce mai greu de tratat, odată ce a început să se răspândească în corp. Celulele canceroase invadează alte părţi ale corpului, crescând şi formând tumori secundare. De asemenea, dimensiunea tumorei este un alt factor prin care organele vecine sau vasele de sânge pot fi afectate. Dacă, de exemplu, o tumoră apasă pe anumite zone vitale ale creierului, pot apărea halucinaţii sau alte probleme legate de comportament.

Complexitatea tipurilor de cancer, diferenţele biologice dintre acestea, dar şi particularităţile genetice ale fiecărui individ în parte impun un diagnostic şi un tratament particular de la caz la caz. Dificultatea identificării modului în care celulele canceroase se comportă şi se împrăştie în corpul uman, distrugând organismul, îngreunează sarcina oamenilor de ştiinţă de a descoperi cele mai eficiente modalităţi de tratare a acestei afecţiuni.

Chiar dacă recurgerea la operaţiile chirurgicale este o opţiune care poate da un rezultat pozitiv, boala poate recidiva în cazul în care celulele tumorale nu au fost înlăturate complet. De asemenea, reapariţia cancerului se petrece şi în cazul în care celulele canceroase s-au rupt din tumoră şi s-au împrăştiat în alte zone, formând tumori microscopice înainte de operaţia de înlăturare a tumorii primare.

O tumoră poate avea chiar şi 100.000 de mutaţii genetice care se pot modifica în timp, de aceea cercetările se extind asupra identificării evenimentelor negative care se petrec la nivelul celulelor canceroase. Oamenii de ştiinţă speră ca identificarea mutaţiilor care provoacă tumori să conducă la descoperirea unui tratament personalizat pentru fiecare tip de cancer.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog