- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Cât putem supravieţui fără a dormi

Scris de: Editor la data Iulie 27, 2013 @ 09:34 in Lifestyle | No Comments

Mai multe întrebări legate de cât de mult putem supravieţui fără a dormi s-au născut în urma declaraţiei unui doctor din Los Angeles, potrivit căreia artistul Michael Jackson ar fi murit de fapt din cauză că nu a dormit „cum trebuie” timp de 60 de zile, notează Live Science [1].

Dr. Charles Czeisler, cercetător pe probleme de somn de la Harvard, a susţinut în mărturia sa din cadrul procesului intentat împotriva promotorului concertelor lui Michael Jackson, că anestezicul administrat timp de două luni pentru tratarea insomniilor starului, propofol, îi oferea acestuia un somn superficial, chiar dacă îi dădea senzaţia că este odihnit. Medicul notează că dacă nu supradoza de sedative i-a adus moartea starului, privarea desomnul REM (rapid eye movement) [2] ar putea fi motivul decesului acestuia.

Privarea de somn ar putea conduce la dezvoltarea obezităţii şi a bolilor cronice, precum diabetul sau cancerul de sân. „Nu există nicio dovadă că lipsa somnului REM va ucide pe oricine” , a declarat pentru Live Science, dr. Jerome Siegel, profesor de psihiatrie la UCLA.

Faza REM a somnului este etapa în care visele ating cea mai mare intensitate, iar activitatea creierului este sporită. Despre aceasta se crede că este generată în regiunea creierului denumită punte, iar de multe ori, avarierea acestei zone poate conduce la moarte. Dr. Siegel susţine însă că există persoane care au supravieţuit, cu toate că au suferit o deteriorare în această regiune şi care, în afară de faptul că nu mai pot atinge faza REM a somnului, duc o viaţă normală.

Recordul pentru cele mai multe ore nedormite este deţinut de Randy Gardner, care a stat treaz în jur de 264 de ore, însumând 11 zile, pe când avea 17 ani (în 1965) şi lucra la un proiect pentru un târg de ştiinţă pentru şcoală.

Cu toate acestea, un tânăr chinez de 26 de ani a murit după ce a încercat să rămână treaz timp de 11 zile, pentru a urmări toate meciurile din Cupa Europeană de fotbal. Cu toate acestea, stabilirea dacă privarea de somn a fost cauza principală a morţii sale este dificilă, întrucât tânărul a consumat alcool şi ţigări în această perioadă în care nu a dormit.

De asemenea, testele pe şoarecii de laborator realizate de cercetătorii de la Universitatea din Chicago au arătat că animalele au murit după două săptămâni în care au fost practic trezite din somn prin şocuri, de fiecare dată când acestea aţipeau. Dr. Siegel este însă de părere că motivul morţii cobailor a fost creşterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) şi a tensiunii arteriale, în momentul trezirilor repetate.

blogpostt [3]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [4] pe TWITTER [5]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/07/27/cat-putem-supravietui-fara-a-dormi/

URLs in this post:

[1] Live Science: http://www.livescience.com/37652-michael-jackson-rem-sleep-deprivation.html

[2] somnul REM (rapid eye movement): http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/somnul-rem-rapid-eye-movement_17131

[3] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[4] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[5] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.